.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 07:50:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gazowe prognozy :)
PostNapisane: 18.kwi.2005 06:23:02 
Użytkownik

Tak czytałem sobie "historyczne' wątki np. taki :
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ght=#71433

i jak widac nie spełniły sie przepowiednie dotyczące gazu aktualnie u mnie gaz 1.66 a benzynka 3,99 współczynnik Zappa ;) wychodzi mi naprawde niezły :).
I mam pytanie czy zwróciły sie Wam wydatki na instalke ? w jakim czasie i po ilu km ? (oczywiscie warto dodac czynnosci zwiazane np. przepływomierz jesli go trafiło )
No i jak macie jakies porównanie ile musielibyscie wydać na benzyne przy jeżdzie bez gazu
No i czy podjelibyscie decyzje o instalacji jeszcze raz czy raczej gdybyscie wiedzieli wszystkie za i przeciw to nie instalowalibyście ?
uff ale tych pytan ale chcialbym zrobic takie małe podsumowanie w tym wątku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2005 07:04:09 
Uminator

Ja napewno jeszcze raz zdecydowal bym sie na inst.gaz.
Robie rocznie okolo 60 tys. km i na benzynie raczej byn nie wyrobil.

Fakt iz czasami instalgaz. sprawia male klopoty nie znaczy zeby od razu skreslac takowe rozwizanie zasialania auta.

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2005 07:57:44 
Klubowicz

robie ok 40 tys rocznie i cała instalacja zwróciła mi sie po ok 13 tys km.
fakt ze po zainstalowaniu lpg byłem u magika kilka razy az mu się znudziłem i ustawił mi instalke w miare ok no ale coś za coś , z ddatkowych kosztów to zanim zamontowałem instalke wymieniłem szklanki i popychacze
zanim założyłem lpg to rok czasu się zastanawiałem - kosztowało mnie to kupe kasy :)
z innych informacji nawet jesli przejdzie projekt MF że akcyza ma wynieść 1000 zł /t lpg to i tak sie opłaca , i moze wreszcie minister wprowadzi przepis który usankcjonuje normy dla lpg , bo do tej pory stosowanie ich jest dobrowolne i na dobra sprawe w blasku prawa tankujemy nie wiadomo co a ostatnie gadki właścicieli stacji lpg ze gaz skoczy o 50 gr, tylko mnie w tym utwierdziły ze łachudry leja gaz od kuchenek z mniejsza akcyzą, przecież akcyza na autogas już w tej chwili jest 695 zł/t a ustawowo moze wynieść 700 zł/t
poniżej link dla polepszenia nastroju
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=612917 :/

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2005 09:36:14 
Użytkownik

Ja rocznie robie srednio ok 40tys wiec na benzynce bym nie wyrobil instalka zwrocila mi sie gdzies tak po 15tys mialem ja w trzech autach i w kolejnym tez bedzie :diabel: Problemow wiekszych nie mialem. Przed zalozeniem standardowo wymienione przewody swiece kopulka filtry. Regularne przeglady i wymiana swiec i filtrow i autko smiga az milo :peace: Na gazie pali mi w miescie 11l gazu na terasie przy w miare sp0okojnej jezdzie 8.

Audi 80 B3 2.0E 91r+gaz 115 kucykow :diabel:
Audi 80 Coupe 90r oczekuje na gazowanie 136 kucykow :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2005 14:06:34 
Użytkownik

przy dzisiejszych cenach paliwa pewnie nie stać by mnie było jeżdzić na benzynce . Załorzyłem gazik . dokładni rok temu zwrucił mi się po 8 - miesiącach ale powiem ci jedno jak masz zakładać to zwruć uwagę na to gdzie zakładasz bo ja miałem taką sytuacje że INSTALATOR (niby znajomy)tak mi założył że zakłucił cyrkulacje płynu co spowodowało że musiałem zmienić głowice . samochód nie chciał chodzić jak należy .Kupe nerwów i spore koszty . ;-)

