.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 20:18:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 11:21:11 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
Najwyrazniej autko ma swoją historie i nic już z tym nie zrobisz. Najlepiej wyminić progi. oczyścić i ponownie położyć powłokę antykorozyjna od spodu - oczywiście natryskowo. Przy okazji prac dowiesz się więcej o aucie jak się okaże że ma jeszcze więcej takich niespodzianek to sprzedaj.

Co do spawania progów (i nie tylko) spawanie punktowe jest wręcz konieczne z uwagi na duże naprężenia występujące w spoinach ciągłych.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 17:11:25 
Użytkownik

Doznałem dziś szoku. Pogrzebałem trochę w tym próchnie. Za linią pęknięcia na progu poszedłem dalej, a tam "trociny" wywaliłem tej rdzy (w proszku) a tam dziura że rękę można włożyć do środka kabiny u pasażera z tyłu pod dywanikiem. Podejrzewam że z drugiej strony jest to samo ale już bym tego nie wytrzymał.
Podniosłem dywanik, zerwałem wykładzinę a tam dziura na wylot.
TRAGEDIA!!!
To już chyba koniec tak pięknego auta, chyba kupię drugie oczywiście też AUDI :) :(

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 18:02:10 
Klubowicz

Nawet sie nie zastanawiaj kumpel miał podobnie w pasacie któregoś dnia zlapał gume podłożył podnośnik i autko przełamało się na pół. Z takimi dziurami to juz nie powalczysz bo nawet ciężko spaw będzie przyłożyć. Wymiana auta to niestety chyba jedyne wyjście :!:

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 18:37:57 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
No niestety ze zdjecia i opisu wynika ze był wszczepiony spory kawał samochodu. Nikt sie za bardzo nie przyłozył do tej operacji i poszedł po najprostrzej lini oporu "jak cioł" . Teraz trzeba wywalic cała tapicerke , dotrzec do gołej blachy z wierzchu i od spodu, powycinac fragmenty progów i w miejsca łączenia wstawic gruby profil zamkniety obspawujac ciagiem przez okna. Normalnie nalezało to wspawać po zgrzewach fabrycznych ew spawać na róznych długosciach tak aby nie stworzyc sałabego punktu w jednej linii.Nic dalej nie powiem , goń do blacharza bo pojedziesz piętami po ziemi jak jaskiniowcy :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2006 05:10:11 
Użytkownik

A czy ktoś wie dlaczegotak się stało?
Otóż to są echa polityki naszego chorego państwa ... kiedyś to była powszechna praktyka ze złomu zrobienie czegoś i sprzedać. "Podziwiam" tych, którzy to robili bo w razie jakiegoś wypadku to normalnie "nieumyślne spowodowania zagrożenia życia (świerci)".

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2006 19:33:36 
Użytkownik

No to panowie.
Postanowiłem że spróbuje wyciąć te progi, kątówka w ruch, kolega właśnie kupił migomat i może coś z tego wyjdzie ponieważ ma jeszcze przyrząd do gięcia blach to może tanim kosztem i dobrą konserwacją coś się da zrobić.
Pytam tylko od czego zacząć co zakupić jakieś rady.
Może zdięcia ktoś coś podobnego robił to chociaż bym zobaczył jak to wygląda.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 07:39:11 
Użytkownik

Nie sztukuj progów tylko wymień w całości.

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 09:17:40 
Użytkownik

Co wy koledze radzicie,chcecie zeby sie zabił?.Przecierz te auto nadaje sie na złom,chyba ze wśi jesteście ze mu radzicie jakieś blachy wkładać.Szkoda pisać.A migomatem tego nie pospawasz.

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 09:21:17 
Użytkownik

A co mamy rodzić aby sprzedał (bo na szrot nie odda przecież). Chyba lepiej niech to zrobi ale pożadnie, bo przy jakiemś udeżeniu z boku lub wpadnięciu na słupek może być tragedia.

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 09:31:58 
Użytkownik

Tak niech to lepiej szprzeda,albo szuka nowej budy bo spawanie nic nie da.A zeby to sie rozleciało po naprawie wcale nie trzeba wypadku lub słupka,wpadnie w dziure albo mulde na jezdni przy 100km i sie rozleci.

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 09:43:23 
Użytkownik

Może ty byś sprzedał w takm stanie auto i tymsamym narażał kogoś innego.

