endi6 napisał(a):
witam jestem nowy na forum i chcę się doowiedzieć cos o audi C3 z roków od 83 do 89 z silnikami diesla jak się sprawowały i jakie sa najczęstsze usterki w tych samochodach
Silniki diesla sa bardzo fajna konstrukcja jesli chodzi o ten typ Audi. W wersji 2.0 wystepowaly w trzez odmianach:
CN
produkowany od 10.82r. do 11.90
69KM i 123Nm - nie doladowany
calkiem nieduze spalanie i naprawde dobre warunki jak na takiego klocka
FOTO
DE
produkowany od 10.82r. do 11.90
87KM i 172Nm - doladowana jednostka + chlodnica oleju i chlodzenie denka tloka
Tu juz mozna latac szybciej, pali normalnie i daje przy tym sporo zapasu mocy i elastycznosci
FOTO
NC
produkowany od 4.88r. do 11.90r.
100KM i 192Nm w przedziale od 2200-3200 - doladowana jednostka + chlodnica oleju i chlodzenie denka tloka + intercooler
Ten silnik juz pozwala latac o wiele szybciej i elastyczniej, pali rowniez wiecej.
FOTO
Osobiscie przetestowalem wszystkie te silniki, mialem na poczatku zwyklego, potem SIMSOFT kupil TD+IC i teraz ja mam TD z dolozonym Coolerem i lata sie bardzo fajnie a w moim przypadku nawet radzi sobie z Quattro. Najlepsiejszy silnik ma i tak Rodzynek, u Niego jest silnik jak "dzwon".
Przy tej konstrukcji tak jak przy innych dieslach nalezy uwazac na przegrzanie, na stan oliwki, ustawienie katu na pompie oraz wtryski i swiece. A jak wszystko bedzie w aucie dobrze to nie mas co sie martwic, mi D odpalal w najwieksze mrozy bez wiekszego zajekniecia