.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 02:53:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2004 15:58:15 
Użytkownik

RADEK_MARKO napisał(a):
Od 2 dni jestem właścicielem AUDI 80 1,9TDI z 1993r i chciałbym się dowiedzieć, gdzie toto ma komputer (właściwie podpięcie do kompa) i z jakim interfejsem.

Z tego co wiem, to w AUDI jest albo ODB albo ODBII tylko gdzie i co jak podpiąć?

eomaciu napisał(a):

w skrzynce bezpieczników - po otwarciu maski od strony kierowcy...

z tego co wiem 1Z tez jest bardzo kłopotliwy dla tych interfejsów...

a tak BTW to zapraszam do działu NEWBIE :P

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 10:15:30 
Klubowicz

Oto moje doświadczenia z silnikiem V6 ABC 1993 i 1.9TDI Z1 z 1994 r.:
1. po pierwsze to nowe softy nie działają, jedynie stary vagcom (jedynie pod dos 6.xx z win3.xx),
2. interfejs opto nie będzie działał z nowymi laptopami (norma rs232 dopuszcza nawet napięcie 3V, a dla opto potrzeba 9V - jest w starych laptopach i kompach stacjonarnych),
3. używam do tych silników laptopa z prockiem 486SX i interfejs opto po małej modyfikacji (żeby dla silników z OBDII działał z nowymi laptopami).
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 10:40:27 
Użytkownik

Auto: b4 avant 2.6
A mógłyś zdradzić jakie modyfikacje wprowadziłeś do tego opto?

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 11:46:14 
Klubowicz

Jak napisałem jest problem z napięciem rs232 w nowszych laptopach. Więc żeby je podnieść do 9V wziąłem dwa tranzystory npn i baterię 9V. Nastepnie pomiędzy masę i rezystor włączony szeregowo z transoptorem (po stronie wejścia) wpiąłem tranzystor (kolektor do rezystora a emiter do masy). Końcówkę plusową transoptora odłączyłem od tranzystora sterującego i podłączyłem do +9V. A ten tranzystor sterujący podłączyłem do bazy tranzystora wpiętego pomiędzy rezystor i masę. Takiej modyfikacji wymagały dwa transoptory (te które są sterowane tranzystorami z portu rs232. Trzeci jest sterowany z ECU silnika 12V więc nie trzeba. Mogłem zamiast baterii 9V podłączyć to do +12V samochodu, ale wtedy straciłbym separację pomiędzy obwodami samochodu i komputera, którą dają transoptory. A zużycie baterii jest nie zauważalne.
W efekcie otrzymałem układ, który działa zarówno z rs232 3V i 9V, ale zawsze musi być podłączona bateria zasilająca.

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 12:17:17 
Użytkownik

Auto: b4 avant 2.6
Z tego co piszesz wynika że modyfikacja sprowadziła się do dostarczenia więcej mocy transoptorom. Pewnie interfejsy opto są liczone na wyższe napięcie i przy niższych nie dają odpowiednio silnego sygnału. Stąd wniosek ze podobny efekt dałaby wymiana rezystora na transoptorze na dużo mniejszy i ew. ograniczenie napięcia zasilania po stronie komputera tak by po podłaczeniu do kompa z wyższym napięciem nie spalić transoptorów. Ja mam przejściówke USB-RS232 więc napięcie w okolicach 5V ale ECU ABC mi nie odpowiada.
Zapuszcze ten temat gościowi co robi interfejsy, ciekawe co on na to.

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 13:09:31 
Klubowicz

Dokładnie tak mają taki a nie inny próg zadziałania.
Interfejs sam zbudowałem wg schematu z netu.
I najważniejsze: z silnikiem ABC nie połączysz się przez USB. Tylko nowe softy obsługują USB, a nowe softy nie obsługują ABC :!:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1