.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 21:57:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przednie zawieszenie
PostNapisane: 14.kwi.2005 19:58:30 
Użytkownik

witajcie koledzy,jestem tu nowy ale jeśli możecie to poradzcie.mam audi b3 i na przeglądzie powiedzieli żebym wymienił te cztery gómy gómy co są pod silnikiem na wózku,bo bardzo szarpie jak nagle dodam gazu.oglądałem to z kanału i niewiem czy te gumy mi lekko wyjda czy trzeba wyciągać cały wózek żeby je wybić.jeśli ktoś już to robił to bende wdzięczny jak poradzicie,jak je wybić.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 00:08:27 
Klubowicz

niestety kolego trzeba wyjmowac wózek o ile stare gumy same moga wyleciec ewentualnie wybijesz je przecinakiem to nowych nie załozysz nie zdejmujac wózka
1/potrzebny kanał + dwa ludzie :)
2/lewarujesz silnik , dodatkowo dla bezpieczeństwa mocujesz drutem silnik do jakiejs brechy opartej o kielichy amorów, ja jeszcze uzyłem dwóch lewarków do podnoszenia budy - tak jakbys wymieniał koła z przodu
3/odkrecasz :poduszki pod silnikiem tutaj zwróc uwage na to czy lapa od silnika nie ciagnie za mocno budy przy lewarowaniu, stabilizator łączniki nie odkręcaj oraz wahacze w miejscu mocowania do belki (silentbloki)
4/odkręcasz 4 sruby na wózku poluzowujesz łape na skrzyni i wózek twój
5/ imadło jakas tuleja do wyciskania gum i po robocie
ps. mnie to zajęło 6 godzin ale codziennie sie tego nie robi ;-)
jesli cos pominałem to sorka ale robiłem to półtora roku temu
Jesli info się się przyda to zyczę powodzenia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 13:08:30 
Użytkownik

dzięki kolego za informacie,a już myślałem ze uda mi sie wyjąść i założyć te gumy bez wyciągania.ale dobrze że mi to wyjasniłes.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 19:00:50 
Użytkownik

Tylko nie kupuj jakiejs tandety za 30-50 zloty, bo Ci starczy na polskich dziurach na 3 miesiace. Zreszta zrobisz jak uwazasz, sam do tego dojdziesz... Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 20:02:10 
Użytkownik

to jesli możesz doradz mi co kupić ,jakiej firmy te gumy bo po niedzieli zabieram sie za to bo bardzo mi szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu,a dzieki twojei wskazówce wiem od czego zacząć.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 20:11:47 
Użytkownik

Ależ prosze Cie bardzo. Wlasnie w tamtym tygodniu skompletowalem caly zestaw elementow do wymiany w zawieszeniu. Amory SACHSA, a gumy BOGE'a. Wywalilem na to w sumie kolo 1500 PLN - znizka 25 oczek, ale sadze ze warto. Na tandetnych podróbach nie dość, że się wqrwialem co chwila, to od napierdalania w kierownice przy kazdej dziurce rozjebalem juz 1 listwe kierownicza. ch** elementy zawieszenia moze nie tyle dostaja momentalnie luzow, puszcza galwanizacja itp. Zwyczajnie guma robi sie miekka. A przez to tracisz kąty, zbieznosc, nie da sie jezdzic w koleinach itp. Ja powiedzialem basta. Zreszta mozna poczytac opinie forumowiczow o gumach z ASO itp. A mysle ze BOGE w niczym nie ustepuje tym z ASO(SACHS = BOGE, to i pewnie serwisy AUDI/ VW go sprzedaja). No moze jest troszke lepszy, hehehehe...Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 21:57:27 
Użytkownik

próbowałem bodge ale nie specjalnie się sprawdziły tylko orginały z aso rok temu wymieniłem 30 000 km i jest nadal ok cena ok 80 zł za 1 szt

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2005 13:04:44 
Użytkownik

co do orginałów z ASO to możecie mi powiedzieć jaka firma je produkuje??
bo ostatnio zakupiłem poduchy BOGE z zatarym znaczkiem audi bo nie kupowałem ich w ASO tylko w sklepie i sklep je sprzedawał jako zamienniki taniej o 20 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2005 15:10:37 
Użytkownik

no to fajnie dzieki za naprowadzenie,po niedzieli biore sie za wymiane tych gum,bo za bardzo mi szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu i troszke drży kierownica przy 100 na godz. zobacze czy uda mi sie to zrobic w miare dobrze ale po tej podpowiedzi powinienem dać rade.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2005 15:54:19 
Użytkownik

kami70 napisał(a):
no to fajnie dzieki za naprowadzenie,po niedzieli biore sie za wymiane tych gum,bo za bardzo mi szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu i troszke drży kierownica przy 100 na godz. zobacze czy uda mi sie to zrobic w miare dobrze ale po tej podpowiedzi powinienem dać rade.pozdrawiam

Jeśli chodzi o drżenie kierownicy to ja miałem raz tak przy 120 km/h i prawie nie straciłem panowania nad autem.. okazało się, że w jednym kole miałem nieco mniejsze ciśnienie i w rezultacie kierownica drżała jak szalona......nie wspominając o tym, że miałem na jednym cylindrze mniejsze ciśnienie niż na pozostałych :):

Pozdrawiam i życzę szybkiej naprawy autka :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1