.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 15:02:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy nie odpali z braku benzynki na lpg?
PostNapisane: 29.sty.2006 14:04:28 
Użytkownik

Mam audi coupe 2,3ng lpg IIgeneracji + benzynka czy jest mozliwosc ze komputer odcina mi zaplon i nie chce mi zapalic na gazie jezeli nie mam benzynki w zbiorniku. Tak tylko pytam bo wpadolem na taki pomysł i mnie to dreczy. Czy jest to mozliwe? Normalnie to nie slyszalem ale raz mialem taka sytuacje z jechałm na gazie miałem mało paliwka (znikome ilosci) i nagle samochod stanoł zapiszczal komp i tyle. po pewnym czasi odpalilem i pojechalem na stacje sie dotankowac. Czy jest to mozliwe? Dzieki za podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2006 17:34:23 
Klubowicz

odradzam jezdzenia bez paliwa bo predzej czy pozniej sapli Ci sie pompka paliwa.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2006 17:49:12 
Użytkownik

nie jezdzij bez paliwa !!!!!!!!!!!
raz mozesz zatrzec pompe
dwa w zbiorniku pod wplywem niskich temperatur skrapla Ci sie woda a co za tym idzie polecam denaturat

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł: nie jezdze bez paliwa
PostNapisane: 29.sty.2006 17:54:40 
Użytkownik

nie jezdze bez paliwa i wiem ze sie moz zatrzec pompka ale czy jest to mozliwe zeby tak sie działo w sytuacji ktorej opisałem. A ta sytuacja z brakiem paliwa była spowodowana tym iz troche poszalałem z chlopakami sprawdzajac osiagi do ssetki i nie zauwazylem braku paliwa (wskazowka momentalnie opada jak sie szaleje).

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2006 21:24:25 
Klubowicz

po pierwsze odradzam dolewania denaturatu do baku bo on jest suchy i jeszcze szybciej zatrzesz pompe i wtryski skutkowało to w gaźnikach.zalecam kupne dodatku do benzyny shella kosztuje 10 pln i doradzam to dolewac do baku przy każdej wymianie oleju.a co do tego gaśnięcia to czasami się to zdarza ale w audi o tym nie słysząłem prędzej w citroenach.pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2006 22:50:07 
Użytkownik

raczej nie jest to mozliwe zeby komputer odcinał....

Na gazie w zime zaplaisz jak parownik potraktujesz goraca woda z butelki...

A na gazie bez paliwa nie jezdzij bo tak jka koledzy wyzej pisali pompe zatrzesz wtrymiga...

ogolnie w autach grupy VW jak juz ktos jezdzi na gazie zalecane jest zeby zbiornik w 1/4 chociaz byl zapelniony paliwem...

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 06:21:59 
Klubowicz

Jak najbardziej jest taka mozliwosc. Sa opcje w kompach, ktore ustawiaja gazownicy zeby nie zarznac parownika. Mozna sobie to bez problemu przestawic poprzez odpowiedni interface i program do komunikacji z kompem badz wizyte u gazownika.
Dodatkowo mozesz sobie wyregulowac tepmerature do jakiej ma sie nagrzac reduktor aby nastapilo przelaczenie na cyklon.
Aha, w niektorym mozna wlaczyc odpowiednia kombinacje klawiszy na sterowniku. Np. w autronicu trzymasz przycisk i zapalasz...roznie to jest.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 06:30:56 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
silniki NG takich dziwnych opcji jak odcinanie zapłonu zeby nie mozna bylo odpalic, albo gasł, gdy jest mało benzyny w baku to nie mają.

jak jechales na gazie i nagle ci zgasł (na wolnych obrotach na gazie to jeszcze nic strasznego, bo gazownia zle wyregulowana) , ale jak podczas jazdy odlaczylo zaplon, to ja bym szukal usterki w samochodzie, u kumpla takie cos to byl czujnik halla. ale na razie wstrzymaj sie i okresl okolicznosci.

P.S. co do odpalania na gazie, to czesto są wbudowane opcje do odpalania awaryjnego. czasem, trzeba przelaczyc ze dwa razy przed odpaleniem centralke gazu.

P.S.2 w ng podczas pracy na gazie pompa benzyny nie chodzi, wlacza sie tylko przy wlaczaniu zaplonu na 2 sek i podczas pracy na benzynie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1