.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.cze.2025 23:01:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wahacze w A4 i w A6
PostNapisane: 25.lis.2005 16:09:37 
Użytkownik

Jest sobie taka strona motoryzacyjna w necie http://www.autocentrum.pl gdzie posiadacze danych aut piszą o nich swoje opinie - wymieniają ich wady i zalety...
I tak: gdy czytam na tej stronie co piszą posiadacze A4, to widzę że co drugi jego właściciel nażeka na zawieszenie, a konkretnie na aluminiowe wahacze które już po 15tys nadają się do wymiany, a kupno nowych jest cholernie drogie bo trzeba wymienic całe, a nie tak jak w przypadku 80 B4 gdzie wystarczy wymienić same tuleje...
Jak sprawa się ma z wahaczami w przypadku A6??? O A6 w ani jednej opinii nie było wzmianki o wahaczach, a jedyne usterki jakie zostały wymienione to kłopoty z zamkiem centralnym... Czy w A6 też są podobne aluminiowe wachacze jak w A4?
Dowiedziałem się od kilku osób że takie same wachacze jak są w A4, są też w Passatach B5 i u nich występuje dokładnie ten sam problem... bardzo szybko ulegają uszkodzeniom i trzeba wymieniać całe, a ich ceny zwalają z nóg...

Tu są te opinie na temat konkretnych modeli Audi:
http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/Audi.html

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:40:19 
Użytkownik

Dokładnie....

Identyczne zawieszenie jest w A4 A6 A8,passacie B5 i Superbie

Co do usterkowości powiem szczerze ja po 130tkm wymieniłem prawie
wszystkie whacze i przejechalem ok 45tkm i nie mam zadnych luzow.
Co do cen to teraz ostro spadły - kiedy ja kupowałem "banana" za
300zł to teraz kupisz za 140zł na allegro. Ja bym sie nie przejmował zawieszeniem. Jak Cie stać na Audi to i na zawieszenie też.

A myślisz że w innych autach zawieszenie się nie sypie?

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:45:30 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Audi A6 do roku 97 miało jeden wahacz nośny, i tego rodzaju zawieszenie ma się dobrze na naszych drogach.Po lifcie Audi zastosowało zawieszenie wielowachaczowe tzn 2 wachacze górne 1 nośny dolny oraz wahacz (banan) też dolny.To rozwiązanie sprawiło że w autach z tym zawieszeniem poprawiła się trakcja oraz wygoda jazdy.To samo zawieszenie w pierwszej kolejności zostało zastosowane w A4 potem żywcem przeniesiono je do A6.
Tak jak zauważyłeś ich budowa nie pozwala na demontaż sworznia.I te wachacze są naprawdę drogie co niestety w naszych realiach jest minusem dla tych autek.Ogólnie rzecz biorąc zawieszenie jest bardzo dobrze rozwiązane ale konstruktorzy w Niemczech zapomnieli o swoich sąsiadach Polakach i ostanie naszych dróg.
Jedyne co mogę poradzić to zakup nowego zawieszenia firmy MOOG lub TRW i żadnego innego badziewia ,w przeciwnym razie bedziesz kolejnym pierdołą jak Ci z forum Autocentrum co wiecznie narzekają i wiecznie jest żle.
Tanio nigdy nie oznaczało dobrze
Pozdrawiam
Ps
Jeśli interesuje Cię takie zawieszenie wal na pw

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:48:04 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
666 napisał(a):
- kiedy ja kupowałem "banana" za
300zł to teraz kupisz za 140zł na allegro.

To kiedy szykujesz następną wymianę? :D
Tanie mieso psy jedzą jak mówi przysłowie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:55:08 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
666 napisał(a):
- kiedy ja kupowałem "banana" za
300zł to teraz kupisz za 140zł na allegro.

