alexhawk napisał(a):
domyślam się co to jest - ostatnio byłem właśnie u "fachowca" lub też flachowca lub dachowca

jak kto woli... miał mi porobić tylko proste prace a jak odbierałem samochód to widziałem że coś reguluje śrubką która znajduje się w odlewie przy przepustnicy... Dzisiaj metodą prób i błędów kręcąc tą śrubeczką doprowadziłem do tego że auto nie zdycha mi po odpaleniu... Czy ktoś może mi poradzić jak tą śrubeczkę się optymalnie ustawia ?
pozdr
1. Śrubka od regulacji uchylenia przepustnicy - ustawić tak, żeby przepustnica się nie zacinała i żeby po puszczeniu pedału gazu był załączony styk czujnika zamknięcia przepustnicy. Ta śrubka
nie służy do regulacji wolnych obrotów;
2. Śrubka od regulacji ilości zasysanego powietrza po zamknięciu przepustnicy - umieszczona w odlewie, od strony I przelotu, na śrubokręt (najczęściej płaski). Na rozgrzanym silniku odpiąć wtyczkę od silnika krokowego (regulatora obrotów) i ustawić obroty pomiędzy 800 a 900 rpm.
Pozdrawiam
Edit: Oczywiście po regulacji należy podpiąć krokowca. Jeśli nadal bedą problemy z obrotami, można wyregulować na 1000 rpm.