.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.cze.2025 11:20:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pare pytań o Audi 100 2,2 Turbo Quattro
PostNapisane: 13.gru.2005 18:11:37 
Użytkownik

Witam !

Mam pare pytań dotyczących Audi 100 2,2 Turbo Quattro, samochód jest z 90 roku. A więc, jakie powinno być spalanie w tym samochodzie, dokładnie jakie Wy macie spalanie w takich samochodach i co najważniejsze na komputerze w mieście wyświetla mi się, że pali 10l, a na trasie 8,9l. Tyle, że jest to naprawde...niemożliwe, a co za tym idzie, czy można zresetować jakoś komputer, żeby wyświetlało się normalne spalanie? Mój znajomy miał Vectre i wyświetlało mu się, że pali 7l, a jak zresetował kompa to wyświetlało mu się 12l. Dlatego mam prośbe o udzielenie mi odpowiedzi na moje pytania, z góry dziękuje !

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 18:36:23 
Użytkownik

Na kompie nie wyświetla chwilowego spalania tylko średnie.jak chcesz skasowac to naciśnij reset i przytżymaj znajdziesz go na włączniku wycieraczek.
u mnie wskazuje różnie po mieście 13-17-23

S6 4.2 -> było
GSX-1000R - było

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 19:24:12 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Moje minimalne spalanie w trasie to właśnie 8,8-8,9. A miasto 13-16.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 21:05:14 
Użytkownik

Wiem, że to jest średnie spalanie, ale nawet jak na średnie to i tak coś nie gra, bo jak jade po mieście to średnie jak wspomniałem wcześniej wynosi 10,3, a na trasie 8-9, a to jest poprostu nierealne. A co do resetu kompa to mi chodzi o całkowite zresetowanie komputera, nie tym przycisikiem przy kierownicy, tylko całkowicie. Tym przy kierownicy nie wszystko da się resetnąć...

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 21:51:29 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Słuchaj. Weź zatankuj, wyzeruj licznik, przejedź kilkaset km, pojedź na stację i znowu zatankuj. Zobaczysz ile wjedzie, ile zrobiłeś km, wylicz średnie i porównaj do swojego wyniku z kompa. Wtedy będziesz wiedział czy coś jest nie tak czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:02:26 
Klubowicz

Auto: 210vtq
danko18 napisał(a):
Wiem, że to jest średnie spalanie, ale nawet jak na średnie to i tak coś nie gra, bo jak jade po mieście to średnie jak wspomniałem wcześniej wynosi 10,3, a na trasie 8-9, a to jest poprostu nierealne. A co do resetu kompa to mi chodzi o całkowite zresetowanie komputera, nie tym przycisikiem przy kierownicy, tylko całkowicie. Tym przy kierownicy nie wszystko da się resetnąć...

na manetce od wycieraczek masz przyciski fukcyjne, do przełaczania poszczegolnych opcji komputera, oraz przycisk RESET na manetce ale od spodu :peace: mozesz nim resetowac wyswietlane w danym momencie funkcje (splanie , dystans itd)
Moja pali okolo 20l po miescie i 16 na trasie :/

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:21:38 
Użytkownik

ojjjj emte 20 w miescie ?? ciut za duzo chyba ze gazu

co do resetu kompa to jak koledzy mowili w manetce wycieraczek jest przycisk a w zasadzie dwa
pierwszy od przelaczania funkcji czyli ilosc mozliwych km do przejechania, srednie spalanie, czas za kolkiem, srednia predkosc, doladowanie i chyba cos jeszcze
drugi przycisk reset jak sama nazwa wskazuje resetuje poszczegolne wskazania po wybraniu ich i przytrzymaniu przycisku przeaz okolo 3 sekundy

a co do resetu KOMPUTERA jako jednostki sterujacej motorem bo o to chyba Ci idzie mowiac o innych opcjach resetowania polecam przelaczenie wylacznika pradu jesli takowy posiadasz (ja mam i to bardzo przydatna rzecz na grodzi pod tylnim fotelem) a jesli nie masz nic takiego zrezanego pozostaje zdjecie klemy i odczekania powiedzmy 5 minut dla pewnosci
podlaczasz spowrotem i masz wszystkie wskazania na zero chwilowo
tylko nie wiem czy poprawi Ci sie samopoczucie jak nagle wskaze CI np 17 w miescie

zycze bezawaryjnego uzytkowania auta jednoczesnie polecam nastepujace adresy doswiadczonych uzyszkodnikow tegoz pojazdu posiadajacych spory zasob wiedzy na jego temat:
KEFIR
PAŹDZIOCH
BUBA
napewno pomoga (niech wybacza Ci co nie zostali wskazani-pamiec ma zawodna jest)

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:25:27 
Klubowicz

Auto: 210vtq
Buba , miasto- miastu nierówne, zreszta mam ja niedługo wiec jak tylko sie nagrzala to sandal w podloge :D Gazu nie ma :)
Zapomniales o Lukasiku :P

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:41:12 
Klubowicz

faktycznie przekłamuje Ci ten komp troche... hmm a moze rozszczelnil sie uklad podcisnienia i stad te przekłamania? Mi po miescie wyswietla i pali tyle samo. Tak jak napisal Kefir - 13 do 16,5 nawet... kiedys na benzynce udalo mi sie zejsc do 12 po miescie. Trasa minimum jakie zaobserowalem to 8,4 i tyle faktycznie spalała. Na gazie ten komputerek mi przekłamuje i wyświetla chore wartości. Srednio są one podwójną wartością faktycznego spalania. Nie wiem czemu to tak przekłamuje w momencie gdy jezdze na gazie, ale moge sie domyslac ze w momencie gdy nie ma benzyny to uklad podcisnienia zaczyna delikatnie wariowac i komp przestaje dobrze wyliczac srednie spalanie.

Obliczales jakie masz faktyczne spalanie? Tankujesz do pelna, wyjezdzasz np. 100 km i lejesz znowu do pelna. Nie polecam wyjezdzac paliwa do konca. :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 23:45:19 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Nie wzystkie rzeczy zresetujesz. Nie da rady np zresetować wskazania pozostałych kilometrów do przejechania. Tak jak wyżej było napisane, możesz ieć nieszczelny wężyk od podciśnienia z olektora do komputera lub sam MAP sensor - czujnik ciśnienia w kompie. Jeżeli masz komputer MAC14, to spotkałem się trzy razy z taką awarią. W innych MACach jeszcze nie.

pazdzioch - blędy wskazań są spowodowane tym, że instalacja lpg nie podaje wszystkich odczytów z czujników z których korzysta komputer do obliczania parametrów. Wszystko jest zależne od tego jakie czujniki są odłączane po przejściu na lpg. Może np lambda jest odłączona od komputera i potencjometr przepustnicy - w Twoim wypadku potencjometr klapy przepływomierza. Mając instalację I lub II generacji wskazania sa zwykle ok. Ewentualnie spalanie rzekłamane o litr-dwa. A różnica, to właśie to, że wszystkie czujniki "od paliwa" są podłączone i zachowują się jakby lpg nie było. Tak kiedyś miałem w poprzednim aucie i autach, które znam. I stąd błędy. No paliwa też nie ubywa w zbiorniku, także maksymalny możliwy dystans tez nie odzwierciedla prawdy.

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 13:02:55 
Użytkownik

Panowie wielkie dzięki za pomoc, jak będe miał jeszcze jakieś pytania to nie omieszkam sie ich Wam zadać :-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1