Witam. jestem nowy na forum i w tematyce aut
mam audi b4. wsadzilem gaz. ale po tym zaczely mi sie pieprzyc 2 rzeczy: wskaznik do obrotosciomierza raz chodzi a czasami mu sie szaleje

oraz czasami zaswieca sie czujnik oleju. po tym jak tylko sie ciscnienie oleju zaswiecilo, to oczywiscie sprawdzilem stan a takze wymienilem olej. wiem juz ze popelnilem maly blad chyba przy wymianie. Nie wiedzialem jaki lal poprzedni wlasciciel, ale przypuszczam, ze byl to mineralny castrol. ja wlalem polsyntetyk. swiatelko dalej raz swiecilo raz nie. wymienilem czujnik. narazie sie nie swieci-ale to dopiero testuje czy to czujnik. mniejsze z tym. sprawdzilem cisnienie. Na urzadzeniu wyskakuje mi na malych obrotach po odpaleniu na zimnym silniku 0,5 Mpa potem sobie spada do ok 0,4 a na obrotach to wskakuje 0,6 i ciut wyzej. Pytanie moje brzmi czy takie cisnienie jest ok? czy powinienem wymienic jeszcze raz olej na mineralny? (wiem ze bylo pisane o olejach na forum juz wiele razy i czytalem to). czy tez moze pojezdzic na tym oleju i przetestowac czy sie swieci teraz ten sygnal czy nie i np po zimie zmienic na mineralny? szkoda mi troche tej kasy co juz wlozylem w moja niewiedze

mial ktos juz problem z obrotosciomierzem? jak tak to moze jakies wskazowki? z gory dzieki za odp