.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 23:49:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: podświetlanie zegarów w b4
PostNapisane: 19.mar.2006 23:34:42 
Użytkownik

witam.Mam zamiar zmienić kolor podświetlania zegarów w audi b4 na białe jednak nie wiem ile i jaki rodzaj żarówek tam wchodzi poniewarz narazie nie rozbierałem liczników.I mam jeszcze pytanie dotyczące tarcz poniewarz znajomy ma takze audi b4 i gdy zmieniał podświetlanie żarówek musiał także zmienić folie na zegarach bo zmiana samych żarówek nic mu nie dała.Mam pytanie czy wystarczy zmienić same żarówki bo wydaje mi sie że poprzedni właściciel audi mojego znajomego coś kombinował z tarczami i dlatego musiał on zmieniać także ich kolor...dzięki za odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2006 23:40:13 
Użytkownik

sama zmiana żarówek nic nie da bo one są juz białe a za kolor odpowiada konstrukcja licznika. Moim zdaniem nie warto, przecież Audi ma najładniejszy kolor podświetlania a biały jak w Syrenie, Żuku czy Oplu jest badziewny a niebieski to wieśniacki przeżytek

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 05:54:56 
Użytkownik

rozumiem ale teraz w samochodzie mam jak na choince.prtzyciski mam podswietlone na czerwono,przyciski w radiu mam czerwone,wyświetlacz biały a zegary jakieś pomaranczowe.moim zdaniem to musi wszytko wspułgrac.Czyli musial bym wylienić tarcze zegarow by mi świecilo na biało a nie same zarowki?a wogole ile jest tam tych zarowek?

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 06:31:10 
Użytkownik

hudy napisał(a):
rozumiem ale teraz w samochodzie mam jak na choince.prtzyciski mam podswietlone na czerwono,przyciski w radiu mam czerwone,wyświetlacz biały a zegary jakieś pomaranczowe.moim zdaniem to musi wszytko wspułgrac.Czyli musial bym wylienić tarcze zegarow by mi świecilo na biało a nie same zarowki?a wogole ile jest tam tych zarowek?

Jak chcesz, żeby współgrało, to zmień podświetlenie zegarów również na czerwono :P
Wstaw mocniejsze żaróweczki (2W zamiast standartowych 1,2W) i najlepiej od razu w czerwonych kapturkach. Było już kilkakrotnie o tym - poszukaj...
Generalnie za kolor odpowiadają tarczę. Kolorowe kapturki na żaróweczkach mogą go tylko wzmocnić.

Liczba żaróweczek:
- po dwie na każdą duża tarczę (obroty, prędkość) - 4szt.
- po jednej na każdą małą (stan paliwa i tenperatura) - 2szt.
...no i każda kontrolka, kierunkowskaz czy zegar ma swoją żaróweczkę... ale tych kolorów zmieniał raczej nie będziesz :)

Białe podświetlenie... feee... Jak będziesz jechał całą noc, to może nużyć...
Niebieskie także ponoć szybko sie nudzi (tylko na początku człowiek się jara, bo fajnie świeci...). Czerwone, oryginalne rules :peace:

Tytuł: Re: podświetlanie zegarów w b4
PostNapisane: 20.mar.2006 08:07:41 
Użytkownik

Auto: Renata
hudy napisał(a):
witam.Mam zamiar zmienić kolor podświetlania zegarów w audi b4 na białe jednak nie wiem ile i jaki rodzaj żarówek tam wchodzi poniewarz narazie nie rozbierałem liczników.I mam jeszcze pytanie dotyczące tarcz poniewarz znajomy ma takze audi b4 i gdy zmieniał podświetlanie żarówek musiał także zmienić folie na zegarach bo zmiana samych żarówek nic mu nie dała.Mam pytanie czy wystarczy zmienić same żarówki bo wydaje mi sie że poprzedni właściciel audi mojego znajomego coś kombinował z tarczami i dlatego musiał on zmieniać także ich kolor...dzięki za odpowiedź.

-> http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=20486

VTC :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 08:21:36 
Użytkownik

Auto: A4 B6 1.9 TDI Avant
Coś mi się wydaje, że kolega nie otrzymał odpowiedzi na zadane pytanie.

Ja w mazdzie aby zmienić kolor podświetlenia z zielonego na czerwony musiałem wymienić całe tarcze zegarów ( http://republika.pl/kpiekarek323/ ), ponieważ były one od spodu pomalowane kolorem zielonym i sama zmiana żarówek nic by nie dała. Nie wiem jak jest w audi, ale dopóki nie rozbierzesz licznika to się nie dowiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 08:30:33 
Użytkownik

krzysiek p napisał(a):
Ja w mazdzie aby zmienić kolor podświetlenia z zielonego na czerwony musiałem wymienić całe tarcze zegarów ( http://republika.pl/kpiekarek323/ ), ponieważ były one od spodu pomalowane kolorem zielonym i sama zmiana żarówek nic by nie dała. Nie wiem jak jest w audi, ale dopóki nie rozbierzesz licznika to się nie dowiesz.

w Audi B4 jest podobnie .. zeby zmienic podswietlenie na inny kolor trzeba zmienic tarcze zegarów ...... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 10:42:42 
Użytkownik

hermtos napisał(a):
hudy napisał(a):

Jak chcesz, żeby współgrało, to zmień podświetlenie zegarów również na czerwono :P
Wstaw mocniejsze żaróweczki (2W zamiast standartowych 1,2W) i najlepiej od razu w czerwonych kapturkach. Było już kilkakrotnie o tym - poszukaj...
Generalnie za kolor odpowiadają tarczę. Kolorowe kapturki na żaróweczkach mogą go tylko wzmocnić.

