Podczas wymiany rozrządu okazało się, że puszka napinacza paska klinowego / wielorowkowego (ta, w której jest sprężyna) pękła na pół tak że sprężyna się przekręciła bo straciła punkt zaparcia ale ramie nie pękło .... w każdym razie do wymiany napinacz.
Jakiś mechanior (nieźle kumaty) mówił mi żeby używki nie brać, bo używany napinacz niewiadomo jaki ma przebieg a ponoć starcza na 200-250 kkm a potem zaczyna chodzić na boki i zcinać pasek. Więc jest duże ryzyko że się założy i przejedzie jedynie 10-20 kkm bo od nowych Audi pod salonem nikt przecież nie odkręca.
W sklepach jest pełno podróbek, też do V6 za 200zł tyle ze ale akurat do tego silnika 2.6 ABC '93 nie ma. Jest model ciutkę inny – krótszy z innym mocowaniem (w numerze z literką T a ja mam bez). Nie da ich się dopasować bo jak ponoć nawet to się bardzo szybko pasek ścina
W serwisie Audi już mi pan odłożył mój model, tylko czeka aż mu dam 850zł (cała renta śp. babci)
Mam pytanie: Czy ktoś wie gdzie można kupić podróbkę w Mazowieckim. Może używkę byle by tanio.
Co sądzicie o koncepcji –bo napinacz już rozebrałem na części pierwsze –aby zespawać puszeczkę i wkręcić spowrotem ??? ma przebieg 290 kkm, czy można samemu ocenić zużycie np po luzie, czy jest to wyczuwalne?
_________________ Audi 100 Avant V6 2.6 C4 ABC 1993 + OMVL Dream XXI N
|