Witam Kolegów
A więc po raz kolejny pojawił się problem z szybrem . Przez ostatnie 2-3 miesiące chodził idealnie, lecz na dniach po protu umarł - reakcją na przełącznik jest tylko cykanie stycznika , ewentualnie raz zaskoczy i tyle. Zakładam kilka usterek :
- mógł umrzeć śmiercią naturalną potencjometr - starałem się go reanimować poprawiając luty na płytce lutownicą , czyszcząc ścieżkę oporową , nic nie pomogło. Zakładam też że mogły umrzeć miniaturowe kondensatory , aczkolwiek za to już się nie biorę .
- myślałem też, że umarł silniczek , lub ta płytka z układem która go obsługuje - silniczek rozebrałem , przeczyściłem , i tak samo zero efektu .
- lub ewentualnie gdzieś gubi masę , i to należało by też sprawdzić .
Odnośnie powyższego potrzebował bym pomocy - męczę się z tym problemem dość długo. Zauważyłem , że jak były upalne dni , to wszystko chodziło elegancko , jak tylko się oziębiło , to zaczęły się problemy .
Myślałem podmienić na sprawdzenie sam panel sterujący , w tym celu potrzebował bym pomocy któregoś z Kolegów ze Szczecina, by mi umożliwił skorzystanie z tej części na sprawdzenie - to by wiele pomogło i rozwiało wiele wątpliwości . Także jak ktoś jest ze Szczecina i ma chęci by pomóc to proszę o kontakt na priv. , albo 669 052 824 . Rzecz jasna stawiam dobre piwko za poświęcony mi czas
Będę też starał się sprawdzić instalację elektryczną , czy ktoś ma rozeznanie jak przebiega pod podsufitką zasilanie ,instalacja zasilająca - gdzie jest podłączona masa do budy auta itp ?? jak ktoś ma jakiś schemacik prosił bym o udostępnienie .Wszelkie inne sugestie mile widziane .
Pozdrawiam Łukasz