Tytuł: Re: Gazowe prognozy :)
PostNapisane: 18.kwi.2005 20:25:30 
Użytkownik

Van Gogush napisał(a):
współczynnik Zappa ;) wychodzi mi naprawde niezły :)

Drobna uwaga: wspolczynnik Zappa nie uwzglednia tego, ze 1l benzyny nie rowna sie 1 litrowi gazu. Zuzycie na gazie jest zwykle wieksze (rzedu 15%), co ma pewne znaczenie, bo cene gazu trzeba tez podniesc o jakies 15% w stosunku do "nominalnej", zeby wspolczynnik mial sens.

PostNapisane: 19.kwi.2005 13:22:59 
Użytkownik

Kwieto napisał(a):
Van Gogush napisał(a):
współczynnik Zappa ;) wychodzi mi naprawde niezły :)

Drobna uwaga: wspolczynnik Zappa nie uwzglednia tego, ze 1l benzyny nie rowna sie 1 litrowi gazu. Zuzycie na gazie jest zwykle wieksze (rzedu 15%), co ma pewne znaczenie, bo cene gazu trzeba tez podniesc o jakies 15% w stosunku do "nominalnej", zeby wspolczynnik mial sens.

i zapewne nie uwzględnia tego że silnik zanim złapie odpowiednia temp. to łyka bezynke w ilości sporej (bo zimny) a w zimie to czasem długo to przebiega :):

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2005 13:26:22 
Użytkownik

martyn napisał(a):
przy dzisiejszych cenach paliwa pewnie nie stać by mnie było jeżdzić na benzynce . Załorzyłem gazik . dokładni rok temu zwrucił mi się po 8 - miesiącach ale powiem ci jedno jak masz zakładać to zwruć uwagę na to gdzie zakładasz bo ja miałem taką sytuacje że INSTALATOR (niby znajomy)tak mi założył że zakłucił cyrkulacje płynu co spowodowało że musiałem zmienić głowice . samochód nie chciał chodzić jak należy .Kupe nerwów i spore koszty . ;-)

rozumiem że oszczędność na paliwie zdołała ci zrekompensować głowicę i naprawę ;-)

PostNapisane: 19.kwi.2005 13:36:20 
Użytkownik

lolek2 napisał(a):
i zapewne nie uwzględnia tego że silnik zanim złapie odpowiednia temp. to łyka bezynke w ilości sporej (bo zimny) a w zimie to czasem długo to przebiega :):

Nie uwzglednia tez innych paru drobiazgow - spadku wartosci instalacji (poki co sam. z instalacja traca wiecej na wartosci), kosztow ubezpieczenia (tu sie moze ktos kompetentny wypowie, obilo mi sie o uszy ze ubezpieczenie auta z gazem jest drozsze?) itd...
Sprawe utrudnia to, ze ciezko znalezc kogos kompetentnego od gazu - co czlowiek to inna opinia, a to ze psuje silnik, a to ze nie psuje, itd., itp.

PostNapisane: 19.kwi.2005 13:41:34 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Kwieto napisał(a):
lolek2 napisał(a):

Nie uwzglednia tez innych paru drobiazgow - spadku wartosci instalacji (poki co sam. z instalacja traca wiecej na wartosci), kosztow ubezpieczenia (tu sie moze ktos kompetentny wypowie, obilo mi sie o uszy ze ubezpieczenie auta z gazem jest drozsze?) itd...
Sprawe utrudnia to, ze ciezko znalezc kogos kompetentnego od gazu - co czlowiek to inna opinia, a to ze psuje silnik, a to ze nie psuje, itd., itp.

