janekh napisał(a):
sprowadziłem sobie a4 w tdi 97r. pełna opcja
wózek swietny ale zawieszenie kicha duraluminim z czego jest zrobione
z wiekiem sie utlenia i iiiiiiiiiiiiiii bach ciach koło odpada wbija ci się w błotnik i
módl się jaką masz prędkość i.w moim przypadku chyba było orginalne ok.190 tyś. najechane miało i chyba nie było wymieniane a koło odpadło mi dwa razy w ciągu dwóch tygodni pierw lewe przy parkowaniu póżniej prawe prz 60 km/h
samochodzik szybko sprzedałem i dziękowałem bogu że nie urwało przy 200km/h.
chodzi o wachacz który trzyma amor. rozwala się w jabłuszko na pól.noga z gazu chłopcy
i se kupiłem a6 (c4)1995r. 2,5 tdi fuuuuuuuulllll wypas i sobie latam
To co napisałeś to świadczy tylko o tobie jako nowym uzytkowniku tej A4, ze po zakupie nie sprawdziles calego samochodu. Wiadomo ze nikt, jak ma zamiar sprzedac samochod to nie bedzie w niego inwestowal kasy i ty kupujac tez wyszedles z takiego zalozenia.
To fakt ze w 8-10 letnim samochodzie moze sie to utlenic. Problem polega na tym ze w tych zawieszeniach z lat 1994-1998 w dolnym przednim wahaczu o ktorym piszesz byly slabe uszczelnienia gumowe przegubów. Dodstawala sie woda i zanieczyszczenia i wszystki sie szybko zuzywalo i utlenialo. Nawet wprowadzona byla akcja serwisowa przez ASO.
Uwazam osobiscie, ze jest to bardzo dobre, konfortowe zawieszenie do chwili obecnej (juz 10lat) stosowane w najnowszych pojazdach. Bylem niedawno w serwisie, w slonie i nowe A4 B7 ma taz wielowahacz. W VW Pasacie jest znowu McPherson, podobno obnizenie kosztów produkcji i dla uzytkownika (czyt. ludowóz).
Naprawialem, jezdzilem i jest to naprawde super pracujace zawieszenie, ciche i ladnie wybierajace nierownosci.
Wedlug mnie wymiana zadnego z wahaczy nie powoduje koniecznosci regulacji geometrii. W tym zawiasie ustawiawia sie chyba tylko zbierznosc, reszta jest juz ustawiona fabrycznie-konstrukcyjnie.
Co do zamiennikow to proponuje TRW, chyba najlepiej wykonane i oczywiscie Lemforder.
I prosze was nie krytykujcie tej konstrukcji, bo psujecie wizerunek marki i jej uzytkownikow. Juz sama cena zakupu Audi swiadczy o wysokiej jakosci tego samochodu, i uzytkownikach marki, a wiec i podczas eksploatacji trzeba liczyc sie z wiekszymi wydatkami.
Nastepne moje aut to A4 lub A6 na wielowahaczu i w quattro i oczywiscie TDI.