To kiedy szykujesz następną wymianę? :D
Tanie mieso psy jedzą jak mówi przysłowie. ;)

pitolisz Waść, ja kupiłem MOOGA i niedugo potem jakieś HANS PRIES, ten sam wahacz tylko na inne koło ( w obu przypadkach "banan") Han Pries był właśnie teni i jak dotąd ( ok 15 000) nie widzę różnicy, nic nie puka, nie stuka i nei wierzę, że na Moogu pojeżdzę dużo dłużej niż na Priesie - o ile wogóle. Co do zawiechy 4 wahaczowej, to jeździ się świetnie, wahacze sypią się jak w każdym innym samochodzie i nie ma aż takiej tragedii. Jest dużo zamienników i możesz wymieniać pojedyńczo ( ja tak robię). Do tego w większości przyopadków po wymianie nie musisz usatwiać geometrii ( przyw wymianie pojedyńczo)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 21:28:39 
Użytkownik

Ja niedawno mam A4 1,9 Tdi AFN samochodzik spoko silnik żyleta ale zawieszenie wielowachaczowe to porażka szczególnie w Polsce, jest wygodne ale w Niemczech i europie nawet w Słowacji. A my musimy jeszcze poczekac z 8 lat - co moge napisać w A3 jest zawieszenie w Mcpersonie.

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 20:45:59 
Użytkownik

Witam! Mam A4 i ostatnio wymieniłem banana bo poszłą tuleja, miałem dość duży wybór w cenie od 130zl z allegro.pl do 600zl zamawiane w ASO, ale kupiłem nowego banana firmy FEBI, nie znam sie na tych firmach ale dałem za niefo 190zł w Gliwicach w hurtowni i zrobiłem na nim juz jakies 48tys i jest wszystko OK, co bedzie dalej zobaczymy! Acha musialem wymienic po niestety sam tuleje rozwalilem.. jadac z ustronia jednym kolem wpadlem do dziury ktora miala prawie przekroj studzienki :/ moja wina bo nie zauwazylem szybko, ale jak tak jade to zawieszenie chodzi pieknie:] pozdrawiam :]

Tytuł: chłopcy uwaga na zawieszenie alu z ok. 200 tyś. przebiegu
PostNapisane: 03.gru.2005 21:04:32 
Użytkownik

sprowadziłem sobie a4 w tdi 97r. pełna opcja
wózek swietny ale zawieszenie kicha duraluminim z czego jest zrobione
z wiekiem sie utlenia i iiiiiiiiiiiiiii bach ciach koło odpada wbija ci się w błotnik i
módl się jaką masz prędkość i.w moim przypadku chyba było orginalne ok.190 tyś. najechane miało i chyba nie było wymieniane a koło odpadło mi dwa razy w ciągu dwóch tygodni pierw lewe przy parkowaniu póżniej prawe prz 60 km/h
samochodzik szybko sprzedałem i dziękowałem bogu że nie urwało przy 200km/h.
chodzi o wachacz który trzyma amor. rozwala się w jabłuszko na pól.noga z gazu chłopcy
i se kupiłem a6 (c4)1995r. 2,5 tdi fuuuuuuuulllll wypas i sobie latam

Tytuł: Re: chłopcy uwaga na zawieszenie alu z ok. 200 tyś. przebieg
PostNapisane: 03.gru.2005 21:49:36 
Użytkownik

janekh napisał(a):
z wiekiem sie utlenia i

nie bój nie bój na polskich drgach się nie zdąży utlenić :P Poza tym to nie był taki full wypas to A4 jak Ci się co 50 km koła urywały . Szczerze mówiąc wiele osób ma tu samochody na 4 wahaczowym zawieszeniu i jakoś się jeszcze koło nigdy nikomu nie urwało :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 23:05:26 
Użytkownik

Wiesz co ja sie nie znam, ale zeby urwac kolo to trzeba miec full wypasnie zajecane zawieszenie chyba, ja jak wpadlem tym kołem w ta dziura (droga krajowa nr1) to myslalem ze juz kolo tam zostalo, a dopiero po tygodniu sie tuleja odezwala! wedlug mnie miales niezle wszystko rozwichrowane, bo wedlug mnie moze miekkie bo aluminiowe ale dobre i pierwzy raz slysze ze w A4 koło odpadło, no ale może miałes pecha akurat :] ja tam nie wiem, ale A4 w dobrym stanie płynie a nie jedzie :]

Pozdrawiam!

