.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.maja.2025 20:03:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 Avant] Nie działający tył nagłośnienia w
PostNapisane: 25.cze.2012 23:46:56 
Użytkownik

Witam!

Temat był już wałkowany na różnych forach kilkukrotnie, ale żaden z tematów nie dał mi odpowiedzi na pytanie dlaczego u mnie audio nie działa jak należy.

Posiadam A6 C5 Avant (od tygodnia) z oryginalnym audio to jest Audi Concert (płyta CD) do tego 4 głośniki z przodu w drzwiach i 4 głośniki z tyłu w drzwiach do tego subwoofer w bagażniku.

Z lektury forum dowiedziałem się że to może problem z kodowaniem więc udałem się do auta i zmieniłem kodowanie z 00011 na 00001 gdyż jak sądzę nie posiadam systemu bose (brak jakichkolwiek oznaczeń na głośnikach czy radiu). Niestety zmiana ta nic nie dała i tył jak nie grał tak nie gra. Postanowiłem więc pokombinować z tym kodowaniem zgodnie ze schematem znalezionym na forum niestety porażka :(

Ostatecznie otworzyłem bagażnik by zobaczyć co i jak z subwooferem. I oto wnioski (pomiary dokonywane na wyjętej wtyczce z subwoofera):

- przy włączonym radiu na pinach 1 i 4 (jak rozumiem stałe zasilanie wzmacniacza) miałem zaledwie 2,5V gdy wyłączyłem radio pojawiało się napięcie rzędu 11V - ale to i tak nie jest pełne napięcie akku;
- sygnał załączenia sub czyli pin 5 miał 12V czyli wszystko OK, pomiar pomiędzy pinem 5 i 4;
- na pinach 6 i 7 miałem około 2,5V pomiar między masą na pinie 4;

Czy te wartości są poprawne? Jeśli tak to super, ale dlaczego nie gra :( jeśli nie są OK to gdzie można szukać przyczyny?
Zastanawia mnie jeszcze skąd idzie to stałe zasilanie wzmacniacza na piny 1 i 4, czy idzie to przez radio czy może bezpośrednio z akumulatora?

Dodatkowo po zdjęciu bocznej tapicerki zauważyłem, ze do anteny w tylnej bocznej szybie dolutowane są dwa kabelki, jeden przez wtyczkę wchodzi na jakąś małą "czarną skrzynkę" chyba wzmacniacz, a drugi wisi do niczego nie podłączony - co to może być te drugi kabel, dodam, że wtyczkę ma taką samą jak ten podłączony do wzmacniacza antenowego? A z tą anteną coś może być na rzeczy bo kiepsko mi radio odbiera.

Zastanowiło mnie jeszcze dlaczego mi RDS nie wyświetla się na FIS więc idąc za instrukcją znalezioną na forum zmieniłem kodowanie na 00005, czy dobrze rozumiem, że to uruchomi mi wyświetlanie na FIS RDS z radia? Teraz tego nie zobaczę bo mam rezerwę i mi wyświetla dystrybutor ;p

Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi!

Tytuł: Re: [A6 C5 Avant] Nie działający tył nagłośnienia w
PostNapisane: 28.cze.2012 20:36:08 
Użytkownik

witam...hmm widze ze podobnie jak u mnie nikt narazie nie mogl nam pomoc....ja ogolnie mam podobny problem tez posiadam audi a6c5 tylko roznica jest to ze u mnie nie graja przednie glosniki a tylnie graja (dodam ze problem zaczal sie gdy przelozylem z radia na navi plus 2...i ogolnie powiem tak ogolnie kombinowalem w kazdym ustawieniu i nie wiem dlaczego jak przestawie na ustawienie telefoniczne na navigacji zaczynaja mi grac przednie glosniki leczy tylnie sie wylaczaja wiec uwazam ze podobnie bedzie u Ciebie ...ale do czego daze mialbym prosbe tego typu ze jakbys znalazl jakies rozwiazanie to daj mi znac oczywiscie ja rowniez dam znac jesli uda sie magikowi odczarowac te dziwna sytuacje.pozdrawiam

PostNapisane: 28.cze.2012 23:21:11 
Użytkownik

michu890 słuchaj jak tylko do czegoś dojdę to dam Ci tutaj znać. Ogólnie to ja podejrzewam brak zasilania na wzmacniaczu jutro sprawę obadam i odezwę się, dzięki za zainteresowanie! :)
Pozdrawiam!

PostNapisane: 29.cze.2012 13:14:36 
Użytkownik

ok wielkie dzieki,..ja bede mial dostep do swojego audi dopiero za jakis tydzien bo jestem na wyjezdzie no i dopiero wtedy bede grzebal i kombinowal.wiec jesli Ty Frącek nie znajdziesz jakieos rozwiazania do tego czasu a mi sie uda problem rozwiklac to dam znac pozdrawiam..

PostNapisane: 29.cze.2012 23:34:15 
Użytkownik

No więc ja mój problem rozwiązałem. Leżał on tak jak podejrzewałem w braku napięcia na wzmacniaczu, a dokładniej na spadku napięcia po włączeniu radia. Podałem do wzmaka +12vdc na krótko i pięknie mi zagrało teraz pozostaje mi wykombinować jakby to naprawić, a się przy tym nie narobić. Mam nadzieje, że wina spadku będzie leżała we wtyczce w radiu bo jak nie to będzie trzeba szukać przerwanego przewodu w instalacji, a to już nie będzie takie hop siup :|

Co do twojego problemu to pytanie czy masz system bose czy nie i jakie masz kodowanie radia bo i tu możesz mieć problem.
Jakbyś sprawdził kodowanie i napięcia na wyjściu radia to by dużo wniosło do dyskusji i może udałoby się znaleźć babola w twojej furce.

Jakby co to chętnie służę swoim małym doświadczeniem z A6 :)

PostNapisane: 01.lip.2012 14:11:12 
Użytkownik

to fajnie ze udalo sie Tobie rozwiazac problem glosnikow i mam nadzieje ze niedlugo u Ciebie zagra pelen pakiet.. a co do mnie to posiadam glosniki bose i jesli chodzi o wtyczke to tez jest juz na wejscie pod bose..ale jak wspomnialem wczesniej od srody jakos jak bede w domku na jakis czas to zajme sie ''fura''.i wielkie dzieki za info...bede informowal rowniz co sie dzieje u mnie.pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1