.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.maja.2025 00:16:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2001] Climatronic - sam przestaje i zaczyna chłodzić
PostNapisane: 17.wrz.2018 21:47:54 
Użytkownik

Zacznę od tego, że w innych watkach poruszałem problem z brakiem mocy i ogromnym spalaniem po wymianie rozrządu i czyszczeniu turbiny. Kiedy problem został prawie opanowany (poprawność wymiany rozrządu kilkakrotnie potwierdzona i turbina do ponownej roboty) pojawiło się coś, co można chyba powiązać z problemem nagłego wzrostu spalania o 4 l/100km. Ponieważ nie umiem tego sam powiązać proszę Was o pomoc.
W ostatnim czasie mój climatronic można powiedzieć działał jak chciał. Potrafił normalnie pracować i nagle bez wyraźnego powodu przestawał chłodzić a wręcz można zaryzykować stwierdzenie że nawiew robił się cieplejszy niż temperatura na zewnątrz. Ta samo jak nagle przestawał działać pomimo tezo że panel nie był dotykany, tak samo nagle po kilku minutach zaczynał normalnie chłodzić. Działo się tak zarówno podczas jazdy miejskiej jak również płynnej jazdy przelotowej. Chłodzi, chłodzi, chłodzi - nagle nie chłodzi przez minutę, dwie, chwile i znowu zaczyna chłodzić z normalną wydajnością. Do dzisiaj stawiałem na kończący się panel klimatyzacji (choć kompletnie się na tym nie znam). Dzisiaj po południu po ok 2 godzinnym postoju odpaliłem auto a na wyświetlaczu między zegarami pojawiła się temperatura +50 stopni. Oczywiście podczas jazdy temperatura spadała ale po przejechaniu ok 6 km na wyświetlaczu pozostało +30 stopni, co było i tak ok 12-13 stopni zawyżone. Do tego momentu nie zauważyłem żadnych anomalii we wskazaniach temperatury zewnętrznej na zegarach. To był pierwszy sygnał. Chciałem sprawdzić VAGiem climatronic, ale niestety nie mogę się z nim połączyć.
Pomimo, ze już trochę o tym poczytałem to kompletnie nie wiem od czego zacząć.
Swoja drogą nie wiem dlaczego, ale ten stan rzeczy również wiążę z pracami przy rozrządzie a w zasadzie zderzaku i chłodnicach, które jak wiadomo trzeba przynajmniej odchylić.
Od sprawdzenia którego czujnika powinienem zacząć?
czy, a jeśli tak, to który z czujników powiazanych z climatronikiem może mieć związek z nagłym nieuzasadnionym wzroztem spalania?
Ciekawe czy intuicja zawodzi mnie bardzo, troche czy wogóle?

Tytuł: Re: [A4 B5 2001] Climatronic - sam przestaje i zaczyna chłod
PostNapisane: 17.wrz.2018 23:12:08 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Rozrząd, wahania temperatury na panelu i wyłączanie klimy można łatwo powiązać czujnikiem temperatury zewnętrznej. Przypuszczam, że przy rozbieraniu przodu poruszali kablami, albo w ogóle czujnik odłączyli i teraz pojawiają się przerwy w kontakcie.

Wzrost spalania - hmm, przyczyn może być kilka, ale nie wiązałbym tego raczej z klimatyzacją.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł: Re: [A4 B5 2001] Climatronic - sam przestaje i zaczyna chłod
PostNapisane: 17.wrz.2018 23:32:28 
Użytkownik

Który czujnik odpowiada za wyświetlana wartość temperatury zewnętrznej pomiędzy zegarami oraz na kanale 55 klimatronica potwierdzona w sterowniku? z tymi wskazaniami dzieją się cuda. z normalych 26 stopni w ciagu kilkunastu sekund robi się -37 i przez chwilę zamiast zimnego z nawiewów leci ciepłe powietrze. po chwili znowu zaczyna chłodzić ale wyświetlana temp się nie zmienia i dalej jest -37 lub nawet -50.

Dopisuje dzisiaj bo dzisiaj zaobserwowałem to samo, ale już teraz jestem pewny że to nie jest tak, ze klima raz chłodzi a raz nie chłodzi tylko raz chłodzi a za chwile po prostu grzeje. W tym czasie na wyświetlaczu pojawia się -50 stopni. Możliwe ze to nie ma znaczenia, bo przecież gdyby nagle czujnik przekłamał ze jest -50 to po prostu kompresor by się nie włączył ale dlaczego przy temp na zewnątrz ok 26 stopni i nastawie climatronica na 18 stopni z nawiewów leci bardzo ciepłe powietrze, dużo cieplejsze niż temperatura poza autem.

Chcę zacząć od tego czujnika. pytanie tylko który to jest?

Tytuł: Re: [A4 B5 2001] Climatronic C55 - G89 - problem ogarniety
PostNapisane: 27.wrz.2018 21:33:21 
Użytkownik

Chyba ogarnięte. Pisze chyba, bo potrzeba czasu, zeby to potwierdzic.
Na niemieckim forum miłosników A4 znalazłem podobny problem z rozwiazaniem.
Czujnik G89 znajdujący sie w kanale swieżego powietrza odpowiada za wartość temperatury wyświetlaną na zegarach oraz w kanale C55 climatronica.
U mnie w C1 błąd 4.3 oznaczał w skrócie "czujnik G89 czasami przerywa"
NIe jest łatwo się do niego dostac, ale guide z niemieckiego forum był doskonały. Dla zainteresowanych w telegraficznym skrócie poniżej:
1. zdemontować schowek ( 5 śrub nasadka 10mm i 2 kabelki od oświetlenia)
2. zdemontować "wentylator" (od czoła 3 małe śrubki na torx lub nasadka 5mm). Po jego wujęciu czujnik G89 jest super widoczny
3. montowany jest podobnie jak oprawki zarówek kierunkowskazów. Trzeba go najpierw przekręcic (właśnie od czoła dokładnie widać o ile). Rękę należy wsunąć poniędzy kanał wentylacji a ścianę grodziową. W przekręcaniu mozna sobie pomóc drugą ręką właśnie od wewnątrz kanału. po wysunięciu czujnika wiązka jest na tyle długa, ze można wyciągnąć ją dołem i dość swobodnie odpiąć czujnik.
4. po wymianie lub czyszczeniu styków monaż w odwrotnej kolejności.

U mnie na poczatek spróbowałem WD40 na piny czujnika i gniazda wtyczki. Na 100%-owe potwierdzenie trzeba poczekac, ale minęło 2 dni i objawy sie jeszcze nie pojawiły. Oby nie wróciły. Wiedziałbym pewnie szybciej kasując błędy climatronica VAGiem i sprawdzając czy błąd 4.3 powrócił. Niestety nie mogę połaczyć się z modułem 08. Albo nie łączy sie wcale, albo łaczy sie na dosłownie chwilkę (zbyt krótko zeby cokolwiek zrobić) i tez zrywa połaczenie. Pojawia się wtedy standardowy komunikat o zbyt duzej ilości błędów w komunikacji. Moze to kwestia jakości kabla, ale wszystko inne śmiga jak trzeba.
Poobseruję i dam znac czy pomogło na dłuzej czy tylko chwile.

Strefa czasowa: UTC + 1