.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 08:29:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zawieszenie samostabilizujace (hydrauliczne) - DOBRE - ZŁE ?
PostNapisane: 07.kwi.2005 14:24:17 
Klubowicz

Wiec jak Maly V8 mowiles pytam na forum o ten wynalazek. Audi mam niedlugo, ale przejechalem nim juz dosyc sporo kilometrow, w tym wypad w gory itd. Mam zawieszenie samostabilizujace sie i wydaje mi sie to dobrym wynalazkiem. Podczas kiedy mam komplet lub duzo bagazy nie tre tlumikiem o asfalt... podczas gdy jade na pusto nie dzieje sie nic zlego. Zawieszenie zachowuje mi sie zawsze tak samo i w niczym nie przeszkadza. Nie doswiadczam tylko tak zwanej gleby rodzinnej... wiec moje pytanie wiaze sie z tematem: Czy to jest dobry wynalazek czy tez zly?? Moim zdaniem bardzo dobry. A jak Wy się na to zapatrujecie? Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 18:05:49 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
bardzo dobry ale przewaznie konczy sie kiedy trzeba wymienic amortyzatory ... cena jednego waha sie pomiedzy 1500 a 2500 pln, niemniej jednak amorki te wytrzymuja duzo wiecej niz tradycyjne

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 18:28:03 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Dodam jeszcze ze wiele detali typu maglownica pompa jakieś akumulatory cisnienia itd są całkiem inne niz w typowym modelu bez stabilizacji, niektórzy forumowicze odnajduja resztki tego "ustrojstwa" w swoich autach, bo tak jak Hans nadmienił jak puści amor nikt tego nie ratuje, tylko zakłada zwykłe zawieszenie.

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 18:40:26 
Klubowicz

Tak jak Hans i Maly napisali ja mialem cos takiego u siebie i bylo OK dopoki amory trzymalay
ja sie posypaly i trzeba bylo wymienic to niestety ale 2500 za jeden amortyzator to lekka przesada wiec teraz mam zwykle zawieszenie.
Po samopoziomie tylko inny zbiornik na plym do wspomagania zostal :))

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 22:36:39 
Użytkownik

w audi typ43 byla podobne zawiecha ale sie sama nie poziomowala

byly amorki z miechami pneumatycznymi
w bagazniku byl manometr i zawor taki jak w kolach hehe

gdy ktos byl zaladaowany bral pompke do roweru i pompowal amorki az autko stalo prosto:P:P:P:P:P
gdy juz jechal bez obciazenia poprostu spuszczal powietrze

wydaje mi sie to tez dobrym rozwiązaniem

to byly czas a nie wszystko automatyczne
hehe zeby napompowac takie amorki czlowiek sie torche ozywil machajac pompka odrazu bylo mu lepiej jecahc gdy serducho torche szybciej pobilo :P:P:P

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 23:20:00 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
juziooo napisał(a):
w audi typ43 byla podobne zawiecha ale sie sama nie poziomowala

byly amorki z miechami pneumatycznymi
w bagazniku byl manometr i zawor taki jak w kolach hehe

gdy ktos byl zaladaowany bral pompke do roweru i pompowal amorki az autko stalo prosto:P:P:P:P:P
gdy juz jechal bez obciazenia poprostu spuszczal powietrze

wydaje mi sie to tez dobrym rozwiązaniem

to byly czas a nie wszystko automatyczne
hehe zeby napompowac takie amorki czlowiek sie torche ozywil machajac pompka odrazu bylo mu lepiej jecahc gdy serducho torche szybciej pobilo :P:P:P

pozdrawiam
Ojciec miał to samo w Oplu Vectrze z 89r ależ on sie wtedy z tego cieszył mimo tego ze max dwie osoby woził :diabel: i nigdy nic tam nie pompował :P

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2005 09:40:22 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Miałem takie zawieszenie ale wymontowałem jeszcze sprawne. Amorki są faktycznie wytrzymałe, bo wierzchnia warstwa amortyzatorea skorodowała i się złuszczyła, a one nadal trzymały jak trzeba. Jedyne co niedomagało w moim układzie, to pompa wspomagania ale załatwiła to wymiana uszczelniaczy. Nowe zawieszenie - gwintowany H&R bardziej przypadł mi do gustu, bo pozwolił na ostrzejszą jazdę w zakrętach.

Heh...fajne było Twoje zdziwienie Paździoch jak dowiedziałeś się, że masz taki układ u siebie...

Jezeli ktoś potrzebuje części na zapas lub do wymiany...służę pomocą bo mam wszystko. A bez sensu żeby leżało to u mnie w garażu jako ciekawostka.

Aha...spotkałem takie amortyzatory za 650 PLN sztuka w zwykłym sklepie, dedykowane do 200 z 1986 roku. Także nie jst tak źle. W ASO powiedzieli mi kiedyś 1500 PLN.

Aha...słyszałem, że jak taki amortyzator się skończy to auto stoi maksymalnie w górze.

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2005 20:54:17 
Użytkownik

Kumpel miał to w Fordzie Grenada, tyle że razem ze sprężareczką, włącznikiem na desce i manotrem. Wystrczyło tylko przytrzymać guziczek i już miechy napełniały sie powietrzem :) Ostatnio widziałem to w kwadratowej Omedze kombi i o dziwo wszystko sprawne :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1