.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:42:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 2.0 ABK 92r.->Odpalanie na zimnym silniku; dlugie swia
PostNapisane: 06.gru.2005 00:03:45 
Użytkownik

Samochod : B4 2.0 ABK 92r. gaz Lovato
Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie rady itp.

Mam dwa problemy - maly i duzy :) Najpierw ten duzy :

1. Odpalanie na zimnym silniku
Jak odpalam moja Niunie na zimnym silniku (np. po nocy) na benzynie to udaje mi sie to za 2-3 a nawet 4 razem (zalezy od temp.). Wtedy musze troche trzymac noge na gazie zeby sie rozgrzal silnik.
Jak juz pochodzi 4-5 min to tez zdaza mu sie zgasnac - obroty trzyma na 900 i nagle gasnie. Dodam ze po tych 4-5 min jak przelaczam na gaz (automatycznie po przekroczeniu 2000obr. ) to nie gasnie tylko czasami opada na jakies 500 obr(dlawi sie) i wraca po chwili na 900.
Na rozgrzanym silniku pracuje idealnie !
Wazna informacja moze byc to ze mam stozkowy filtr powietrza i nie mam przeplywomierza.

2.Przelacznik dlugich swiatel
Moze sie myle bo samochod mam od niedawna i nie jezdzilem jeszcze na dlugich ale wydaje mi sie ze po "popchnieciu" manetki swiatel do przodu wlaczaly sie na stale swiatla dlugie a ostatnio wlaczaja mi sie pozycyjne. Co to moze byc ??

Pozdrawiam
Olek

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 12:23:10 
Użytkownik

Ad.2 miałem tak - rozkręciłem obudowe kolumny (zaraz za kierownicą dwie śróbki od spodu)) i w zespolony przełacznik świateł w psikałem WD-40 z lewej i z prawej strony - aż ciekło. Działa ponad dwa lata. :peace:

ps. rób to na wyłączonym zapłonie i łopatkami we wszystkie strony - kombinacje przez 5 minut - długie krótkie, kierunki itd. Po 10 minutach odpal i sprawdź - powinno zadziałać.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 13:13:20 
Klubowicz

Sprawdź czujnik temperatury - na początek. Nie zaszkodzi też zrobić reset sterownika silnika (nie gazu).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 21:13:42 
Użytkownik

Cytuj:
Ad.2 miałem tak - rozkręciłem obudowe kolumny (zaraz za kierownicą dwie śróbki od spodu)) i w zespolony przełacznik świateł w psikałem WD-40 z lewej i z prawej strony - aż ciekło. Działa ponad dwa lata. n

ps. rób to na wyłączonym zapłonie i łopatkami we wszystkie strony - kombinacje przez 5 minut - długie krótkie, kierunki itd. Po 10 minutach odpal i sprawdź - powinno zadziałać

super! tak zrobie! Dam znac jak poszlo!! Dzieki bardzo!

Cytuj:
Sprawdź czujnik temperatury - na początek. Nie zaszkodzi też zrobić reset sterownika silnika (nie gazu).

Pozdrawiam

Musze poczytac troche jak to zrobic : P ale jak nie dam rady sam to pojade z tym do warsztatu! Dzieki za "trop" : ) )

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 07:53:41 
Użytkownik

czujnik to po prostu wymien. Kosztuje jakies 20 zl. A sterownik resetujesz odpinajac na chwile akumulator (chwila - stracza 2 minuty)

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1