.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 11:27:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,8 V6]Pukanie przy skrecie w prawo
PostNapisane: 10.kwi.2006 20:18:50 
Użytkownik

Witam,ostatnio załwazyłem że przy skrecie w prawo (nie zawsze,ale czesto)przeważnie jak dodaje troche gazu przy skręcie,słysze delikatne pukanie,stukanie z przodu prawego koła,Panowie stad moje pytanie,co to moze być???Z góry dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2006 20:26:02 
Użytkownik

to może być przegub

Tytuł: kilka slow odnosnie przegubów
PostNapisane: 10.kwi.2006 22:47:15 
Użytkownik

tak jak pisze "przedpiszca". Jesli skrecisz kola na maksa i dasz troche gazu (lub troche wiecej niz troche ;) ) i bedzie takie prykanie to znaczy, ze przegob zewnetrzny poszedl w diably. Obejrzyj najpierw oslone przegubu, najlepiej na skreconych kolach. jesli jest upaprana smarem lub peknieta to przegub raczej nie do odratowania, bo stukanie oznacza luzy powstale przez ten caly syf, piasek ktory zdążył się dostac do srodka.

Jelsi juz bedziesz sie bawil w wymiane jednego przegubu to polecam skontrolowanie oslony na drugiej polosi. Rowniez moze byc u kresu sił (żadnych, nawet mikro pęknięć nie moze byc w fałdach osłony) Wtedy warto ją wymienić na nową, ale najpierw dobrze wypłukać przegub i napakowac swiezego smaru. Przeguby szczelne, czyste i dobrze nasmarowane raczej sie nie psują o ile nie ma sie zwyczaju ruszac z piskiem na skręconych kołach :D Choc miałem kiedys taka sytuacje (nissan), ze przegub rozsypał mi sie na bardzo duzym mrozie ale to dluuuga historia.

jeszcze jedno, w przypadku osłon to zdecydowanie odradzam kupowanie taniej tandety, bo

- szybciej i cześciej pękają
- sztywnieją na mrozie i mogą sie zwyczajnie zsunąć przy skręconych kołach
- jak juz pękną/zsuną się to dowiesz się o tym słysząc stukanie uszkodzonego przegubu

czyli chytry traci dwa razy :D

ABC@8G7

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1