adi102 napisał(a):
Witam
Mam pewien problem. Zacznę od początku: Pojechałem do mechanika na wymianę
rozrządu w A6 2.5 TDI. Wiem, że to skomplikowana operacja, nie każdy potrafi
w V6 umiejętnie wykonać taką wymianę.
Po wyjechaniu z warsztatu zrobiłem 40 km i samochód staną na skrzyżowaniu.
Okazało się, że zerwany został pasek, ten który napędza pompę wtryskową,
pompa została uszkodzona mechanicznie.
I tu zaczynają się moje wątpliwości: czy to prawda, że pompa z jakichś
przyczyn zablokowała się i zerwałą pasek? - Tak twierdzi mechanik i
oczywiście obciąży mnie kosztami jak sądzę.
Czy technologicznie jest taka możliwość? Blokada pompy wtryskowej i w ślad za
tym zerwanie paska?
Co o tym sądzić? Czy może przyczyną raczej jest złe wykonanie naprawy, bądź
też wadliwe elementy, które uszkodziły pompę.
Proszę o szybką odpowiedź.
Troche mnie dziwi fakt ze przejechałes tylko 40 km od wymiany!!!
Jesli by to było 40tys km to mozna to jakos zrozumiec ale 40 km
Pierwsza sprawa jest taka ze pompa moze sie zatrzec i uszkodzic pasek ale nie tak od razu!! Napewno odczułbys jakies szarpanie,zmulenie czy cos w tym rodzaju a potem zerwany pasek!
A jesli auto normalnie jechało i nagle staneło bo pasek strzelił to mógł byc zle załozony i mam dziwne przeczucie ze to własnie ta przyczyna była powodem.
Pasek to nie jakas linka co strzela od razu dlatego przejechałes 40km. A jak by to było cos słabszego to strzeliłby po 4 i co wtedy by powiedział mechanik????
Ze tez pompa????? Przed wymiana wszystko chulało i nagle 40km i stop
Obstawiam ze usługa została zle wykonana i teraz sie broni rekami i nogami zebys go nie obciazył kosztami naprawy.
Moja rada-nie potrzebnie wracałes do tego mechanika co robił rozrzad,trzeba było pojechac do innego zeby okreslił przyczyne i wtedy do winowajcy po zwrot kosztów albo darmowa naprawe!!!
Jeszcze mam pytanie -jaki masz przebieg w aucie i czy pewny na 100%??
-czy lałes jakies inne paliwo niz ON np.olej opałowy????
Byc moze padła pompa ale jesli nawet to mechanik powinien wyczuc ze cos z nia nie tak i powinien zareagowac!!!
Czy byłes przy wymianie tego rozrzadu??? Czy ten mechanik jest wiarygody jesli chodzi o naprawy??? Pytam o wiarygodnosc bo znam przypadki ze ktos pojechał na wymiene oleju,czy amortyzatorów a wracał z innymi wadliwymi podzespołami typu alternator lub pompa!!!
Nie wiem czy tym pisaniem cos pomogłem ale mam nadzieje ze dowiesz sie czy naprawde przyczyna była uszkodzona pompa!!!
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz