.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 08:49:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 1.6 1995+GAZ i lambda
PostNapisane: 02.lut.2006 20:00:18 
Użytkownik

Zakupiłem takie cacko i wszystko by było dobrze gdyby nie fakt że na paliwie strasznie siorbie paliwko i nie działa poprawnie sonda lambda, a właściwie wogóle nie działa i auto przelewa bo chodzi w trybie awaryjnym :( . Natomiast na gazie wszystko jest ok i lambda też działa poprawnie :) .
Może jakieś sugestie dla początkującego audowicza, gdzie puknąć co wymienić itd. :?: Dodam tylko że lamda została wymieniona na drugą (nową) i nie rozwiązało to problemu. Proszę o pomoc bardziej obeznanych w temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 20:09:29 
Użytkownik

moze regulacja w komputerze ?? Podlacz pod vag'a -moze cos wywali

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 20:19:45 
Użytkownik

Byłem u mechanika i podłączał pod kompa. Stwierdził że wymiana lambdy pomoże, ale nie pomogła. Sam wymieniałem bo mechanik chciał mnie umówić za pare dni, a mi zależało na czasie. Podłączam sam miernikiem i mierze sygnał z lambdy i na gazie chodzi, a na paliwie nie. Co za ciort :diabel: .
Tak się zastanawiam czy po wymianie tej sondy nie powinienem zrobić restu kompa, adaptacji, czy coś takiego (odłączyć klemę od akumulatora), bo tego nie zrobiłem i może tu tkwi problem :P .

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 20:42:46 
Klubowicz

Może gazowniki coś źle podłączyli? Może jakiś obwód jest niepotrzebnie zwarty/otwarty.
Na mój gust lambda może być u ciebie w jakiś sposób podpięta tylko i wyłącznie przez sterownik gazu, ale w taki sposób, że na benzynie nie jest przekazywany sygnał do sterownika silnika. A kiedy przełączysz na gaz to już emulacja podaje sygnał. Niech elektryk dobrze przepatrzy wiązki.
Być może jest rozcięty jakiś obwód i jeśli gaz nie pracuje to nie przekazuje zasilania do lambdy.
Może gdybyś znał schematy wyprowadzenai gazu to po zmostkowaniu odpowiednich przewodzików zaczęło by działać.
Nie pamiętam dokładnie, ale kiedy u mnie coś nie tak było z sondą to mój mechanik coś mostkował i do wymiany sondy było "jako tako". Ale to było dawno temu i może dotyczyło czegoś innego :D

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 20:42:47 
Użytkownik

no to wlasnie jeszcze raz podlacz pod VAGA i moze jak odlaczyles i wsadziles nowa to cos "zlapal"

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 21:15:36 
Użytkownik

Instalacja gazowa jest BRC i była montowana we Włoszech.
Wszystkie przewody z sondy idą na swoje miejsce jak przy instalacji benynowej z tym że czarny idzie przez moduł gazowy i też odrazu zwróciłem na to uwagę mechanikowi ale obejżał to i niby podłączał na krótko i efekt ten sam. Przewody białe idą tam gdzie powinny, a siwy w zasadzie też z tym że jest jeszcze dodatkowo uziemniony do silnika.
Acha czy jest różnica jak są podłączone przewody białe ?, to znaczy czy jak są zamienione miejscami to coś szkodzi, bo może tu jeszcze zamieszałem, ale podobno nie ma to znaczenia.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc :P

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 21:36:25 
Użytkownik

Jutro spróbuje podłączyć sondę na krótko tak jakby była orginalnie. Będzie wiadomo co robić dalej.

Z tego co wiem to komputer zbiera informacje nie tylko ze sondy lambda i prawdopodobnie coś jest jeszcze nie tak. A przy gazie może jest inaczej, stąd może ta różnica w działaniu.

Co do podłączenia VAGa to muszę się zaopatrzyć sam w takie cacko, bo w serwisie niestety kasują za każde podłączenie.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 21:54:01 
Klubowicz

Sprawdź i wykasuj ewentualne błędy.
Błędy wykryte w układzie paliwowym, zasilania itp. mogą powodowac wyłączenie sondy i przejście do trybu awaryjnego.
Podgrzewanie sondy musi być sprawne, dodam, że żaden z kabli masowych nie może wchodzić w obudowę sondy. To ma być typowa 4-przewodowa.
Jeśli nie pomoże to wypnij wtyczkę od sondy i przetestuj zasilanie.
Wtyczka od strony sterownika (o ooo) numeracja pinów (4 321). Między 3 i 4 powinno być po włączeniu zapłonu 450 +/- 50 mV.
O ile się nie mylę to białe służą podgrzewaczowi sondy. Czarny (czarno-biały) i szary odpowiadają za sygnał.

Sprawdź obwód między pin 2 a masą. Powinien się zamykać jeśli nie to napraw.

Przypuszczam, że szary jest podłączony do dodatkowej masy aby oszukać trochę gaz. Spróbuj go odłączyć od tej masy i uruchomić na benzynie nie przełączając na gaz.
:!!: Uwaga :!!: Mogę sie mylic i wszelkie konsekwencje błędów i straty tym powodowane ponosisz na swoje ryzyko :!!:

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 08:48:53 
Użytkownik

ja mam 1.6 i BRC tylko II gen, u mnie było tak:

wymieniłem sonde lambda i po paru dniach zaczeły się problemy tzn spadek mocy i zużycie paliwa . Okazało się że nie było "masy" idącej do sondy na wyjściu ze sterownika, po dodatkowym uziemieniu tego przewodu z karoserią auta wszystko jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 11:26:31 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) . Sonda już działa poprawnie ;-) .
Podam co było bo może komuś się przyda. Mianowicie podpiołem sondę bezpośrednio tam gdzie powinna być oryginalnie - pomijając centralkę gazową.
Efekt niestety był taki sam, czyli sąda nie pracuje. Myśle sobie więc to nie wina po stronie gazu, pewnie pozostaje tylko mechanik. Ale coś mnie tkneło i odłączyłem akumulator na 10minut i po załączeniu ku mojemu zdziwieniu sąda działa :) , więc podłączam ją tak jak była, czyli pod centralkę gazu i nadal dział :) . Okazuje się że reset kompa w aucie przywrócił ustawienia fabryczne i przyjął czujnik jak należy.
Jeśli chodzi o przewody z sądy to mam cztery (czarny - sygnał, białe podgrzewanie sondy, siwy - masa). Dodam że tej dodatkowej masy na silnik nie ruszałem.

Pozd. :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2006 17:54:27 
Użytkownik

U mnie jest podobnie.Jak podepne pod komputer to pokazuje brak sygnału sondy lamda.Już chciałem kupować nową ale pojechałem wcześniej do gazowników,którzy stwierdzili,że na gazie sonda działa.Zacząłem szukać przyczyny i okazało się żę gazownicy odpieli mi sondę od komputera i podpieli pod emulator od gazu.Do dziś nie mam pewności czy na benzynie jest pobierany z sondy sygnał tym bardziej,że mam problem z przyspieszeniem.Jak to sprawdzić????

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1