.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 08:36:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] Szarpanie, muli i dużo pali
PostNapisane: 25.mar.2006 19:34:27 
Użytkownik

Słuchajcie - może mieliście z takim objawem do czynienia.

Otóż... opóźniona reakcja na wciśnięcie pedału gazu - szczególnie gdy z niskich obrotów wciska się nagle gaz... potrafi szarpnąć a raz na 5-tym biegu nawet strzeliło mi leciutko z przodu - prawie jak na LPG strzela ale LPG nie mam ;).

Poza tym wydaje mi się że jest przymulony no i spalił mi z 10 littów przy spokojnej jeździe. Przebiego to 134 tys. Diagnoza komputerowa nie wykazuje błędów. Słyszałem różne rzeczy - ale najbardziej odpowiadała by mi ta z wymianą czujnika wału korbowego czy koła pasowego... sam nie wiem co tam jest....

Może zetkneliście się z takim felerem?

No i druga sprawa - posiadam A4 niecały tydzień - niegdzie nie mogę znaleźć info na temat paska rozrządu - czy tam jest łanuch rozrządu, czy pasek - no i co ile go wymieniać ?

Pozdrawiam.

EDIT BY MOD: Po pierwsze przeczytaj temat na samej górze wątku technicznego i wyedytuj tego posta zmieniając temat i podając co to za silnik. Następnym razem będziesz pisał post od nowa - jasne wskazówki są w pierwszym temacie na forum!

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2006 21:23:36 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
- pasek zębaty oczywiście (masz w książce serwisowania info o wymianach, jeśli nie ma to dla dobra silnika zmień zaraz).
- mogą być problemy z wyprzedzeniem zapłonu, problemy z elektryką (WN) zapchany dolot (filter pow.) itd (proponuję analize spalin również zrobić).

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2006 05:38:42 
Użytkownik

Prędzej bym obstawiał zapłon, bo filtr mam zółciutki.
Czy wyprzedzanie zapłonu może być niewychwytywane przy analizie komuterowej? i czy analiza spalin może wykazać że to zapłon ?

Jakie są objawy błędnego czujnika wału korbowego ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 08:55:24 
Użytkownik

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo ciekaw jestem odpowiedzis, szczególnie na to drugie pytanie o czujniku wału korbowego.....

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 21:06:21 
Klubowicz

Moim zdaniem to wina rozrzadu -prawdopodobnie ktos zle zmienil pasek i pomylil sie o kilka zabko U mojego kolegi bylo tak samo,kupil autko i nie wchodzilo mu na obroty mulilo i takie tam.Czekam na Twoja odpowiedz mam nadzieje ze moja rada Ci sie przyda :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 09:24:12 
Użytkownik

ok - i tak miałem asekuracyjnie wymienić rozrząd - powiadomię cię po wymianie. Ale jeszcze trzeba zbadać lambde z tego co wyczytałem w różych topicach.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1