Pragnę wszem i w obec powiadomić, że problem nawigacji rozwiązany
Dla wszystkich którzy stwierdzą w swoich A6/C5 obecność nieszczęsnego nonDX niosę radosną nowinę: przy odrobinie cierpliwości i szczęścia da się wszystkiemu zaradzić. Wystarczy tylko wymienić stary czytnik nonDX na nowszy DX. Oto co trzeba zrobić:

Wymontować stary czytnik cd. Jest to o tyle trudne, że jedna z czterech śrubek nijak nie da się odkręcić bez zdemontowania całego metalowego stelaża (do którego przymocowana jest także zmieniarka). Jeśli chodzi o odczepienie kabelka od anteny to wystarczy go mocniej pociągnąć, a nie wykręcać

Samo wyjęcie czytnika zajęło mi ok 30 min za pierwszym razem, ale już analogicznie przeprowadzony montaż niecałe 15 min

. Po wyjęciu czytnika należy wyciągnąć go także czarnego plastiku. Gdy to zrobimy naszym oczom ukaże się (z boku) naklejka z numerem części i nazwa (Navigarion 3).

Kolejnym etapem jest zakup odpowiedniego czytnika DX (zamiast starego z napisem "Navigation 3" potrzebujemy nowy "Navigation 4") który wizualnie poza nalepką niczym się nie różni. Jednak co do zakupu radziłbym się poradzić kogoś mądrzejszego i zapytać o to czy dany czytnik będzie pasował.

Gdy już mamy czytnik wystarczy go zamontować dokładnie tak jak był zamontowany poprzedni (wszystkie kabelki też tak samo).

Teraz pozostało tylko zaopatrzyć się w odpowiednią mapkę DX na CD.
Strona z mapami DX Teleatlasu Tu pojawił się u mnie największy problem. W internecie znajduje się mnóstwo obrazów map (torrenty, eMule) lecz problem pojawia się podczas ich nagrywania (co jest oczywiście nielegalne i czego zdecydowanie nie popieram). Podejrzewam, że to głównie z powodu, iż niektóre nagrywarki nie nagrywają dobrze płyt zabezpieczonych SafeDisc 3.x.
Gdy zdobędziemy odpowiednią płytkę pozostaje tylko ją włożyć do czytnika i jjjeżdzić.
Całkowity koszt takiej operacji to cena czytnika i mapy (to zależy od was

). W moim przypadku za czytnik zapłaciłem 250 zł.
Na koniec pragnę najmocniej podziękować klubowiczom: Kobra7 za nieocenione wsparcie (intelektualne

) przy zakupie czytnika oraz Meszrumowi za wielką, bezinteresowną pomoc (i prezent Mikołajkowy

)

Bez ich pomocy nigdy nie dałbym rady tego zrobić.