.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:43:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 Uszkodzona wiązka klapy bagażnka
PostNapisane: 29.lis.2005 18:04:11 
Użytkownik

W sedanie B4 uszkodziła mi sie wiazka kalpy bakażnika - na zgięciu.
Czytając forum znalazłem wyjście z sytuacji tzn. zakupić zamiennik i przelutować.
Przewód ten ma 7 żył ( linka) o przekroju 0,5mm2 w izolacji poliwinilowej i otulinie poliwinilowej - jego zaminnikiem jest YLY-S 7x0,5mm2.
Ale gdzie takie coś dostać bo oddzwoniłem hurtownie we Wrocławiu i nikt nie ma ( tzn. ja potrzebuję max. 3 metry i nikomu sie nie opłaca takiej ilości sprowadzić :/ ).
Może ktoś wie gdzie taki przewód dostanę ??

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 18:56:27 
Klubowicz

z tym to się szwaby nie popisali,
dla kumpla w B3 też padło,
u mnie też widzę było robionie,
mam wycięte na długości z 15 cm i wstawione drugie kable,
tak chyba będzie najszybciej

Audi B4 2.6 ABC LPG ...
Audi B3 1.8 LPG...
Audi B3 1.6 LPG...
Alfa 156 2.4 JTD...

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 19:21:16 
Użytkownik

Witam , z tym naprawde nie ma problemu wiadomo ze kable sie lamia na
zagieciu ,dla przecietnego majsterkowicza to kwestia godziny, i dobra lutownica oraz najwazniejsze zmierzyc srednice kabli i mozna wybrac u mechanikow lub szrotach wiazke o takim samym przekroju i po klopocie, nawet nie uszkodzilem przelotek izolacyjnych- plastykowych, dlatego trzeba takie same srednice zeby wlasnie przeszly przez przelotke, trzeba jeszcze kupic termokurczliwe o srednicy wiazki oraz o srednicy poj. kabelka...pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 19:23:39 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak ktoś nie ma problemu to sobie sam stwarza :diabel: , zadzwoń do detektywa-inwektywa on cos do tego paliwinylowego wymysli.

W sprzadazy sa przewody 7 zyłowe, sam kupowałem do przyczepy, każda hurtownia je ma wszczep pół metra zawsze to dwa lata pochodzi , sa bardzo elastyczne w gumowym peszlu. Albo poprostu wsztukuj kabelki , nic nie jest wieczne.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 19:36:06 
Użytkownik

mam ten sam bol w cabriosie. Wiazka z lewej strony jest OK (chyba od swiatel w klapie) ale z prawej jest przerwana. Efekty sa takie, ze sterownik nie rejestruje otwarcia/zamkniecia klapy. Skutkiem czeko nie dziala centralny w klapie, nie swieci sie swiatlo w bagazniku i nie otwiera/zamyka sie skladany dach. Dokladniej, dach sie zamyka i otwieta ale tylko w jednym polozeniu zamka klapy bagaznika.

Nowa wiącha w ASO kosztuje 700 pln. Jeszcze bym to przelknal gdyby nie fakt, ze trzeba zamowic, zaplacic i czekac, czekac, czekac. A gwarancji na to, ze bedzie pasowac nikt nie daje. Bo jakos tak sie dziwnie sklada, ze dobór czesci do cabrio jest poza zasiegiem zdolnosci pracownikow ASO :/

Dobrym zamiennikiem rowniez jestem zainteresowany, ale dobrym. Uwazam, ze dobieranie byle czego ze szrotu troche mija sie z celem, bo instaluje sie wiazke rownie starą jesli nie starsza. Powloka zewnetrzna moze miec inna elastycznosc lub zupelnie nie byc elastyczna. Taka rzezba, ktorej nie lubie

Chyba poszukam czegos w warsztacie u kumpla, moze cos znajde, bo nadszedl juz czas na rozpracowanie tej pierdółki!

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 13:31:41 
Użytkownik

Miałem to samo dwa tygodnie temu. Mialem calkiem przerwane 4 kable a reszcze tez niewiele trzeba było:P Ja wymieniłem odcinek ok 20cm i z bani na jakiś czas. Wystarczy kawalek kabla, nóż i plaster z apteczki i po ptakach-perfekcyjna robota :peace:
Radziłbym uczynić podobnie, to nic nie kosztuje a jak znajdziesz kiedyś całą wiąchę to wtedy zrobisz jak trzeba ale i na tym możesz pośmigać śmiało przez 2-3 lata
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 13:56:19 
Użytkownik

Właśnie znalazłen YLY-S 7x0,75 - trochę grubszy ( o jakiś 1 mm) ale znajomy mówił że lepiej taki wstawić.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 15:11:37 
Użytkownik

Jara napisał(a):
Właśnie znalazłen YLY-S 7x0,75 - trochę grubszy ( o jakiś 1 mm) ale znajomy mówił że lepiej taki wstawić.

a gdzie to znalazles? Jakis sklep internetowy, allegro? Jaki producent?

