.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:44:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Migajace podswietlenie klimatronika.
PostNapisane: 08.gru.2005 07:53:32 
Użytkownik

Witam kolegow i kolezanki,
mam do was takie pytanie - czy ktos spotkal sie z miganiem podswietlenia od klimatronika :?:

Wyglada to tak - czy jade czy tez stoje to podswietlenie od klimatronika przygasa na ulamek sekundy i sie zaswieca, po chwili znow na ulamek sekundy przygasa i sie zaswieca. Wykluczam jakies przyczyny zwiazane raczej z kabelkiem ze wzgledu na to ze nawet jak stoje na jalowym biegu to sytuacja sie powtarza :( (nie musze zaliczyc zadnej dziury w jezdni zeby sie przygasilo).

Jeden mechanik powiedzial mi ze to na 95% wina kabelkow i ze trzeba sciagnac panel i psiknac kabelki jakims tam preparatem ktory zapewni lepsze przewodzenie pradu :> - juz sam nie wiem co o tym myslec bo druga osoba (znajomy ktory tez dosc mocno siedzi w temacie motoryzacji mowi ze ma tak samo u siebie w Citroen'ie) mowi mi to samo - wina kabelkow.

Chcialbym poznac wasze zdanie na ten temat ...moze ktos z was tez mial taki przypadek.

Dodam jeszcze tylko ze to nie sa jakies tam wieksze spadki napiecia gdyz zadne inne podswietlenie, ani swiatla :diabel: nie przygasaja w tym momencie (tylko podswietlenie klimatronika)

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc no i zycze milego dnia. :peace:

Tytuł: Re: Migajace podswietlenie klimatronika.
PostNapisane: 08.gru.2005 08:27:03 
Użytkownik

ciku napisał(a):
Jeden mechanik powiedzial mi ze to na 95% wina kabelkow i ze trzeba sciagnac panel i psiknac kabelki jakims tam preparatem ktory zapewni lepsze przewodzenie pradu :> - juz sam nie wiem co o tym myslec bo druga osoba

Miałem to samo - pomogło przeczyszczenie wstyków z tyłu.

Ostatnio edytowano 08.gru.2005 21:56:56 przez hokej66, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 14:31:08 
Użytkownik

:D DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ - jak widac cos w tym jest ... jestes kolejna osoba ktora potwierdza to co mowili inni znajomi :peace:

PS. Duzo problemow jest ze sciagnieciem panela :?:
Na co zwrocic uwage zeby czegos nie polamac :!: :?:

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 18:17:52 
Klubowicz

Wyjmij klimatronik i sprawdź taśmę łączącą sam panel z resztą sterownika. U mnie pomogło ucięcie tej taśmy i ponowne zaciśnięcie na złączce. Możesz też przelutować od nowa te złączki na płytce, czasami zdarzają się zimne luty.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 20:27:59 
Użytkownik

Co do demontażu panela klimatronika:
1 Delikatnie zdejmij ramkę otaczającą panel (siedzi na 2 zatrzaskach), ja ją wyjmuję od spodu po wyjęciu popielniczki
2 Odkręć 2 srubki na klucz Torx (uważaj żeby nie zgubić blaszek mocujących ramkę)
3 Wyjmij panel i odłącz od tyłu 4 wtyczki

No i masz panel w garści
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 20:40:33 
Użytkownik

Waters napisał(a):
Wyjmij klimatronik i sprawdź taśmę łączącą sam panel z resztą sterownika. U mnie pomogło ucięcie tej taśmy i ponowne zaciśnięcie na złączce. Możesz też przelutować od nowa te złączki na płytce, czasami zdarzają się zimne luty.

Lepiej zacząć od przelutowania całego panela niż cięcie taśmy.W A4 bardzo częste są zimne luty. 99 i 0,5%

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 23:07:23 
Klubowicz

jam S4 napisał(a):
Co do demontażu panela klimatronika:
1 Delikatnie zdejmij ramkę otaczającą panel (siedzi na 2 zatrzaskach), ja ją wyjmuję od spodu po wyjęciu popielniczki

Po pierwsze wyjmij radio i odkręć 4 srubki trzymające tą ramkę a dopiero później ją podważaj. Wyjmowanie popielniczki chyba zbędne.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 08:10:26 
Użytkownik

Dziekuje Wam wszystkim za pomocne rady ... teraz jeszcze jedna kwestia:
zauwazylem ze ten problem z miganiem pojawia sie tylko wtedy gdy mam zapalone swiatla.

Nawet na postoju jak sa swiatla wlaczone to miga, natomiast jak tylko je wylacze i jade bez swiatel to wszystko jest ok :|

Fakt ze wtedy tak jakby wiecej pradu dostawalo podswietlenie bo robi sie kilka tonow jasniejszy wyswietlacz :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 18:43:28 
Klubowicz

Jak zapalasz światła to świeci trochę słabiej po to żeby w nocy nie raziło. Musisz sprawdzić ten obwód w panelu od samego podświetlania. Podłącz miernik i sprawdź który to przewód w kostce łączącej panel z resztą sterownika a później idź po tej ścieżce na płytce i sprawdzaj wszystko co z tym związane. Nie pamiętam dobrze ale wydaje mi sie że obwód podświetlania nie jest połączony z całym "procesorem sterownika (ten w metalowej puszce)" więc nie powinieneś mieć problemu z odnalezieniem wszystkich elementów tego obwodu.
Ściągnij sobie schemat zasilania klimatronika to dowiesz się który to przewód idzie od świateł.
Tu ktoś już podawał adres strony ze schematami:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ght=diakom

Powodzenia ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:32:57 
Użytkownik

Pozostaje mi tylko po raz kolejny bardzo podziekowac wszystkim za pomoc :!:

Bardzo serdecznie pozdrawiam :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1