.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 20:06:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pasek rozrządu
PostNapisane: 03.mar.2006 12:15:23 
Użytkownik

witam.Posiadam audi b4 1.9 tdi 94 r. Mam zamiar wymienić pasek rozrządu jednak nie wiem jakie części są mi do tego potrzebne.Podobno są tam jakieś rolki, napinacze.Ile ich jest i jaka jest ich przypuszczalna cena.Byłem u mechanika i powiedział mi że te wszytkie cząści będą kosztowały ok 500zł.Wydaje mi sie to za drogo wiec posatanowiłem sam kupić części jednak nie wiem o co sie zapytać w sklepie...Dzięki wielkie za odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 12:30:52 
Użytkownik

Auto: Renata
Rozrząd w tym silniku to :

pasek rozrządu
rolka napinacza
rolka prowadzaca
koło pasowe na wale korbowym (małe zebate)
sruba do koła pasowego
pompa wody

moze o czyms zapomnialem........ ;-)
a koszt ... chyba jakies 800 zeta z robocizna , juz nie pamietam..........

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 15:00:10 
Użytkownik

800zł to jeszcze wiecej niż mi powiedział ten mechanik.Jest troche tych części ale czy jeśli mam zamiar wymienić pasek rozrządu to musze wymienić wszytkie te częćci co napisałeś czy moge coś pominąć i zostawić starą część.Chciałbym wiedzieć co jest niezbędne do wymiany??

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 15:12:43 
Użytkownik

hudy napisał(a):
800zł to jeszcze wiecej niż mi powiedział ten mechanik.Jest troche tych części ale czy jeśli mam zamiar wymienić pasek rozrządu to musze wymienić wszytkie te częćci co napisałeś czy moge coś pominąć i zostawić starą część.Chciałbym wiedzieć co jest niezbędne do wymiany??

jezeli nie wiesz kiedy to wszystko bylo wymieniane to wymien WSZYSTKO :!!:
bedzie spał spokojnie...... ;-)
osobiscie robilem to za kazda wymiana rozrzadu.......
P.S nie oszczedzaj na rozrzadzie (czyt silnik) bo jak sie cos wysra to dopiero bedziesz plakal ...........

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 15:58:38 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
hudy napisał(a):

Bo mechanicy to lekkoduchy i ceny to mógł Ci podać ale od Kadetta.Dlatego jest tak tanio.
Sprawdź w sklepie będziesz pewny.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 17:48:05 
Użytkownik

Musze sprawdzić w sklepie jakie są ceny tych elementów.Znajomy zmieniał pasek rozrządu w audi 100,benzyna z 92 roku.Części kupywał w sklepie Hart (ma tam jakąś zniżke bo jego znajomy tam pracuje) i za pasek dał 60zł a za rolke napinającą dał 45zł.Tą rolke miał jakąś plastikową czy z jakiegoś tworzywa podobnego do plastiku i dlatego tyle kosztowała.Metalowa podobno jest tańsza.Wiem że do passata taka rolka tylko metalowa kosztuje 25 zł.Wiem że u mnie jest więcej elementów do wymiany niż u mojego znajomego ale wydaje mi sie że ceny będą podobne a co za tym idzie 500 czy nawet 800zł to za dużo...Sprawdze w sklepie i wszytkiego sie dowiem.Aha jeszcze jedna sprawa wymieniam też olej tylko nie mam pojęcia jaki olej do takiego silnika najlepiej wlać.Nie wiem jaki olej tam był wlewany bo samochód jest sprowadzony.Jeśli przebieg ma jakiś wpływ na rodzaj oleju to przejechane jest 188000 - przebieg autentyczny,udokumentowany...Dzięki wielkie za porady...

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 18:07:42 
Użytkownik

hudy napisał(a):
.Aha jeszcze jedna sprawa wymieniam też olej tylko nie mam pojęcia jaki olej do takiego silnika najlepiej wlać.Nie wiem jaki olej tam był wlewany bo samochód jest sprowadzony.Jeśli przebieg ma jakiś wpływ na rodzaj oleju to przejechane jest 188000 - przebieg autentyczny,udokumentowany...Dzięki wielkie za porady...

jezeli na 100000 % przebieg pewny to zalej pelen syntetyk np.Mobil 1 5W50 ....
poszukaj na forum bylo duzo o olejach .......

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2006 22:21:08 
Użytkownik

to jest dobre pytanie czy na 100000% to jest faktyczny przebieg :D z dokumentów które posiadam przebieg powinien być taki jaki jest.Samochód był przez czas trwania gwarancji (czyli przez 2 lata) serwisowany i na ostatnim serwisie miał 40000km.Pużniej mam tylko papiery z przeglądów na stacjach kontroli pojazdów i na ostatnim przeglądzie czyli w 2003 roku miał 142000km.Papiery wyglądają na orginalne i autentyczne wiec myśle że przebieg jest faktycznie prawidłowy...Jeśli mówisz że jest sporo tematów na temat olejów to poszperam troche mam nadzieje że coś znajde...Dzieki za pomoc...

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2006 07:12:54 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
Jak zauważyłeś jakieś nie dogrzewanie auta to dorzucił bym do listy termostat.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1