.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 23:41:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ABT, 2.0 Dziwna MAŹ na korku od oleju !!! HELP !!!
PostNapisane: 12.lut.2006 14:56:03 
Użytkownik

Witam. Odkryłem ostatnio niepojącą sprawę, a mianowicie ne korku wlewu oleju, od wewnętrznej strony pojawiła się dziwna maź, przypominająca konsystencją pudding, koloru biało-źółtawego. Jest ona również w znikomych ilościach na bagnecie. Pierwsza diagnoza - uszczelka pod głowicą. Byłem u b.dobrego mechanika, który powiedział mi, że jest to prawie normalne, a zwłaszcza, że autko zwykle jeździ krótkie dystanse i nie osiąga normalnej temperatury jak również to, że prawie cały dzionek stoi na mrozie. Nie wiem co o tym myśleć. Zwłaszcza, że cieczy chłodzącej ubywa, choć z kolei zawsze jej ubywało od czasu założenia instalacji LPG. Wczoraj natomiast odkryłem kolejną rzecz. Odkręcając pokrywę filtra powietrza, zauważyłem, iż w komorze wtryskowej znajduje się właśnie ta maź, tylko już koloru zielonkawego i bardziej gęsta. Odkręciłem więc takie rurki doprowadzające chyba ciśnienie silnika (??) i okazało się, że tam jest również maź, i to wcale nie mało. Do tego bardziej już przypominała konsystencją smar aniżeli maź. Dodam, iż w ostatnim czasie wymieniłem popychacze hydrauliczne ponieważ auto "klekotało". Na jakiś czas pomoglo, a ostatnio znowu się to pojawiło.
Może któryś z szanownych Użytkowników spotkał sie z czymś takim ??
Bardzo proszę Was o pomoc, radę, sugestie.....cokolwiek. Szkoda mi tego Autka :(

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 15:10:50 
Klubowicz

http://forum.audiklub.org/search.php i wpisz "masło" :diabel:

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł: Uffff
PostNapisane: 12.lut.2006 15:22:29 
Użytkownik

Dzięki Billu, trochę mnie uspokoiła ta wiedza i doświadczenie innych. Szukałem wcześniej na stronie o tym właśnie, ale jak widać bezskutecznie. Jeszcze raz dziękuję .
Pozdrawiam. Rafał

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 09:15:06 
Użytkownik

Wpisz jeszcze "majonez" -będzie też sporo informacji. Ja też mam taką kremową maź na korku ale na bagnecie nic a nic! To mogłoby już być niepokojące. W obudowie filtra powietrza trochę tam się czegoś dostaje ale raczej w małych ilościach i nie majonez tylko oleiste "ślady". Czekam do wiosny i się nie przejmuję ale u Ciebie to chyba warto by się przyjrzeć.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2006 22:32:04 
Użytkownik

Auto: AUDI 80 B4 92r ABT Sprzedane :(
Przeczytałem wiele postów w tym temacie ... ale w moim przypadku jest ciut inaczej .....
Objawy podobne jak u Rafała czyli w odmie do filtra powietrza, na korku wlewu oleju i również na bagnecie ( niewielkie ilości) gromadzenie się "masła" ( mazi, majonezu itp itd.)
Do tego ubywanie płynu chłodniczego. Z tym że płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest "nie skażony" olejem.
Ubywanie również oleju (a nie przybywanie )
Do pracy 20km, wiec autko osiągą temperaturę, czasami przegazowanie na autostradzie i często odcinki po 60km.
Sprawdziłem świece, czy nie gromadzi sie nagar, były ładne... jasny nalot od spalania. Mechanik stwierdził że mam za lekką nogę i nie jest to uszczelka pod głowicą... Moim zdaniem jednak uszczela.. hmm
I co dalej ...???

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 08:23:49 
Użytkownik

Zajrzałem -u mnie nalot na korku zniknął prawie zupełnie czyli temperatury ok zera już pomagają. A u Ciebie jeśli woda w silniku no to średnio zabawne.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 12:59:12 
Użytkownik

:D niestety krótkie dystanse robią swoje :P

Tytuł: Re: ABT, 2.0 Dziwna MAŹ na korku od oleju !!! HELP !!!
PostNapisane: 15.lut.2006 21:56:15 
Użytkownik

Auto: b4->a4->MB s203
Rafał b4, 2.0ABT, 92r. napisał(a):
Witam. Odkryłem ostatnio niepojącą sprawę, a mianowicie ne korku wlewu oleju, od wewnętrznej strony pojawiła się dziwna maź, przypominająca konsystencją pudding, koloru biało-źółtawego. Jest ona również w znikomych ilościach na bagnecie. Pierwsza diagnoza - uszczelka pod głowicą. Byłem u b.dobrego mechanika, który powiedział mi, że jest to prawie normalne, a zwłaszcza, że autko zwykle jeździ krótkie dystanse i nie osiąga normalnej temperatury jak również to, że prawie cały dzionek stoi na mrozie. Nie wiem co o tym myśleć. Zwłaszcza, że cieczy chłodzącej ubywa, choć z kolei zawsze jej ubywało od czasu założenia instalacji LPG. Wczoraj natomiast odkryłem kolejną rzecz. Odkręcając pokrywę filtra powietrza, zauważyłem, iż w komorze wtryskowej znajduje się właśnie ta maź, tylko już koloru zielonkawego i bardziej gęsta. Odkręciłem więc takie rurki doprowadzające chyba ciśnienie silnika (??) i okazało się, że tam jest również maź, i to wcale nie mało. Do tego bardziej już przypominała konsystencją smar aniżeli maź. Dodam, iż w ostatnim czasie wymieniłem popychacze hydrauliczne ponieważ auto "klekotało". Na jakiś czas pomoglo, a ostatnio znowu się to pojawiło.
Może któryś z szanownych Użytkowników spotkał sie z czymś takim ??
Bardzo proszę Was o pomoc, radę, sugestie.....cokolwiek. Szkoda mi tego Autka :(
Mam taki sam motorek. Podobne objawy towarzyszą użytkowaniu auta na mineralach przy więkrzym przebiegu. Ja bym aż tak się tym nie przejmował. Do rzeczy. Jeżeli padnie uszczelka między komorą spalania a płaszczem wodnym to płyn ci ubywa, auto chodzi nierówno ( tylko ma cztery garki a wtedy conajmniej 1 pracuje w innych warunkach co pozostałe) i wszystko widzisz po świecy. Jeżeli przedmuchało Ci na zewnątrz to znów chodzi nie równo ( lub mały przegwizd i wtedy równe obroty wolne lecz nierówno wchodzi na obroty - można wtedy również rozważyć szczelność dolotu ) widać to też po świecy - jest nienaturalnie jasna. Jeżeli płyn dostałby się do oleju to podnosi się jego poziom na bagnecie i robi dziwnej konsystencji. Ponadto przy gazie częściej się olej wymienia. Z tego co piszesz nie sądzę aby Ci uszczelkę wywiało. Szczelność układu chłodzenia to sobie sprawdź bo ja mam gaz przy tym silniku i nic płynu nie ubywa. Klekot też mam ale przy zimnym silniku. Z tym nie walczę bo ten typ tak ma przy więkrzym przebiegu. Jak jakiś siuwaks dostaje się w okolicę filtra to przeważnie jest problem z uszczelnieniem zaworów. To co napisałem to spostrzeżenia z różnych moich aut bo przy moim ABT to tylko lekkie masło jest na korku i mam to w nosie. Ale podobne problemy jak Ty miałem z Vectrą 90 konną na monowtrysku. Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1