.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 11:22:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie objawy przy walnietej uszczelce pod glowicą?
PostNapisane: 22.kwi.2005 12:23:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
witam. czy jest mozliwosc ze uszczelka uszkodzi sie pomiedzy cylindrem, a kanalem olejowym? jakie beda tego objawy?

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2005 13:37:49 
Użytkownik

Jest możliwość, że utworzył się mały kanalik pomiędzy magistralką olejową i komorą cylindra. Wtedy olej będzie dostawał się do komory spalania ( wiadomo, dym jak z syrenki na bogatym mixolu ;) ), ale zazwyczaj jest to tylko na jednym "baniaku". Po wyciągnięciu świecy zobaczysz czy jest sucha i wmiare czysta, czy też tłusta lub czarna jak smoła. Inna możliwość to "wysypane" pierścienie bądź ukruszone tłoki, wtedy robi potężną zasłone dymną no i nie ma mocy ( dobrze byłoby sprawdzić ciśnienie na "baniakach". Możliwości jest jeszcze kilka, ale na początek myśle, ze powinno wystarczyć. pozdrawiam

Tytuł: Re: Jakie objawy przy walnietej uszczelce pod glowicą?
PostNapisane: 22.kwi.2005 13:49:32 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Lukasik napisał(a):
witam. czy jest mozliwosc ze uszczelka uszkodzi sie pomiedzy cylindrem, a kanalem olejowym? jakie beda tego objawy?

Jaki silnik i jakie sa objawy ?

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł: Re: Jakie objawy przy walnietej uszczelce pod glowicą?
PostNapisane: 22.kwi.2005 14:05:51 
Użytkownik

Jaki silnik i jakie sa objawy ?[/quote]

jesli juz to moj silniczek 10v turbo.

na razie jestem pewny ze turbosprezarka jest walnieta, mam drugą i na dniach ją wymienie tylko czekam na miejscowke w warsztacie.

cylindry i pierscionki byly sprawdzane naftą, ktora sciekala chyba ze 4ry dni.

niepokoi mnie jedna rzecz, mam w tej chwili odlaczoną odme olejową i wsadzoną do butelki. jezdzilem tak kilka dni, w sumie olej tamtedy nie ucieka, same opary, ale nie są to jakies mikroskopijne ilosci, widac jak lecą, nie wiem czy to duzo czy mało. ciekawi mnie czy gdzies spaliny nie przedostaja sie w strone oleju. byc moze jest to normalna ilosc oparow a ja przesadzam, poprostu nie mam porownania. dlatego pytam co sie dzieje jak uszczelka jest walnieta cyl-olej.

jesli istnialo by podejzenie ze uszczelka siedzi to przy okazji wymiany turbosprezarki, wymienie uszczelke.

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2005 16:07:13 
Użytkownik

Na pewno jest problem z odpalaniem, a jak już odpalisz to jest biały dym z rury. Jeśli kompresja poszła do wody, to wszystko Tobie wyrzuci na zewnatrz, jeśli do oleju to może Tobie wyskoczyć bagnet i będzie mocno dmuchać, jak odkręcisz korek. Jeśli woda poszła do oleju, to po odkręceniu korka możesz znaleźć tam biały osad. Możesz też mieć zapluty cały blok, chociaż nie koniecznie.

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2005 07:48:30 
Użytkownik

z plynem chlodniczym jest wszystko ok. co najwyzej cos w strone oliwy. bagnetu mi nie wydmuchuje i ogolnie przy podlaczonej odmie w w komorze korbowodowej panuje lekkie podcisnienie po zasysa delikatnie korek oleju. najgorzej, po zatkaniu odmy, wtedy przez korek widac dymek(opary) i to wcale nie tak mało.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1