.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 10:06:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przyszła zima akumulatora nima
PostNapisane: 22.sty.2006 20:35:08 
Użytkownik

Wiatm dziś mrozy załatwiły mój akumulator i jutro nówke bede musział kupić. powiedzcie mi czy po walnięci akumulatora bede musział jechac na kompa wgrywac ustawienia n anowo czy wszystko jest będzie oki. jeszcze jedna sprawa czy zwara mogła cos naruszyć bo brachol pomylił klemy?

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 20:39:40 
Użytkownik

Z tego co wiem to nic nie bedziesz musial wgrywac bo po odlaczeniu klem to tylko Ci sie bledy pokasowaly. A z tym zwarciem to nie wiem : P

Tytuł: Re: przyszła zima akumulatora nima
PostNapisane: 22.sty.2006 21:01:54 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
ellocco napisał(a):
Wiatm dziś mrozy załatwiły mój akumulator i jutro nówke bede musział kupić. powiedzcie mi czy po walnięci akumulatora bede musział jechac na kompa wgrywac ustawienia n anowo czy wszystko jest będzie oki. jeszcze jedna sprawa czy zwara mogła cos naruszyć bo brachol pomylił klemy?

1.Nic nie będziesz musiał wgrywać.
2.Albo popsuł albo nie.Zmiana polaryzacji w akumulatorze może uszkodzić sam akumulator a w najgorszym wypadku instalacje elektryczną, co jest rzadkością.
Na pewno było to tylko krótkotrwałe zwarcie bo klemy minusowej na plusową wcisnąć się nie da ,więc się nie martw.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 21:17:47 
Użytkownik

Czesc
Ja niestety tez zaniedbalem sprawe pradu tej zimy, chociaz obiecywalem sobie ze sprawdze stan akumulatora przed zimą no i w piatek przy -21 niestety ledwo przekrecil i dupa...po kolejnych przekreceniach kluczyka bylo tylko takie szybkie tykanie..
Podlaczenie sie pod opla corse kablekami nic nie dalo,zastanawiam sie czy dlatego ze mial maly akumulator(45Ah) czy co??
Probowalem jeszcze z popychu,ale widac ze mu pradu brakowalo...
W koncu sie wku.... znaczy zdenerwowałem się (bo wulgarny nerwus niereformowalny jestem) i pojechalem kupic nowy,75Ah bezobslugowy,gdyby nie drobny dyskomfort przy wymianie w temperaturze -21 byloby oki :P
Ale po wymianie odpalil za pierwszym razem jak zawsze zreszta, przez 30km pozniej nie moglem odmarznac ;) hehe

A tak nawiasem mowiac, w piatek to fajnie bylo,albo sie ciagali,albo przewodziki,albo wymieniali akumulatory heheheh ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 21:25:40 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Cytuj:
Podlaczenie sie pod opla corse kablekami nic nie dalo,zastanawiam sie czy dlatego ze mial maly akumulator(45Ah) czy co??

Zbyt duży spadek napięcia na przewodach, zbyt głęboko rozładowany aku w aucie biorcy , słaby aku w aucie dawcy.
To sa powody dla których auto nie odpaliło.

Cytuj:
A tak nawiasem mowiac, w piatek to fajnie bylo,albo sie ciagali,albo przewodziki,albo wymieniali akumulatory heheheh

No nie wiem czy to było takie fajne ;-)

I przy okazji licz słowa i popraw ten jeden zwrot. Brzydko się to czyta :< :wpale:

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 22:20:55 
Użytkownik

W tej Corsie byl nowy akumulator wiec pozostaje spadek napiecia na kabelkach tak ja mowisz...albo nie wiem...tak czy tak w corsie pasek piszczal jak probowalem odpalic auto hehehe ;)

Wiem ze brzydko sie to czyta,ale jak sobie przypomne jak zmarzlem przy wymianie tego akumulatora...i to ze nie mialem jeszcze odpowiedniego klucza,bo dostep do mocowania jest raczej kiepawy....to inaczej nie moglem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 22:57:26 
Klubowicz

Nie mogłeś? Popatrz... a mi się udało... :peace:

Kolego - więcej szacunku dla czytających i zwracających Ci uwagę!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1