.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 15:49:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stuk przy wysprzęglaniu
PostNapisane: 12.paź.2004 07:45:23 
Użytkownik

Witam,
mam taki oto problem: przy wysprzęglaniu czy też przygazówce słyszalny i wyraźnie wyczuwalny jest stuk. Niedawno wymianialem w niuni mocowanie górne amorków przód, poduszkę skrzyni, tuleje pod ławą silnika tył,
tuleje na wahaczach, gumy łącznika stabilizatora. Jakiś czas po wymianie było OK! A potem nastąpił w/w efekt! Byłem u mechanika który to robił, sprawdził i twierdzi iz pozostałe pooduchy i jakość wszystkich połączeń
jest OK! Co to jest ? Skrzynia mi sie kończy? Sprzęgło? Mechanizm różnicowy? Pomocy! Jakieś sugestie?

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2004 08:39:35 
Klubowicz

Kiedys rodzice mieli Jette i bylo bardzo podobnie. Stuki dosc silne, wyczuwalne w podlodze pod stopami. Cosmy sie nameczyli, wymiana skrzyni, wszystkich przegubow, nawet polosie i inne podzespoly! I nic... :( Calkiem przypadkiem zauwazylismy,ze półoś przy skreceniu jakos dziwnie jest sztywna... Po zdjeciu okazalo sie,ze polos byla o kilka milimetrow za dluga (!) - zly mechanik :< i ta wlasnie os przy dodawaniu gazu lub odpuszczaniu rzezbila sobie skutecznie w skrzyni (dodatkowo wyrobily sie doleczki w pewnym polozeniu wewnatrz przegubow, na obwodzie koszyka i kulki wpadaly w te doleczki poglebiajac je i stukajac rowniez przy okazji.
Radze sprawdzic polosie czy maja niewielki luz wzdluzny w kazdym polozeniu oraz przeguby (w zasadzie sie ich nie rozbiera ale... ) Bo po wymianie moglo byc ok - u nas tak bylo a po ok. 150-200km znow zaczelo stukac... :/

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2004 10:30:55 
Użytkownik

jakieś inne sugestie?
rozmawialem wczoraj z gościem który miał podobna przypadłość i pokusił sie o wymianę łożysk w mechaniźmie róznicowym - części stosunkowo tanie, robocizna duzo gorzej - efekt: przez krótki okres czasu było OK, ale podobno teraz znowu mu postukuje. Sugerowal nie podejmowanie zadnych działań, gdyż są kosztowne i jak czas pokaże bezcelowe.
jakie jest wasze zdanie? bo mnie nieco drażni wizja utraty skrzyni (pewnie w najmniej odpowiednim momencie, mam juz jedno takie zajście na koncie).

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1