.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.maja.2025 14:19:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Pobór prądu a nieaktywny monitoring GPS.
PostNapisane: 12.sty.2013 08:32:02 
Użytkownik

Auto: RS6 C5
Witam.

Pobór prądu w moim aucie w stanie czuwania to ok. 270 mA. Od czasu do czasu pojawiają się piki o wyższych wartościach ale zrzucam to na karb błędów pomiarowych.

Wiem, że w aucie jest zainstalowany immobilizer KD 2006 i jeszcze jeden system unieruchamiający bliżej niezydentyfikowany (trzeba nacisnąć ukryty przycisk w ciągu kilku sekund po odpaleniu bo gaśnie). Ponadto samochód za czasów poprzedniego właściciela był objęty monitoringiem GPS, który z uwagi na upływ lat nie jest aktualnie aktywny.

Czy mam rację:
- pobór prądu jest zbyt duży, powinien oscylować koło 30 mA;
- przyczyna leży w systemie monitoringu, który pobiera dużo prądu, pomimo tego, że nie jest aktywny?

Jeżeli moje przypuszczenia wydają się być prawidłowe to proszę o podpowiedź, czy można monitoring wyłączyć w prosty sposób (gdzie tego szukać)? Czy może wiecie co to może być za "odcinacz" zapłonu z tym tajnym guzikiem i jak to wyłączyć (wystarczy jeden alarm/immobiliser)?

Moje pytania spowodowane są 2 przyczynami:
1. akumulator rozładowuje się po 1,5 tygodnia postoju;
2. Mam niedparte wrażenie, że jakiś wielki brat na nie patrzy pomimo niewykupiongo abonamentu GPS - w dodatku wiem, że system monitoringu mógł unieruchomić pojazd (jest w bagażniku ukryty kolejny przycisk, który ma na celu odblokowanie unieruchomionego tym sposobem pojazdu) i tego się boję (awaria na drodze itp).

Dzięki z góry za podpowiedzi/komentarze.

Pozdrawiam

--
Tomek

Strefa czasowa: UTC + 1