.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 20:38:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 1,9 TDI 1Z] Auto gaśnie samo lub nie zapala
PostNapisane: 07.mar.2007 13:01:44 
Użytkownik

Witam!

Podobny problem zakładałem jakiś czas temu w dziale "Silnik i układ napędowy", ale to chyba był zły dział :diabel:

Moje Audi 80 gaśnie. Gaśnie nagle, szczególnie przy wysprzęglaniu - czyli jak się toczę bez napędu. Drugim problemem jest że bryka nie zapala - tzn np. najpierw zapali od kopa, pojadę gdzieś - i już zapalić nie mogę. Kręcę rozrusznikiem i nic.. i często wystarczy zostawić auto na jakiś czas i znów pali. Dodam, że problemy z zapalaniem pojawiają się zarówno przy zimnym, jak i ciepłym silniku.

W tamtym wątku doradzono mi jechać do Diagtronika i podpiąć VAG-a. Byłem tam, ale ekipa VAG-a nie podpięła, a pomierzyła tylko napięcie na pompie. No i ponoć zdarzało się, że go nie było, tzn że nie było jakiejś linii 15. Ja od dłuższego czasu miałem problem ze stacyjką - i na to wskazał Diagtronik jako przyczynę. Faktycznie, kontrolki po przekręceniu w pozycję do zapalania potrafiły przygasać, stacyjka po odpaleniu silnika nie wracała do normalnej pozycji tylko "zacinała" się tak, że rozrusznik dalej kręcił i trzeba było ręcznie ją cofnąć. No w każdym razie dziś wymieniłem kostkę stacyjki - i wszystko wydawało się być pięknie, te opisane objawy ustąpiły.. tyle że jakieś 5 minut po wyjeździe od mechaniora auto mi zgasło. Ot tak, przy wysprzęgleniu. Zapaliłem je z kluczyka jeszcze zanim sie zatrzymało i pojechałem dalej. Ale widzę, że problem ciągle gdzieś jest :zly:

Co może powodować, że gubi się linia 15? Te objawy moim zdaniem raczej wykluczają mechaniczne uszkodzenie pompy - bo ona raz totalnie nie działa, a innym razem działa bez zająknięcia. Podejrzewam więc gubiący się gdzieś prąd. Może to być jakiś przekaźnik? Bezpiecznik? Czy może coś innego?

pozdr i czekam na rady :(

pozdr
LYsY

"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you, that's the killer." - J. Clarkson

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 13:35:01 
Użytkownik

witam z tego co opisujesz to nadal msz proglem ze stacyjką / w obrębie stacyjki, kostki ,styków/bo linia 15 to linia w której znajduje się prąd po przekręceniu zapłonu

Strefa czasowa: UTC + 1