.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 23:41:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PROBLEM Z OBROTAMI
PostNapisane: 03.lut.2006 12:13:19 
Użytkownik

witam..
posiadam Audi 80 B3 2.0E AAD 115KM 90r. LPG..
problem jest nastepujacy: jak zimny silnik to wszystko ok..ladnie trzyma obroty..jak silnik sie nagrzeje np. podczas jazdy w miescie na swiatlach albo podczas pracy na jalowym biegu to obroty nagle wzrastaja do ok 1500..jest to rowniez uzaleznione tempeatura otoczenia bo w zime jak sa mrozy rzedu co najmniej -5 stopni to jest wszystko ok..natomiast przy temperaturze otoczenia powyzej 0 stopni problem wystepuje..obroty takie (tzn. 1500 obr na nagrzanym silniku) przez caly czas az do chwili zgaszenia silnika..po ponownym uruchomieniu silnika obroty jalowe sa za male (ok 600-700) i silnik na tendencje do gasniecia podczas np. redukcji biegow..po jakims czasie obroty znowu nagle wzrastaja do ok 1500 i cykl sie powtarza..
wymienilem czujnik temperatury plynu chlodzacego ale to nic nie dalo..czyscilem tez czujnik krokowy ale tez nic nie dalo..dodam jeszcze ze usterka ta wystepuje podczas jazdy na gazie i na banzynie tez troche podczas wystepowania wysokich temperatur otoczenia..z gazem wszystko ok bo byl w serwisie podpinany do kompa..

bardzo prosze o pomoc jezeli ktos wie jak usunac ta usterke..
z gory dzieki za odpowiedz..
pozdrawiam..
Dawid

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 14:46:28 
Użytkownik

mam podobnie w B-3 2,0 16v POMOCY

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 16:06:31 
Użytkownik

Widze ze ten problem z obrotami nietylko u mnie sie dzieje.Tez mam problem czasami z ustawieniem obrotow!
pozdrawiam audi B3 1.8b+LPG 90r.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2006 21:19:01 
Użytkownik

Też miałem tego typu problemy w 2,0 po założeniu LPG. Wtryski mechaniczne w silnikach z tych lat źle znoszą gaz i chyba nie ma na to rady :/ Próbowałem już chyba wszystkiego ale rezultat nigdy nie był w 100% satysfakcjonujący, to falował, to łapał za wysokie obroty, potem przygasał :/ Ale przynajmniej nauczyłem się hamować lewą nogą przy dojeżdżaniu do skrzyżowań :D

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2006 22:33:05 
Użytkownik

odlacz silniczek krokowy i wtedy zobacz co sie bedzie dzialo,u mnie w 7A czesto na gazie zawieszal sie krokowy nie spadaly obroty to sobie wstawilem przekaznik ze w momencie przelaczania na gaz przekaznik odcinal krokowca

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1