Witam mam taki problem klima przestała działać najpierw opiszę co udało mi się wykombinować: mianowicie po 10-20 sekundach pracy sprężarka zaczyna stukać i się wyłącza, więc podałem napięcie bezpośrednio na sprzęgło i zacząłem testować co się dzieje bezpośrednie podanie napięcia skutkuje takim samym problemem stukanie tak jak by sprzęgło zaczęło puszczać, tyle tylko że trzymając cały czas napięcie na sprzęgle (pominięcie sterownika) skutkuje ponownym załączeniem się sprężarki po upływie około 30 sekund i znów praca przez około 10-20 sekund więc pierwsza diagnoza albo cewka nie wyrabia albo sprężarka pada zatarta, drugie podejście trochę wody na pasek klinowy i próba sprężarka nie stuka czyli cewka na sprzęgle potrafi je utrzymać zapięte sprężarka pracuje podobnie tyle tylko że pasek zaczyna ślizgać lecz po czasie potrafi znów wystartować, więc bardziej prawdo podobne jest to że ciśnienie w układzie wzrasta i sprężarka nie może sobie z tym poradzić sprzęgło puszcza podczas normalnej pracy bo pewnie ma zabezpieczenie siły obciążenia a woda na pasku i poślizg powodowała zmianę obciążenia i brak wyłączania się sprzęgła i tu mam pytanie jak sprawdzić że zbyt duże ciśnienie może to powodować dodam tylko że jak sprężarka pracuje czuć nawiew zimnego powietrza i co może powodować że ciśnienie rośnie tak mocno że sprężarka nie wydala
dzięki za pomoc
|