.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 03:24:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak domknąć szybki i szyber przyciskiem? Kilka pytań elektr.
PostNapisane: 25.wrz.2004 17:42:05 
Klubowicz

Witam!

W mojej niuni jest centralny fabryczny (pneumatyczny) ale alarmu orginalnego już brak. Po przekręceniu w zamku kluczyka w pozycję ZAMKNIJ i przytrzymaniu jej szybki i szyber domykają się - teraz pytanie - gdzie mam podajć napęcie lub masę aby taką funkcję domykania zrobić sobie z przycisku w samochodzie??

Gdzie znajduje się centralka sterująca pracą szybek i szyberdachu?

Gdzie podać napięcie tak, aby zawsze można było sterować oknami (by nie blokowało się sterowanie po otwarciu i zamknięciu drzwi kierowcy) ??

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję!!

P.S.
Szukaczki używałem, ale niestety nic ciekawego na ten temat nie znalazłem... a ze schematów (dla mnie) nie wiele wynika :/

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2004 21:37:08 
Użytkownik

Przecież wystarczy na chwilę przekręcić kluczyk po zamknięciu drzwi i już możesz znów bawić się szybkami..
Osobiście nie widzę zensu, ale jeśli koniecznie chcesz to wystarczy pominąć jakiś przekaźniczek (znajdziesz go w schemacie) i już masz zawsze szybki pod prądem - tylko po co :?:
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2004 22:17:55 
Klubowicz

Słuchaj - skoro pytam to znaczy, że chcę zdobyć taką wiedzę i że jest mi do czegoś potrzebna... "Jakiś przekaźnik" mnie też nie urządza, bo nie wiem gdzie jest ten "jakiś przekaźnik"... Pozatym zadałem jeszcze szereg innych pytań z tym gdzie jest centralka od szybek włącznie... mam wrażenie, że swoją odpowiedzią chciałeś tylko pokazać, że "jesteś" na forum, bo nic nie wniosłeś do tematu :/ a jak napisałem - schmat niewiele mi mówi, dlatego pytam na forum!!! Sorki jeśli Ciebie uraziłem, ale nie wiem po co się wypowiadasz skoro nic konkretnego nie napisałes :/ :/ :/

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2004 23:27:14 
Użytkownik

Co prawda u mnie nie ma domykania,a i sterownik do szyb jest uboższy o te funkcje, ale sterownik wielkości dwóch wysokich przekaźników znajdziesz po zdemontowanie poszycia przy lewej nodze kierowcy bedzie to pierwszy szeroki przekaźnik obok niego bedzie następny odpowiedzialny za domykanie. Żałuje, że u mnie nia ma tego bajeru. Ściągnij sobie ten schemacik -> http://www.autolib.diakom.ru:8001/CAR/A ... /fig11.pdf <- napewno zczaisz o co chodzi i bez robienia rozpierduchy elegancko splonczes sobie co trzeba ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2004 23:47:50 
Klubowicz

Hmmmmm, troszkę to lepsze niż schemat który miałem wcześniej... w poniedziałek zagłębię się w ten temat z miernikiem i zobaczymy co z tego bedzie... Dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 00:57:02 
Użytkownik

kotrrin napisał(a):
Przecież wystarczy na chwilę przekręcić kluczyk po zamknięciu drzwi i już możesz znów bawić się szybkami..

Pozdro

Dlatego się wypowiedziałem , kolego

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 01:20:19 
Użytkownik

kolbas napisał(a):

Przejżałem pobieżnie i - poprawcie mnie jeśli się mylę - automatyczne domykanie szyb działa na wszystkie drzwi za wyjątkiem drzwi kierowcy.
Czy tak?

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 08:18:33 
Klubowicz

Działa dla wszystkich szyb i szyberdachu (przekręć kluczyć w drzwiach w pozycję zamknięte i trzymaj długo)...

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 11:58:39 
Użytkownik

zapparena masz rację wg tego schemaciku tak jest domykanie działa na wszystkie oprócz drzwi kierowcy. Na bazie tego schemaciku można już sobie nieźle poeksperymentować. U mnie niestety nie ma tej opcji i chętnie bym sobie coś takiego domontował w związku z tym miał bym prośbę do -> GrzesB <- jakie typy przekaźników zamontowane są u Ciebie 9-io cyfrowy nr fabryczny i te duże na górze przekaźników jeżeli są?

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 17:01:01 
Klubowicz

Jeśli jutro znajdę czas i się dostanę do tych przekaźników to podam numerki, na razie jednak sie na to nie zapowiada :/ bo szef dzwonił, że jutro jednak nie bezie wolnego :/ :/ :/ - tak czy siak jak spiszę to dam znać!

Tytuł:
PostNapisane: 02.paź.2004 23:26:38 
Klubowicz

Podbijam temat, bo właśnie zakończyłem rezanko niuni (12 godzin ciągłej pracy i zużyte 30m przewodów...) W każdym razie ustaliłem pewne rzeczy:

-> Centalka od szybek i szyberdachu znajduje się przy lewej nodze kierowcy za plastkikiem (przekaźnik szeroki)

-> Ze sterowaniem oknami (bez blokady po wyjściu z samochodu) dałem sobie spokój ze względu na zmienioną koncepcję zabezpieczenia auta. Niemniej po analizie schematów doszedłem do wniosku, że wystarczy przeciąć dwa przewody masowe biegnące do drzwi kierowcy i pasażera przedniego z centralki (nie pozostałe, bo światło w kabinie nie będzie świeciło) :diabel:

-> Funkcję domykania bardzo łatwo zrobić - w drzwiach kierowcy do wkładki zamka dochodzą tylko dwa przewody - po ich zwarciu szybki i szyber domykają się - wystarczy dorobić tylko układ z czasóweczką i można mieć automatyczne domykanie szybek...

DO KOLBAS:
Z przekaźnika od szybek spisałem taki numerek:
441 959 257A
- mam nadzieje, że pomoże :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.paź.2004 23:50:48 
Użytkownik

Gratuluję udanego rezanka :peace: i dzięki za odczytane dane mój przekaźniczek ma inne numerki tak więc biorę się za search-owanie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1