Tytuł: audi
PostNapisane: 04.gru.2005 10:34:36 
Użytkownik

panowie większość aut jest sprowadzana i czy w polsce czy w niemczech zawiecha się utlenia jak napisałem bylo orginalne czyli 8 letnie .
koledze w passacie też odpadło b 5.a co do jazdy jest super tylko ja nie mogłem przełamac póżniej barierry 100 km/h. noga mi się wykrecała

Tytuł: poprawka chyba nierozumiecie co pisze
PostNapisane: 04.gru.2005 10:41:00 
Użytkownik

aaaa koło nie odpada całkiem tylko wbija ci się w błotnik ale cały czas przy wozie
obcierasz dołem o asfalt przy 60km/h wygina ci się błotnik i nawet lewarka pod wóz nie idzie wsadzić . a na naszych drogach robicie zawieszenie mniej więcej co 40 tyś, nie zdązy się utlenić.ja przestrzegam tych co sprowadzą wózek i niech to dokładnie sobie obrjrzą całe zawieszenie. to wasze życie!!!

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 14:46:49 
Klubowicz

Ewentualnie zawsze do A4 można spróbować założyć wahacze od A6. Słyszałem że mają grubsze swożnie. Tak przynajmniej jest napisane tutaj:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... =zawias+a4

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 18:13:12 
Użytkownik

mam pytanie do znawców tego zawieszenia-wymiana jakiego elementu powoduje konieczność sprawdzenia geometri/pomijam końcówki drążków/

Tytuł: Re: chłopcy uwaga na zawieszenie alu z ok. 200 tyś. przebieg
PostNapisane: 04.gru.2005 22:01:56 
Użytkownik

janekh napisał(a):
z wiekiem sie utlenia i iiiiiiiiiiiiiii bach ciach koło odpada wbija ci się w błotnik i
módl się jaką masz prędkość i.w moim przypadku chyba było orginalne ok.190 tyś. najechane miało i chyba nie było wymieniane a koło odpadło mi dwa razy w ciągu dwóch tygodni pierw lewe przy parkowaniu póżniej prawe prz 60 km/h
samochodzik szybko sprzedałem i dziękowałem bogu że nie urwało przy 200km/h.
chodzi o wachacz który trzyma amor. rozwala się w jabłuszko na pól.noga z gazu chłopcy
i se kupiłem a6 (c4)1995r. 2,5 tdi fuuuuuuuulllll wypas i sobie latam

To co napisałeś to świadczy tylko o tobie jako nowym uzytkowniku tej A4, ze po zakupie nie sprawdziles calego samochodu. Wiadomo ze nikt, jak ma zamiar sprzedac samochod to nie bedzie w niego inwestowal kasy i ty kupujac tez wyszedles z takiego zalozenia.
To fakt ze w 8-10 letnim samochodzie moze sie to utlenic. Problem polega na tym ze w tych zawieszeniach z lat 1994-1998 w dolnym przednim wahaczu o ktorym piszesz byly slabe uszczelnienia gumowe przegubów. Dodstawala sie woda i zanieczyszczenia i wszystki sie szybko zuzywalo i utlenialo. Nawet wprowadzona byla akcja serwisowa przez ASO.
Uwazam osobiscie, ze jest to bardzo dobre, konfortowe zawieszenie do chwili obecnej (juz 10lat) stosowane w najnowszych pojazdach. Bylem niedawno w serwisie, w slonie i nowe A4 B7 ma taz wielowahacz. W VW Pasacie jest znowu McPherson, podobno obnizenie kosztów produkcji i dla uzytkownika (czyt. ludowóz).
Naprawialem, jezdzilem i jest to naprawde super pracujace zawieszenie, ciche i ladnie wybierajace nierownosci.
Wedlug mnie wymiana zadnego z wahaczy nie powoduje koniecznosci regulacji geometrii. W tym zawiasie ustawiawia sie chyba tylko zbierznosc, reszta jest juz ustawiona fabrycznie-konstrukcyjnie.
Co do zamiennikow to proponuje TRW, chyba najlepiej wykonane i oczywiscie Lemforder.
I prosze was nie krytykujcie tej konstrukcji, bo psujecie wizerunek marki i jej uzytkownikow. Juz sama cena zakupu Audi swiadczy o wysokiej jakosci tego samochodu, i uzytkownikach marki, a wiec i podczas eksploatacji trzeba liczyc sie z wiekszymi wydatkami.
Nastepne moje aut to A4 lub A6 na wielowahaczu i w quattro i oczywiscie TDI.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 22:42:15 
Użytkownik

