marcint napisał(a):
Wyświetlacz temp. zewn. na desce rozdzielczej wskazuję temp. jednak nie "świeci" po włączeniu świateł. Czy jest możliwość wymiany tam żarówki/diody?? W Etce znalazłem taki wyświetlacz jako osobna część zegarów - jednak cena odstrasza!!! Może ktoś wie czy sie da i jak to naprawić??
To jest jedna z nielicznych

wpadek Audi, jeśli chodzi o błędy projektowe. Ale do rzeczy. Miałem też ten problem kiedyś i można sobie poradzić z tym. Musisz wyjąć zegary, a potem cały wyświetlacz termometru. On jest chyba na jednej śrubce (tak mi się wydaje). Odłącz kable od wyświetlacza - i masz go w ręce.
Cały wyświetlacz jest owinięty taśmą - coś ala taśma izolacyjna. Musisz tą taśmę delikatnie odwinąć i odkręcić dwie śrubki. Potem, najlepiej umyj ręce i musisz rozsunąć obudowę. Przód to wyświetlacz, nie dotykaj palcami styków, bo to jest taka guma przewodząca, która odbiera sygnał z płytki drukowanej. Ewentualne zanieczyszczenia na jej powierzchni =
spore kłopoty z późniejszym świeceniem

. Na płytce jest wlutowana żarówka (i tu właśnie Audi dało d..y), którą trzeba po prostu wylutować i wlutować nową. Takie żaróweczki to możesz kupić w każdym sklepie elektronicznym. Musisz uważać na moc, żeby nie była za duża. Ja dobrałem doświadczalnie żaróweczkę na 24V. Próbowałem z LED-ami, ale niestety nie ten efekt. Za słabo rozprasza światło (LED świeci kierunkowo) więc musi być żarówka. Po wlutowaniu składasz do przysłowiowej "kupy" wszystko, skrecasz, owijasz taśmą (ona jest m. in. po to żeby nie dostawały się zanieczyszczenia na te kontakty gumowe) i wkładasz do zegarów, podłączasz i już. Powinno działać.
Ale palnąłem monolog.