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 10:01:41 
Użytkownik

wykup AC spuść go z mostu i po kłopocie a nie mysl komu go sprzedac bo bedziesz miec kogos na sumieniu :peace:

gg 9317158

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 10:05:40 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Rafał 33 napisał(a):
Tak niech to lepiej szprzeda,albo szuka nowej budy bo spawanie nic nie da.A zeby to sie rozleciało po naprawie wcale nie trzeba wypadku lub słupka,wpadnie w dziure albo mulde na jezdni przy 100km i sie rozleci.

Chyba jednak lepiej i bezpieczniej, gdy martintro zrobi tą podłogę do porządku bo przynajmniej robi dla siebie. Sprzedając (mówiąc wprost - wciskając) komuś nieświadomemu może być gorzej, bo auto będzie jeździć takie jakie jest.

Migomatem pospawa, nikt o zdrowych zmysłach nie będzie spawał przeżartej blachy bo się nie da. Spawa się zdrową blachę a to migomat potrafi :)

Dodam jeszcze, że nie każde pęknięte albo pękające auto musi wylądować z miejsca na złomie. Kwestia jedynie kosztów robocizny.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 19:37:05 
Użytkownik

Nie będę już się rozpisywał proszę tylko spojżeć na zdięcia. Może nie będzie tak źle. Narazie tylko jedna strona zaczęta robić z czasem zrobię drugą i zostanie tylko od spodu jakoś to ładnie zakonserwować.
A progi to tylko z wierzchu są pęknięte.
Odnośnie sprzedawania to nie będę nikomu ciemnoty wciskał i jeśli już by się udało w co wątpię sprzedać to napewno powiem kupującemu o stanie faktycznym.
Zapraszam do obejrzenia zdięć i czekam na opinie.
Pozdrawiam.
http://marcinsgallery.fotopic.net/c971827.html

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 19:46:10 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
powinienes przełozyc te fragmenty ktore sa do wymiany z innej audi i roznitowac po fabrycznych nitach wiertarka i po tych samych nitach rozwiercic u siebie i przelozyc elementy ...w innym wypadku auto bedzie nadal stwarzalo zagrozenie . wszelkie drutowanie moze sie skonczyc tragicznie bo auto w tym stanie ani nie trzyma geobetrii ani sztywnosci i na kazdej dziurze zmienia sie geometria i kierunek jazdy

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 21:55:36 
Użytkownik

Musisz wsadzić w tą robotę dużo pracy i zrób to porządnie!!!
Motywacją dla Ciebie nich będzie to zdjęcie:

http://www.allegro.pl/item107521006_audi_80_b3.html

:!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2006 05:52:03 
Użytkownik

Nie wiem czy dobrze zauwazyłem ale zabezpieczasz antykorozyjnie tzw "miniówką" ? Jesli tak to pamietaj ,że podkład możesz dac tylko jednoskładnikowy , bo sie inny trzymac nie bedzie. Swoja droga jak chcesz to zabezpieczyc porzadnie zastosuj od spodu , jakiś podkład reaktywny fosforowy na do jakis podkład akryl i np baranek , a od srodka tez fosforowy , podkład i jakiś lakier...I korozje usuń do gołej blachy (piaskowanie) , bo wynalazki typuhammerite i tym podobne to tylko przedłużenie agonii ....

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2006 15:16:59 
Użytkownik

tak patrzac ze zdjecia to wnioskuje ze ktos kiedys cos tam cudowal i poprostu spawy ci skorodowaly i powstaly pekniecia,ja bym zrobil jak kolega wczesniej pisal wycial spruchniale miejsce i wspawal nowy kawalek,jeszcze przed wspawaniem bym prysnal fluidolem od srodka progi a z zewnatrz prysnal bolem (to taka konserwacja jakby z guma).i na jakis czas bys mial problem z glowy!!
Moze te pekniecia nie sa takie straszne,troche walki z migomatem i nozycami do blachy i po klopocie!!!
Pozdro........

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2006 15:30:32 
Użytkownik

Auta zabytkowe jakos jezdza po naszym swiecie to i ty dasz rade wyspawac swoja niunie,poco ja odrazu przekreslac na straty!!!!Migomatem mozna wszystko zrobic,tylko musisz w to wlozyc checi i duzo pracy.ZROB TO PORZADNIE ALBO NIEROB WCALE!!!!!!
Pozdro raz jeszcze !!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2006 15:35:20 
Użytkownik

Zrobiłem tak jak kolega wcześniej pisał chorą blachę wyciąłem tylko te czerwone to nie wiem co to jest. Kolega u którego to robiłem powiedział mi że tak ma być. Zresztą on obok spawał sobie jakiegoś busa całą podłogę robi w ten sposób więc nie wnikając zrobiłem jak kazał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1