.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 20:41:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4]Co z tą kontrolką od poduchy?
PostNapisane: 10.mar.2007 07:52:56 
Użytkownik

Wyciągałem zegar chcąc wymienić podświetlenie w nim. No i wymieniłem ale teraz świeci się kontrolka od poduchy

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 08:00:28 
Użytkownik

Bo w tym, kraju tak sie wlasni naprawia samochody ... swieci kontrolka to ja wyciagneli i juz po problemie.
A tak powaznie to podepnij auto do kompa wyswietli ci bledy i juz bedziesz wiedzial co to jest .Moze to tylko wadliwe dzialanie kontrolki (tak bylo u mnie)
Powodzenia :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 09:12:41 
Użytkownik

właśnie podepnij pod Vag_a, ja stawiam że jest "niedostyk" w którejś z złaczek.

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 09:17:09 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
junakos napisał(a):
Bo w tym, kraju tak sie wlasni naprawia samochody ... swieci kontrolka to ja wyciagneli i juz po problemie.
A tak powaznie to podepnij auto do kompa wyswietli ci bledy i juz bedziesz wiedzial co to jest .Moze to tylko wadliwe dzialanie kontrolki (tak bylo u mnie)
Co Ty pleciesz?
Poprostu odpiecie zegarów , sterownika, poduszki, pasa, siedzenia (w nowszysch modelach) , czy nawet wyjęcie bezpiecznika przy podłączonym akumulatorze powoduje zapisanie błędu poduszek. Pozdłącz pod Vag-a i wykasuj błąd, a majster odrazu Ci powie że grzebałeś przy zegarach. Zawsze trzeba zdejmować kleme by uniknąc takich sytuacji.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 12:18:49 
Użytkownik

nie zdjęcie klemy nie mogło spowodować zaświecenia się kontrolki air bag , musiał być jeszcze włączony zapłon to powo duje zapisanie usterki pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 12:27:12 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
junakos napisał(a):
Co Ty pleciesz?
Poprostu odpiecie zegarów , sterownika, poduszki, pasa, siedzenia (w nowszysch modelach) , czy nawet wyjęcie bezpiecznika przy podłączonym akumulatorze powoduje zapisanie błędu poduszek. Pozdłącz pod Vag-a i wykasuj błąd, a majster odrazu Ci powie że grzebałeś przy zegarach. Zawsze trzeba zdejmować kleme by uniknąc takich sytuacji.

Plotą to stare baby.
Przeczytaj jeszcze raz dokladnie co napisalem.
Nic nikomu nie kazuje odlaczac, gosc wymienil zarowke bo mial spalona (pewnie?) a ta mu swieci caly czas i nie zamierza zgasnac.Podepnie auto do kompa to sie dowie jak blad wyskoczy, bo napewno jest jakis.
I kto tu plecie ??
A blad to dobrze jest odczytac a nie tylko wykasowac :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 13:00:15 
Użytkownik

Wymieniając podświetlenie wyciągnął zegary... Pewnie odłączył jakąś kostkę z nich, albo tak nią poruszył, że nie łączyła...
Przerabiałem to ze 20 razy i za każdym razem trzeba było podłączać Vaga, żeby wykasować błąd...
Nie wiem czy odpięcie klemy, zanim zacznie się grzebać przy zegarach pomoże, jednak mnie za każdym razem wywalało błąd... Także Vag, kasowanie błędu, który sami wywołaliśmy i po problemie...

Cytuj:
Plotą to stare baby.
Przeczytaj jeszcze raz dokladnie co napisalem.
Nic nikomu nie kazuje odlaczac, gosc wymienil zarowke bo mial spalona (pewnie?) a ta mu swieci caly czas i nie zamierza zgasnac.Podepnie auto do kompa to sie dowie jak blad wyskoczy, bo napewno jest jakis.
I kto tu plecie ??
A blad to dobrze jest odczytac a nie tylko wykasowac

Wymienił żarówkę od podświetlenia a nie od poduchy!!!

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 16:02:15 
Użytkownik

Z tego co mi wiadomo to żarówka od poduszek powietrznych jest na osobnym kablu i nie jest podłączona do żadnej z kostek. Sam miałem ją przepaloną i jest ona na jednym przewodzie więc co ma do tego wyjecie zegarów? Ponoć częste (ja tak mam) jest przerwanie kabli idących od poduszki kierowcy.

Jest Skoda Octavia 1.8 1997 2009-
oraz
Matiz, Mondeo TDDi

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 22:46:47 
Użytkownik

Chyba trzeba poczytać ze zrozumieniem trochę:

Cytuj:
Wyciągałem zegar chcąc wymienić podświetlenie w nim. No i wymieniłem ale teraz świeci się kontrolka od poduchy

Łopatologicznie tłumacząc:
Kolega wyjął licznik, żeby wymienić jego podświetlenie. W efekcie zaświeciła mu się kontrolka poduchy... Nie ma ani słowa o wymianie żarówki od poduszki. Znaczy to, że podczas wymiany został odpęty lub poluzowany na chwilę (bez odpięcia aku) jeden z przewodów, o których wspomina Mały V8...
Więc wystarczy podpiąć pod komputer i kontrolkę zgaśic... Skoro cały czas się nie świeciła to nie ma błędów (chyba, że kolega coś uszkodził podczas operacji wymiany żarówek)...

Więc co ma do tematu fakt, jak się naprawia auta (junakos), ani jak jest podłączona kontrolka poduchy (misQ)...

Nie mąćcie w temacie prostym jak drut, bo zaraz wyjdzie, że auto jest niewiadomo jak uszkodzone... :peace:

killof102 podepnij auto do komputera, odczytaj błędy, wykasuj i będzie po problemie (jak będziesz w Poznaniu to podjedź to Ci to zrobię, albo poproś wrocławiaków. Sporo ich i potrafią to zrobić)...

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 00:10:22 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Heveliusz napisał(a):

Łopatologicznie tłumacząc:
Kolega wyjął licznik, żeby wymienić jego podświetlenie. W efekcie zaświeciła mu się kontrolka poduchy... Nie ma ani słowa o wymianie żarówki od poduszki. Znaczy to, że podczas wymiany został odpęty lub poluzowany na chwilę (bez odpięcia aku) jeden z przewodów, o których wspomina Mały V8...
Więc wystarczy podpiąć pod komputer i kontrolkę zgaśic... Skoro cały czas się nie świeciła to nie ma błędów (chyba, że kolega coś uszkodził podczas operacji wymiany żarówek)....
Z tymi "smykami" sie coraz ciążej rozmawia, moim zdaniem lepiej poczytać kawały na "śmietniku" jak te pomocne rady ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 19:42:41 
Użytkownik

Hej Maly V8 uklon w twoja strone
Z rozpedu pomylalem kontrolki od poduchy i podswietlenia i stad to cale zamieszanie.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 20:28:04 
Użytkownik

Auto: Cabrio V6
Heveliusz napisał(a):
Nie wiem czy odpięcie klemy, zanim zacznie się grzebać przy zegarach pomoże, jednak mnie za każdym razem wywalało błąd...

Od siebie dodam, że zdjęcie klemy przed zabawą z zegarami pozwala uniknąć błędu poduszki (sprawdzone w A6 C4).

Audi 100 C4 AAR 1991 sedan zyclam pearl (2005 - 2012)
Audi A6 C4 AEL quattro 1996 Avant aluminium silver (2007 - 2015)
Audi Cabrio 8G ABC 1997 kabriolet brilliant black (2014 - ...) [.: TERAZ MY :.]

Strefa czasowa: UTC + 1