.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:44:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 1,9 tdi traci moc
PostNapisane: 10.gru.2005 12:17:40 
Użytkownik

Drodzy Forumowicze, ponownie proszę o pomoc - temat może oklepany ale nie wiem co robić: A4 avant 1,9 tdi 1996 rok silnik AFN przebieg 188 000 km, nagle w trakcie jazdy (przy różnych prędkościach) traci moc i wlecze się jak muł, nie przyśpiesza, nie kopci, jak lekko ujmę gazu to moc odzyskuje jak nadepnę znowu traci moc, muszę poruszać kilka razy gazem albo sam nagle wskoczy na swoją zwykłą moc - i znowu jedzie normalnie. Jest tak coraz częściej, sprawdziłem: pompę paliwa-OK, nowy filtr paliwa, ropa-OK, sprawdzany Vag'iem - wszystko OK (chociaż jak na złość nic się wtedy w trakcie jazdy z Vag'iem nie działo !!) podejrzany był u diagnosty jakiś zaworek odcinający paliwo ale w czasie sprawdzania Vag'iem działał dobrze, przepływomierz-OK, turbina-OK, podobno jakaś iglica w "gruszce" może się zawieszać ? sprawa pojawia się jakiś czas po jeździe samochodem - nigdy tuż po odpaleniu, podobno można jeszcze sprawdzić odpowietrzenie baku paliwa ale nie wiem jak to zrobić - już nie wiem, co robić ?!

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2005 15:51:26 
Użytkownik

Mialem podobny problem w moim a4 z takim samym silnikiem. Auto tracilo moc i bylo molowate. Nie zaleznie od tego czy bylo przejechane kilka kilometrow czy zaraz po odpaleniu. Spoczatku myslalem ze to przeplywomierz co sugerowano mi rowniez na forum. Okazalo sie jednak ze to nie to. W koncu znalazlem przyczyne. Padl zaworek N18. U ciebie tez moze byc taka przyczyne braku mocy. Po prostu ktorys z zaworkow regulujacy cisnienie powietrza mogl pasc. Nie koniecznie ten co u mnie. Ja naprawilem to domowym sposobem. Wymontowalem go, przedmuchalem pompka, napuscilem jakigos smarku i dziala.

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2005 16:34:06 
Użytkownik

Dzięki za pomoc, napisz mi jeszcze jeżeli możesz, gdzie jest ten zaworek i jak go wymontować ?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2005 17:01:12 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
N75 lub przepływomierz.
Niestety tego VAG nie wykrywa ...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1