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 15:52:46 
Użytkownik

Jest tutaj: http://www.led.com.pl/elektronika/index ... =1a&page=7

Mi to kumpel znalazł - bo wysyłają kurierem i chciał coś jeszcze se dobrać i znalazł coś dla mnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 16:15:44 
Użytkownik

Jara napisał(a):

Mi to kumpel znalazł - bo wysyłają kurierem i chciał coś jeszcze se dobrać i znalazł coś dla mnie :)

szkoda, ze nie dają foty. Moge prosic bys pstryknal fote i wrzucil gdzies na forum. Ciekaw jestem jaki to przewod ;)

ABC@8G7

Tytuł: Wiązka klapy
PostNapisane: 02.gru.2005 23:11:08 
Użytkownik

Witam.
Przewody klapy maja rezerwę w długości - wycinka, lutowanie, osłonka na przewody - wytrzyma kilka lat.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 00:51:29 
Użytkownik

wiem, ze mozna po prostu wyciac uszkodzony kawalek i zlutowac ponownie. Nie chce tego robic bo:

- chcialbym miec wiazke z jednego odcinka przynajmniej w tym miejscu gdzie idze na zewnatrz

- nie chce rezac w miejscu przerwy, bo jest to miejsce zgiecia. Nawale tam izolacji, usztywni sie i bedzie kibel.

No chyba, ze maja tyle rezerwy, ze przesune uszkodzone miejsce gdzies dalej i dopiero naprawie. Wtedy ujdzie.

Dzieki jutro sprawdze

ps
kupilem sobie KKL i jutro bede mial mala uczte :D

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 14:28:27 
Użytkownik

typson napisał(a):
Jara napisał(a):

szkoda, ze nie dają foty. Moge prosic bys pstryknal fote i wrzucil gdzies na forum. Ciekaw jestem jaki to przewod ;)

Dostałem przewód.
Jest troszeczkę grubszy ale w przelotkę w klapie ciasno wszedł - sądzę że obędzie sie bez silikonu
Nie mam cyfrówki ale tutaj jest link do producenta i na ten przewód.
http://www.elektrokabel.pl/produkty.php?id=10

Jak kupiłem z zapasem 3 m, i sądzę że jakieś 1.5 m mi zostanie - więc jest szansa że będzie dla następnej B4, któregoś chętnego klubowicza.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 10:10:41 
Użytkownik

Temat dokładnie znany, taj jak i stacyjka i przełącznik świateł :) Standart.
Posztukuj z kabli i będziesz miał spokój na dłuższy czas.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 13:15:58 
Użytkownik

Jara napisał(a):
Dostałem przewód.
Jest troszeczkę grubszy ale w przelotkę w klapie ciasno wszedł - sądzę że obędzie sie bez silikonu

Jak kupiłem z zapasem 3 m, i sądzę że jakieś 1.5 m mi zostanie - więc jest szansa że będzie dla następnej B4, któregoś chętnego klubowicza.

Dzieki, tez sobie taki kupie. musze z wieczora przeliczyc ile mam kabli w lewej i prawej wiazce i wymienic od razu dwie sztuki. Ughhh, juz mi sie nie chce. Tyle sie ostatnio napocilem z montazem nowej wykladki z lewej strony bagaznikai teraz znow wszystko rezac od poczatku...

Rozumiem, ze kupiles ten najcienszy - 7x0,5 ?

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 14:21:49 
Użytkownik

typson napisał(a):
Jara napisał(a):
Dostałem przewód.

Dzieki, tez sobie taki kupie. musze z wieczora przeliczyc ile mam kabli w lewej i prawej wiazce i wymienic od razu dwie sztuki. Ughhh, juz mi sie nie chce. Tyle sie ostatnio napocilem z montazem nowej wykladki z lewej strony bagaznikai teraz znow wszystko rezac od poczatku...

Rozumiem, ze kupiles ten najcienszy - 7x0,5 ?

Nie. Ja kupiłem 7x0,75 nie mieli 0,5. Zdecydowałem sie na ten bo koleś w sklepie dla VW/Audi mowił że wymieniają na 0,75 bo więcej wytrzymuje a jeszcze przechodzi przez przelotki, a po drugie oni tam mają tylko 0,75.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:32:46 
Użytkownik

Jara napisał(a):
Nie. Ja kupiłem 7x0,75 nie mieli 0,5. <cut>

A moglbys zmierzyc srednice tej nowej wiazki i zapodac na forum? Nie wiem jak jest w sedanie ale ja mam dwie wiazki i chcialbym wymienic obie. Wydaje mi sie, ze lewa jest ciensza niz prawa i dlatego potrzebuje tej srednicy, by jakos to postprawdzac, zanim rozbebesze cala wykladzine z tylu

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:39:56 
Użytkownik

ja jak robiłem u siebie to pojechałem na szrot i wyciołem z instalacji swmochodowej takie kolory jak mi potrzebne były i , zrobiłem sobie jak orginalną

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:06:51 
Użytkownik

typson napisał(a):
Jara napisał(a):
Nie. Ja kupiłem 7x0,75 nie mieli 0,5. <cut>

A moglbys zmierzyc srednice tej nowej wiazki i zapodac na forum? Nie wiem jak jest w sedanie ale ja mam dwie wiazki i chcialbym wymienic obie. Wydaje mi sie, ze lewa jest ciensza niz prawa i dlatego potrzebuje tej srednicy, by jakos to postprawdzac, zanim rozbebesze cala wykladzine z tylu

Patrzyłem w Etce no i masz inaczej, ja z lewej strony mam grubsza ( z prawej jest cos chyba do centralnego - wężyk). U mnie ta lewa orginalna ma średnicę 6,5 mm a ten przewód YLY-S 7x0,75 ma 7,4 mm.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1