hektor napisał(a):
Rikerxxx napisał(a):
W długiej trasie mialem 7,2 przy sredniej predkosci 140-150.Wiec chyba niezle.
Niezle ? Co prawda mocno watpie w ten wynik, ale to rewelacja ! Srednia ponad 140 oznacza, ze nawet na autostradzie musiales przecietnie trzymac 190-200 km/h. Taki wynik przy tej predkosci to prawie "perpetum mobile".
W A8 2,5 TDI AKE (tiptronic) jestem w stanie zejść na trasie do 5,6-6l/100 i to nie bajka, komputer pokazuje poprawnie, sprawdzałem to.
Tyle tylko, że takie spalanie uzyskuję jeśli nie przekraczam 120 km/h i jadę raczej płynnie, bez częstych przyspieszeń/hamowań.
Jazda z podobnymi prędkościami ale znacznie bardziej dynamiczna to już ok 7,5-8 l/100. Myślę, że w manualu nie byłoby zbyt wielkich oszczędności, natomiast jeśli chodzi o miasto to juz nie jest tak wesoło: nawet 15-17/100 w godzinach szczytu przy dynamicznej jeździe. Manual spaliłby chyba trochę mniej...
Jeśli chodzi o przyspieszenie, mierzone ze stoperem to niecałe 9 do setki wg prędkościomierza (który pewnie ciut zawyża

więc wszystko by się zgadzało bo katalogowo manual ma bodajże 8,8)
Tip to wygoda i to duża. Zawsze byłęm przeciwnikiem automatów, dopóki nie spróbowałem tym pojeździć osobiście
No i tiptronic to nie zwykły 4-biegowy automat
Ale się rozgadałem
Podsumowując: jeśli nie oczekujesz od samochodu ekstremalnie sportowych doznań to będziesz zadowolony z tiptronica, pod warunkiem, że poprzedni właściciel o niego dbał