jajek2 napisał(a):
Mam wprawdzie 2,6, ale miałem tak tuż po zakupie samochodu. Też palił ~1l/1000 km. Sprzedający twierdził, że lał jakiś półsyntetyk, ale ja zawsze przechodzę na fullsyntetyk, więc i tak zrobiłem tym razem. Po wymianie oleju na fullsyntetyk spala mi 1l/5000 km. Wymieniam co 15000 km i testuję różne oleje. Miałem zalane już full Lotosu (1l/5000) i full Orlenu (1l/5000), teraz zalane jest full Mobila i zobacze ile bedzie brał. No i jak mocniej naciskasz to też szybciej olej znika.

a mnie to zawsze uczono ze zmieniać mozna olej na nizszy gatunkowo, reka boska broń z nizszego na wyższy bo (oczywioście wazny jest tu przebieg silnika) jak ci ten syntetyk wymyje wszelkie zabrudzenia i nagary to dopiero można sie przedmuchów nabawić
Lukasz przedewszyskim sprawdzić odkrecając na chodzacym silniku korek wlewu oleju zeby sprawdzić ewentualne przedmuchy (primitywna giełdowa metoda-ale często wystarczy) , wykonać pomiar cisnienia na cylindrach. Jezeli nie bedą w dopuszczalnych normach to wykonać drugą probę wlewając olej na tłoki, jeżeli w tym pomiarze ciśnienie nie bedzie lepsze jak podczas pierwszego pomiaru no to podejżenie pada na chociazby uszczelniacze zaworów.