.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 04:40:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1,6 LPG '95] skrzynia biegów, obroty
PostNapisane: 12.lut.2006 11:12:17 
Użytkownik

witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem Audi A4 1,6 LPG '95 (od trzech dni). wcześniej jeździełem Audi 80 B3 1,8 '89 (cudowne autko).
Teraz spełniłem swoje marzenie o A4, cóż za poezja i finezja niemieckiej myśli technologicznej. w związku z powyższym mam parę pytań, bo za utko zapłaciłem dosyć sporo i niby z pewnych rąk, ale pare rzeczy mi nie pasuje więc może ktoś mi pomoże.
1. Czasami podczas jazdy gdy wyrzucam na luz, lub gdy autko stoi nagle spadają obroty pon.1000 i się podnoszą i tak parę razy? zdarza się to narazie rzadko aczkolwiek jest (może to wina gazu-instalacja dosyć dobra koszt 2500 zł).
2. Najpoważniejszy problem to taki że gdy silnik jest wyłączony biegi wchodzą piękni, gdy silnik chodzi bardzo ciężko wrzucić bieg wsteczny i ruszyć z jedynki,(w ogole gdy auto stoi na odpalonym silniku biegi nie chcą wchodzić, bo trzeba użyć siły) podczas jazdy gdy auto się toczy problem znika, nawet jedynka wchodzi pięknie gdy autko tylko się toczy (ze wstecznym nie sprawdzałem ale chyba nie będę się wygłupiał pisząc dlaczego). Mój mechanik mówi że może być problem w postaci zużytej tarczy sprzęgła, że niby za cienka i stąd ten problem. A jak sądzą prawdziwi fachowcy od Audi A4 - bo z tego co obserwuję na tym forum to jestem zaskoczony poziomem wiedzy etc. Zaznaczę tylko że nie ma żadnych zgrzytów i niepokojących objawów czy odgłosów w skrzynce.
3. Ostatni problem następujący-zaznaczam że znjomy mechanik mówi że to objaw normalny-podczas gdy silnik jest odpalony i wykonam pełny obrót kierownicą aż dobije do końca w tym momencie spadają obroty jakby silnik się zadusił. Mój mechanik mówi, że jest to spowodowane że są tam jakieś ograniczniki od wspomagania które w przypadku pełnego obrotu powoduję większy pobór prądu. zaznaczę, że nie piszczą żadne paski itp. Jakoś nie mogę się z tym zgodzić że to zjawisko normalne ale kto wie może tak?

Przepraszam za rozległe rozpisywanie się jest to mój pirweszy występ na tym formu i mam nadzieję, że następnym razem będzie o wiele lepiej.
Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, może zmienić mechanika który gada głupoty a może wcale tak fanie nie trafiłem z tym autkiem - ale co tam mam A4. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 12:58:23 
Użytkownik

1 to wina reg instalki gazowej (nie piszesz jaka ) ale za 2500 to chyba masz 2 gen. za slaba do takiego motorku one sa idealne do poj.wtrysku ....do wielopunktowego sekwencja optymalna :D ...ale i ta gazownik dobry ci wyreguluje 2 i 3 zgadzam sie z twoim mechanikiem :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 13:09:55 
Użytkownik

dziękuję za odpowiedź, to miłe i sympatyczne, mam nadzieję że wszytsko będzie ok z gazem - a z tą tarczą to naprawdę zobaczę jak mechanik wyjmie skrzynię. Przyznam się szczerze że się troche uspokoiłem.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 14:19:54 
Użytkownik

Tak jak napisał nobody, nr 1 wina regulacji mieszanki.Miałem to samo,pozostaje regulacja.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1