Dobra , widze ze i tak zaraz sie zacznie , wiec dopowiem ze wszyscy macie racje, ze koszty utrzymania autka na gazie wcale nie ograniczaja sie tylko do kosztów gazu przy tankowaniu ...
Co do tzw "montażystów" to w większości sa to ludzie bez podstawowej znajomości budowy silnika , a wiekszość instalacji jest wykonywana metodami typu siatex i drutex. Ostatni ooglądałem instalkę na wtrysku u kolegi i byłem zdziwiony że biorac taką kaskę robi się to po partacku ...
Widziałem kiedyś w Nissanie fabryczną instalkę i na niej autko zrobiło 120 tys km bez zarzutu ale to sa jednostkowe wyjatki potwierdzajace niestety regułe ... :(

PostNapisane: 19.kwi.2005 13:50:54 
Użytkownik

baskecior napisał(a):
Dobra , widze ze i tak zaraz sie zacznie...

Hehehe :"))

A swoja droga jak jest z tym ubezpieczeniem - drozsze przy instalacji z LPG, czy gdzies glupoty wyczytalem?

PostNapisane: 19.kwi.2005 14:03:38 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Kwieto napisał(a):
baskecior napisał(a):
Dobra , widze ze i tak zaraz sie zacznie...

Hehehe :"))

A swoja droga jak jest z tym ubezpieczeniem - drozsze przy instalacji z LPG, czy gdzies glupoty wyczytalem?

To raczej nieprawda, Teść płaci tak samo jak przed założeniem instalki, ale moze pewne towarzycha ubezpieczeniowe sobie krzyczą ...

PostNapisane: 19.kwi.2005 14:29:57 
Użytkownik

baskecior napisał(a):
To raczej nieprawda, Teść płaci tak samo jak przed założeniem instalki, ale moze pewne towarzycha ubezpieczeniowe sobie krzyczą ...

Moze chodzilo o to, ze instalacja podwyzsza wartosc auta dla ubezpieczyciela?

Tu jest taki kalkulatorek:
http://www.autocentrum.pl/?FF=148

i rowniez mozna wlaczyc do kalkulacji podwyzke ubezpieczenia w zwiazku z zalozeniem instalacji. Do tego kalkuluja zuzycie jako domyslnie wyzsze o 20% (ja szacowalem 15%).

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2005 23:12:50 
Użytkownik

Witam Wszystkich .Jezeli chodzi o cene w ubezpieczalni to moze jakieś towarzystwa ubezpieczeniowe na serio zwieksszaja koszt ubezpieczenia z tego powodu ale ja się z takim przypadkiem nie spotkałem . Jedno wiem na pewno że przegląd auta z gazem jest droższy jakos o 100 zł chyba albo jakoś około tej sumy. A co do samej jazdy to jest różnica i to oczywiście na + dla gazowni ale zaznaczam sama jazda.Miałem wcześniej diesla 2.0 i palił mi 7l/100
to auto pali mi jakoś od 9l w górę silnik 2.3 NF.Licząc spalanie gazu tak średnio 12 l i tak wychodz na plus dla gazowni. Jeżeli gaz nie przekreczoy 2 zł to nadal będzie się gaz opłacał.O benzynie wogóle nie wspominam bo ceny są poprostu zabójcze gdyby nie gaz napewno nie mialbym 2.3 . Ale mimo wszystko wolałbym mieć 2.5 w turbo dieslu w cygarze. Jakoś większe przekonanie mam do niezawodnosci pracy diesla . Poprostu z pracą silnika na gazie i na benzynie miałem więcej do tej pory problemów gdzie w dieslu nie było nigdy żadnego.

PostNapisane: 19.kwi.2005 23:43:43 
Użytkownik

A swoja droga jak jest z tym ubezpieczeniem - drozsze przy instalacji z LPG, czy gdzies glupoty wyczytalem?[/quote]
Niestety jestem klientem PZU. Nie wspominali nic na temat podniesienia składki. Przy AC sam chciałem, aby uwzględniono wartość instalki i przez to zwiększyła się składka.

ZAPRASZAM:
http://petrus.fotogalerie.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2005 23:46:25 
Użytkownik

A miałem zacytować KWIETO :)

ZAPRASZAM:
http://petrus.fotogalerie.pl/

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1