.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 14:19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 2.5TDI]Błagam o pomoc!! Kłopociki
PostNapisane: 24.lut.2007 16:49:50 
Użytkownik

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum:) Mam problem w A4.. Otóż:

1. Uszkodził mi się czujnik ksenonów ( układ samo poziomowania ksenonów). Mechanik wykręcił stary i wyrzucił, a ja nie wiem, w którym miejscu był przykręcony (nie chcę chodzić do tego magika, bo to blagier i oszust) -chciuałbym przykręcić go sam, żeby uniknąć kosztów:) Czy możecie pomóc zlokalizować mi punkt do zamocowania?? Wiem, że kręci się go do jakiegoś "wózka' (mowa o czujniku przednim, bo tylny jest sprawny).

2. Na komputerze wyrzuca mi żółtą ikonkę wycieraczek. Jest to zapewne usterka, bo wycieraczki chodzą mi tylko na czwartym położeniu manetki (na innych trybach wycieraczki są martwe). Czy jest jakiś moduł odpowiedzialny za pracę wycieraczek (jeśli tak, to gdzie jest zlokalizowany)?? Co może być przyczyną i gdzie należy szukać usterki lub tego modułu??

3. Komputer wyrzuca mi żółtą ikonkę wykrzyknika w trójkącie, która ta ikonka jest w kółeczku. Co to za błąd? Razem z nią na głównym ekranie komputera pojawia się komunikat: 100 KM, a nad nim czerwona cyfra 1. Co to oznacza?? Dodam, że wszystkie te komunikaty ujęte w punkcie 3, pojawiły się po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora.

4. Czy ktoś z Was ma listę kodów sterowników do VAG-COM'a?? Chodzi mi o to, żeby bezpośrednio dostać się do sterowników (nie chodzi mi o kody błędów, tylko kody sterowników (np. 50 -ksenony, 10 -inspekcja olejowa, itp.).

Z góry SERDECZNE dzięki!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2007 17:24:24 
Klubowicz

Dobrze trafiłeś, kolego... :D
Tu są same wróżki i jasnowidze, ale chwilowo mamy zbitą kryształową kulę i nie za bardzo wiemy jak Ci pomóc (można jeszcze powróżyć z fusów) :diabel:

Zapnij VAG-ostwo i wrzuć na forum, jakie błędy Ci wypluł... :D

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Oczekujesz pomocy - więc sam potraktuj sprawę poważnie

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2007 17:38:51 
Użytkownik

Co racja, to racja! Szkoda tylko, że każdego nowego traktuje się jak szmatę:(( ...Ale dzięki!!

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2007 18:09:05 
Klubowicz

susky napisał(a):
Co racja, to racja! Szkoda tylko, że każdego nowego traktuje się jak szmatę:(( ...Ale dzięki!!

Brakuje słów :/
OK ! Nie podpinaj VAG-a, tylko czekaj aż się temat rozwinie - będziesz miał same domysły, hipotezy i gdybanie...
O ile ktoś w ogóle Ci odpowie - bo zazwyczaj posty w Twoim stylu (urażonej księżniczki) pozostają bez odpowiedzi.
Powodzenia, kolego :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2007 18:31:14 
Użytkownik

.."urażonej księżniczki".. Heheeh Dobre! ..Tylko nie wciskaj mi, że muszę podłączyć fejsa, żeby dowiedzieć się, gdzie znajduje się mocowanie "czujnika ksenonów" lub też jakie są bezpośrednie kody sterowników VAGona:) Patrz punkt 1 i 4 pierwszego posta! Ale OK!!! Jeszcze kilka razy z kimś pojedziesz, to może zrobią z Ciebie MODA:) Pozdro i miłego wieczoru!!

Tytuł: Re: Błagam o pomoc!! Kłopociki w A4 2,5 TDI 2002 r.
PostNapisane: 24.lut.2007 18:47:35 
Klubowicz

Ad 1. Czujnik powinien być założony we wnęce lewego (strona kierowcy) nadkola. Plastikowy "popychacz" zakończony czworokątną blaszką i ruchomą klapką powinien być zaczepiony do dolnego nośnego (prostego) wahacza. Łatwo odszukasz to miejsce na wahaczu - są tam takie dwie "wypustki" pomiędzy którymi należy zaczepić wwym. blaszki. "Góra", czyli element elektryczny rzeczywiście należy przykręcić do "wózka zawieszenia" (fachowo: rama pomocnicza). Sądzę, że znajdziesz ten punkt bezproblemowo - jeśli bez kanału - skręć kołami max w lewo i przyjrzyj się dokładnie ramie pomocniczej. Łatwo odnajdziesz zapewne czystsze miejsce, w którym do niedawna czujnik był przykręcony :D . No i oczywiście powinna tam zwisać wtyczka ... . Starałem się opisać dokładnie ale czy mi się udało :P :?:

Ad 2. Albo chodzi o pusty zbiornik spryskiwacza albo opisałeś nieznaną mi ikonkę :): :galy: .

Ad 3. Przypuszczam, że opisujesz akustyczną kontrolkę "limitu prędkości". Można to zlikwidować przytrzymując odpowiednio długo jeden z przycisków na dole "licznika".

Ad 4.

Obrazek

Jeśli jeszcze coś jest niezrozumiale - pytaj dalej ;) .
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2007 22:50:57 
Użytkownik

Piotruś! Ty, to chyba jako jedyny nie potrzebujesz wglądu w szklaną kulę, a tym bardziej we wróżenie z fusów:)) Niektórzy potrzebują kontaktu z zaświatami, żeby zdiagnozować usterki i lokalizację modułów:)) ...Nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogłeś -jestem cholernie zobowiązany i po stokroć BARDZO Ci dziękuję!! A wszystkim innym z dorobkiem postów, życzę wyrozumiałości dla "zielonych"... Wiem, że może się zrobić z tego nie zły bałagan na forum, ale na moim przykładzie widać, że Piotruś dość szybko i bez zbędnych bzdetów i praktykowaniem z "czarną magią" załatwił sprawę. Jeszcze raz - WIELKIEEE DZIĘKIIII!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2007 05:19:07 
Klubowicz

susky napisał(a):
Piotruś! Ty, to chyba jako jedyny nie potrzebujesz wglądu w szklaną kulę, a tym bardziej we wróżenie z fusów:))

A nie ... :): . Jeszcze wiele razy się przekonasz, że są na tym Forum o wieeeelllleeee lepsi ode mnie, którzy też na pewno Ci pomogą i to bardziej skutecznie niż moja skromna osoba :D .

susky napisał(a):
Nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogłeś -jestem cholernie zobowiązany i po stokroć BARDZO Ci dziękuję!!

Chciałem pomóc i cieszę się, że mi się udało :D . Kiedykolwiek będziesz w potrzebie -> "wal jak w dym" (również na PW) :D .

A tu małe rozwinięcie pkt.4-go :diabel: :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2007 07:46:20 
Użytkownik

Piotruś! Dzięki za fachową pomoc! ..Bardzo sprawnie, szybko, miło, bezproblemowo, zgodnie z planem, zgodnie z logiką, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami "Kajko i Kokosz". Po prostu SUPER!! Pozdrawiam i jeszcze raz DZIĘKI!!

Strefa czasowa: UTC + 1