.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 11:21:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pukanie w Audi B4
PostNapisane: 22.gru.2005 17:55:11 
Użytkownik

Mam problem. Pojawiło się pukanie rytmiczne - proporcjonalne do prędkości (wówczas lekko drży mi kierownica) - dzisiaj, tak nagle - zaraz po ostrzejszym ruszeniu na śliskiej nawierzchni. Pojawia sie to gdy jadę prosto i gdy zdejmuję nogę z gazu. Przestaje, gdy lekko ( 2 cm - pociągne kierownicę w lewo lub w prawo) lub po przyciśnięciu hamulca. Przy prędkości 50-70 km/h. Nie ma znaczenia czy jest na biegu, na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem - na bank to nie silnik. Przetestowałem przeguby na placu i nic nie strzelają. Robiłem w grudniu ponad 3000 km i nie miałem czasu jej umyć. Może zaciski się przyświniły? Zaraz lecę ją umyć i zprawdzić powietrze w oponach. Nie wiem czy to może mieć znaczenie - różnie z tym bywa, ale w ASO dwa tygodnie temu wymieniałem kompletne sprzęgło. Sprzęgło działa super. Co to moze być?

ps. wieczorem dam znać.

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 22:50:24 
Użytkownik

Auto wymyłem, opony napompowałem i dalej to głuche pukanie - jak cisnę w pedał to cisza jak hamuje to też ale jak jadę bez gazu lub - jest hamowanie silnikiem lub zwalnianie z wciśniętym sprzęgłem to zaczyna pukać - jak by opona. Ciekawy jestem co to jest - jutro obadam i dam znać. Miał ktoś taki przypadek?

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 23:05:22 
Użytkownik

Witam!!!!
Powiem ze ja mialem podobnie. Tyle tylko ze ja mam B3
ale objawy mialem dokladnie te same. Czyli przy hamowaniu i gazie cisza na luzie stukalo.
I co sie okazalo ze bylem wczesniej u wulkanizatora i facet tak mi dokrecil kola ze cale szczescie ze ich po ulicy nie ganialem. Sruba trzymala kolo na pol obrotu takze sobie latwo wyobrazic co by moglo sie dziac jak by mi tak przy 120 kolko odjechalo.
A stukalo mi z przodu auta takze moze i Tobie sie srubunki poluzowaly.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 23:16:05 
Użytkownik

Też tak miałem w starszej Audi - niedokręcone jedno koło. Dwie mozliwości, albo w ASO mi nie dokręcili, albo ktoś na moje OZ ma chętkę - jutro rano dokładnie to obadam i lecę do wulkanizatora - niech wyważą koła.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 13:23:37 
Użytkownik

Poduszki skrzyni/silnika? Wydech?

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2005 17:57:52 
Użytkownik

Powodem były śruby w lewym kole z przodu, które nie miały stożka i które stosuje się w alufelgach - ja miałem zwykłe do stalowych.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1