W mojej skarbonce mam dziwny przypadek. Od tygodnia obserwuję dziwną przypadłość, gdzieś ucieka mi prąd i rozładowuje akumulator.
Może to zbieg okoliczności, ale początki problemów pokrywają się z wymianą lewego przegubu wewnętrzny. Sam naprawiłem tylne, górne światło stopu w klapie - ktoś ułamał zaczepy i uszczelka odstawała.
Objawy Po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka pali się cały czas prawy kierunkowskaz i chodzą 2 wentylatory - z przodu i ten przed silnikiem. Nawet jeśli klima przed wyjęciem kluczyka została ustawiona na ECO. O ile kierunek to mniejszy złodziej, to wentylatory wysysają prąd jak szalone. Odłączyłem akumulator, jak auto chwilę stoi i podłączę akumulator to jest OK. Jak przejadę się chwilę, dosłownie 20m, i wyjmę kluczyk znowu to samo - włączają się wentylatory i prawy kierunek. Może to zbieg okoliczności, ale pojawia się to jak jest wilgotno, pada deszcz.
Co udało się ustalić Pod dywanikami sucho. Po odpaleniu auta mierzyliśmy prąd na klemach akumulatora - 14,40V, raczej nie ma problemu z alternatorem. Akumulator naładowany, raczej sprawny, na sprytnym urządzonku wyskakiwało, że jest OK.
Auto stoi w garażu z odpiętym akumulatorem. Odstawię do serwisu i niech szukają, ale może ktoś miał podobny przypadek.
_________________ Skoda Yeti CDAA 1.8T manual 4x4, '10, Rosso Brunello - "Wisieńka" Renault Megane Scenic 2.0 + LPG - "Popierdułka", krótki epizod Audi A6 C5 Allroad ARE 2.7BT automat + LPG BRC, '01, Highland Green - "Zielona Skarbonka" - sprzedane Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane
|