Uważam że zawieszenie w Audi A4 jest porażką. Nawet stosowanie markowych wahaczy (Lemforder) czy TRW nie zapewni na że autko na pewno przejedzie dany przebieg. Mi po 15 tyś TRW w prawym kole dwa się wybiły i nadodatek łącznik stabilizator (niecały rok jazdt po naszych okropnych drogach!). Napewno to że mam czerwone sprężyny i felgi 16 skróciło żywotność tych elementów no ale żeby tak krótko wytrzymało to jakieś nieporozumienie!!! Troszkę kosztowny ten interes z tymi wahaczami:) :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 22:57:05 
Użytkownik

Witam,

Ja tez dodam troche do tego, mam A4 od ponad roku, po zakupie tzn po 5 miesiacach padl mi jeden wachacz tzn ten na samym dole ( najwiekszy ), wowczas wymienilem 4 bo mechanik po sprawdzeniu mi tak doradzil, koszt 4 wachaczy ( dwa dolne duzy i dwa gorne - lewa i prawa strona ) firme jaka wybralem to "Herzog Germany" robi dosc tanie wachacze, lozyska itd itd , lecz o jakosci nie moge jeszcze powiedziec bo zrobilem narazie cos 17.000 i jak narazie cichutko jest :)

Cena za wszystkie wachacze : 500zl + 200zl robocizna

Nie wiem czy to duzo ale jak dla mnie nie za duze koszta.., tez moze mi tak szybko nie padna bo 70% drogi robie w DE...

Pozdrawiam

Simo

Ogolnie nie narzekam na wielowachaczowe zawieszenie:)

-> (do 2012) Audi A4 Avant 1.8T 163KM 2006 FULL
-> (do 2009) Audi A6 Avant 1.9TDI 131KM 2004 AVF
-> (do 2007) Audi A4 Avant 1.9TDI 1998 AFN

*Niunia jest mym bogiem,prędkość nałogiem, życie zabawą a sex podstawą*

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 23:20:47 
Użytkownik

Simo22 napisał(a):
wymienilem 4 wachacze
Cena za wszystkie wachacze : 500zl + 200zl robocizna

Simo to tanio kupiłeś, ale robota trochę za dużo jak na Polskę.
Cztery wahacze wymienia sie jakies 2-2,5 godz a wiec około 60-80pln w zaleznosci od stawki za roboczogodzine.
Widzę że u nas jest odwrotnie, czesci drogie, robota tania, a w Germanii wręcz przeciwnie. :peace: :?:
Jade do Niemiec :diabel:

Tytuł: Nie taki diabeł straszny jak go malują!!!
PostNapisane: 08.gru.2005 23:23:51 
Użytkownik

Już przesadzają co niektórzy,ja mam zrobione 220tyś.km (A4 !.9TDI 96r.)osobiście przejechałem 35 tyś po moich krakowskich dziurawych drogach i narazie jest wszystko Si!niewiem o co chodzi ale mi nawet koło w maluchu nie odpadało przy 60km/h. Troche kolegów ponosło.Pozdrawiam. :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1