.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.cze.2025 11:20:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 09:43:31 
Użytkownik

Hmmm, a co spowoduje jego zmulenie? Prawde powiedziawszy to nawet kolo w szlifierni sam prosil o spokoj do 3 zmiany oleju. Wiec chyba cos na rzeczy jest. A nowe fury sa docierane na hamowni i nie sadze zeby ktos im dawal po garach. To tak samo jak tniesz brzeszczotem, zapierdalasz, czy dokladnie, powoli robisz kolejne pociagniecia? A z tym motor - lifem to sam nie wiem... Sie obaczy. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 12:38:04 
Użytkownik

Co ty z tym zmuleniem. Do 3tys obrotów i tyle. Ja bym po tych 1000km oliwke zmienił.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 12:59:52 
Użytkownik

Zawsze zostaje ejszcze komputer na koniec , kasacja bledow itp . Wkoncu rozne wtylki byly odpinane jak tez moze rozlaczany aku.

Audi A4 1,9 TDI AFN

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 13:05:38 
Użytkownik

Aku odlaczony na czas remontu był... wiec luz. A co do zmulenia i obrotow to chyba przedmowca Mauzer mowil cos o bzdurach... Ja z tezą spokojnego docierania w pelni sie zgadzam, a 1 wymiane strzelilem po 800 km w trasie, teraz za jakies 3-4 kkm tez chyba by sie nalezalo...

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 20:44:38 
Użytkownik

No cuz

Robilem 4 glowice w 1.8 PM audi B3 odpalil od 1 strzala az bylem w szoku.

nie ma reguly na to :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 21:48:41 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
RobertKar napisał(a):
Hmmm, a co spowoduje jego zmulenie? Prawde powiedziawszy to nawet kolo w szlifierni sam prosil o spokoj do 3 zmiany oleju. Wiec chyba cos na rzeczy jest. A nowe fury sa docierane na hamowni i nie sadze zeby ktos im dawal po garach. To tak samo jak tniesz brzeszczotem, zapierdalasz, czy dokladnie, powoli robisz kolejne pociagniecia? A z tym motor - lifem to sam nie wiem... Sie obaczy. Pozdrawiam

Jeśli silnik jest docierany na niskich obrotach to na ściankach cylindrów wytworzy się tzw. rant (zgrubienie) na wysokości pierwszego pierścienia uszczelniającego, i jeśli po dotarciu będziesz chciał kręcić silnik na wyższych obrotach pierścień będzie kolidował z tym rantem, hamując przy tym cały układ.
Gdy silnik będzie miał często wyższe obroty rant będzie dużo mniejszy i osadzony nieco wyżej na cylindrach, przez co nie będzie efektu hamowania pierścieni przy wysokich obr.
Oczywiście nie mówię aby nagminnie przekraczać te 3000obr/min, ale do 1000km raczej jeździć łagodnie, zmienić olej, a później najlepiej docierać silnik na dalekich trasach (bez wzniesień i podjazdów).

A jakość honowania cylindra w fabryce, a u naszych szlajfierzy to niebo a ziemia.
Samochodem z dobrze dotartym silnikiem zawsze będziemy przekraczać fabryczną max. prędkość, mam w domu niestety źle "dotartą" polo 1.4i bo od nowości jeździ nim kobieta krótkie trasy - 150km/h to baardzo ciężko nim osiągnąć, a ma lecieć 168.

Warto inwestować również przy docieraniu silnika w oleje b.dobrej jakości z dobrego źródła, i raczej wiadomo dlaczego.

p.s ugryź się w język kolego.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 06:16:41 
Użytkownik

Mauzerku, ja mam sie ugryzc? Nie przesadzaj chłopcze..

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 13:18:53 
Użytkownik

Coś było żle zrobione z przylgnią zaworów, poprawili i odpalił, ale teraz okazało się że nie działa wtryskiwacz rozruchowy :(: , a po zalaniu płynu chłodzącego i odpowietrzeniu, po przejechaniu 10 km, wybiło mi płyn chł. na górnym przewodzie przy króćcu od chłodnicy, niedługo szlag mnie trafi, nie wiem dlaczego tak się stało, dziś przyjadą do mnie z vagiem, będzie jeden mechanik i elektryk.Może ten płyn mi wybiło, bo nie przeczyściłem układu chłodzącego, mimo że było w nim troche "masła".Proszę pomóżcie, aż strach jeżdzić tym samochodem.

Prawie nówka funkiel, mało śmigana,mucha nie siada......A tak serio to : czarna, bordowy dach, zaglebiona,soczewki,skóra ,zderzaki i kierata od porsche 911,12 głośników,windshot,fele 16;oponki 215/40,wydech supersprint........Ale jest jeszcze przy niej dużo do zrobienia :-)

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 13:24:43 
Użytkownik

Acha dodam, że ten je**** mechanik próbował podłączyć aku od bmw mojego ojca, bo mój jest słaby,okazało się że ten od bmw jest dużo za duży, więc w jakiś czarodziejski sposób zrobił obejście i udało go się podłączyć ale............spod schowka perzy próbie odpalenia poszedł dziwny smród, od razu go odpieliśmy ale podejrzewam że popalił jakieś przekażniki i dlatego nie działa wtryskiwacz rozruchowy, dziś podłączą vaga i aż strach pomyśleć co on nam powie. :( :( :( :( :(

Prawie nówka funkiel, mało śmigana,mucha nie siada......A tak serio to : czarna, bordowy dach, zaglebiona,soczewki,skóra ,zderzaki i kierata od porsche 911,12 głośników,windshot,fele 16;oponki 215/40,wydech supersprint........Ale jest jeszcze przy niej dużo do zrobienia :-)

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 15:46:27 
Użytkownik

Uszkodzenie króćca przy chłodnicy może być niezależne od reszty. U mnie jednocześnie puściła gumowa uszczelka pod korkiem pompy wspomagania i ten króciec. Nie wiadomo było skąd i co cieknie. Okazało się, że kocówka króćca (ze zgrubieniem) jest popękana od zbyt mocno skręcanych opasek metalowych i właśnie oderwała sie na stałe. Został 2 cm kawałek króćca wystający z chłodnicy, ale wystarczyło zeby naciągnąć rurę. Jak się da to wstawię rurkę metalowa i całość skleję żywicą.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 21:42:21 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
RobertKar napisał(a):
Mauzerku, ja mam sie ugryzc? Nie przesadzaj chłopcze..

przesadza się drzewa ojczulku :| a na forum obowiązuje netykieta.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1