Liczba żaróweczek:
...no i każda kontrolka, kierunkowskaz czy zegar ma swoją żaróweczkę... ale tych kolorów zmieniał raczej nie będziesz :)

Niebieskie także ponoć szybko sie nudzi (tylko na początku człowiek się jara, bo fajnie świeci...). Czerwone, oryginalne rules :peace:

Przy wymianie żarówek z 1.2w do 2w można spalić licznik a w najlepszym wypadku potencjometr natęrzenia podświetlania

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 10:46:36 
Użytkownik

quattros napisał(a):
hermtos napisał(a):
hudy napisał(a):

Liczba żaróweczek:

Przy wymianie żarówek z 1.2w do 2w można spalić licznik a w najlepszym wypadku potencjometr natęrzenia podświetlania

tyle osob juz to robilo i jeszcze sie z tym nie spotkalem...... specyfikacja zegarów B4 pozwala na uzywanie zarowek 2W ......

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 11:11:59 
Użytkownik

kolega właśnie tak zrobił w B3 i spalił

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 21:56:39 
Użytkownik

ja miałem założone bodajże 1,4... zamieniłem na 1,5 bo nie mieli 1,4 w sklepie, więc kupiłem takie jakie mają... a przy kupnie autka 4 były spalone ;]
wymieniłem na mocniejsze i widocznosc jest o wiele lepsza... nie wiem co chcecie wymieniac ale mi ten pomaranczowy kolor sie podoba... cale wnetrze oswietlone w tej tonacji... radyjko tez mam pomaranczowo oswietlone i wyglada super ;]

przy okazji to chcialem sie tylko zapytac czy gniazdo zapalniczki (w szufladce) tez macie podświetlone?

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 22:32:47 
Użytkownik

cobra napisał(a):
ja miałem założone bodajże 1,4... zamieniłem na 1,5 bo nie mieli 1,4 w sklepie, więc kupiłem takie jakie mają... a przy kupnie autka 4 były spalone ;]
wymieniłem na mocniejsze i widocznosc jest o wiele lepsza... nie wiem co chcecie wymieniac ale mi ten pomaranczowy kolor sie podoba... cale wnetrze oswietlone w tej tonacji... radyjko tez mam pomaranczowo oswietlone i wyglada super ;]

przy okazji to chcialem sie tylko zapytac czy gniazdo zapalniczki (w szufladce) tez macie podświetlone?

zmiana żaróweczek z 1.4 na 1.5w to jeszcze dozwolona tolerancja ale na mocniejsze to już ryzyko.

A co do gniazda zapalniczki to tak w B4 jest podświetlane

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 23:25:15 
Użytkownik

dzieki chłopaki za odpowiedzi i przybliżenie mi tego tematu.Wiem juz ile jest żarówek i że musze też wymienić kolor tarcz ale mam teraz inny problem.Powiedzcie mi jak dostać sie do liczników bym mógł wymienić tarcze i te zarówki.Nie wiem czy sa tam jakieś śrubki czy zatrzaski bo ja nic tam nie widze i nie wiem jak to rozebrać...

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 23:31:42 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
hudy napisał(a):
dzieki chłopaki za odpowiedzi i przybliżenie mi tego tematu.Wiem juz ile jest żarówek i że musze też wymienić kolor tarcz ale mam teraz inny problem.Powiedzcie mi jak dostać sie do liczników bym mógł wymienić tarcze i te zarówki.Nie wiem czy sa tam jakieś śrubki czy zatrzaski bo ja nic tam nie widze i nie wiem jak to rozebrać...

Prosze cie Hudy poszukaj sobie na forum bo bylo od zajebu tego juz opisywane, ok

ps. oslona kierownicy >> dwie srubki >> odpiac 4 wtyczki >> wyciagnac zegary >> rozkrecic wszystko co sie da i zdjac wskazowki >> odkrecic tarcze >> i wymieniac co chcesz >> pozniej w druga strone

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2006 00:01:39 
Użytkownik

quattros napisał(a):
zmiana żaróweczek z 1.4 na 1.5w to jeszcze dozwolona tolerancja ale na mocniejsze to już ryzyko.

A co do gniazda zapalniczki to tak w B4 jest podświetlane

No te żarówki 1,4 mi paliło, 1,5 narazie są całe
Wogóle jak kupiłem autko to w całym wnętrzu paliły się tylko 2 żaróweczki na desce, jak wskazówka predkosciomierza dobijała 100km/h to dalej nie widziałem, była całkowita mogiła w aucie, podświetlenie regulacji nagrzewnicy też nie świeciło, nie świeciły też praktycznie żadne przełączniki awaryjne, przeciwmgielne itp.
Wszytsko juz zrobiłem, ale widzę ze muszę jeszcze zajrzec do zapalniczki, bo nie świeci, a piszecie że powinna :D

Hudy do zegarów dostaniesz się tak jak pisał UFOtm... osłonę kierownicy trzymają 2 srubki wkręcane od dołu, a dalej to sam zobaczysz
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2006 00:05:26 
Użytkownik

jak nie bedziemy sie pytać o rzeczy które już były poruszane to nie będziemy mieli o czym pisać bo jak tak pateze na to forum to chyba juz wszytko było :D żartuje oczywiście.Poszukam,poszukam.Dzięki...

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2006 04:42:59 
Użytkownik

hudy napisał(a):
jak nie bedziemy sie pytać o rzeczy które już były poruszane to nie będziemy mieli o czym pisać bo jak tak pateze na to forum to chyba juz wszytko było :D żartuje oczywiście.Poszukam,poszukam.Dzięki...

...żart żartem... ale masz rację :D
Przez te kilka lat działalności forum chyba wszystko już było :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1