.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.cze.2025 07:19:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: trzeszczące elementy kokpitu
PostNapisane: 17.lis.2004 13:43:40 
Użytkownik

Witajcie wszyscy posiadzacze audii.Mam Audi 100 2.0 TDI z 1991r.Mój pierwszy problem polega na tym,że trzeszczą mi niektóre elementy deski rozdzielczej.Czy znacie jakiś patent na pozbycie się tego.Może coś podkleić,może czymś posmarować??? Strasznie mnie to denerwuje podczas jazdy i nie mam pojęcia co z tym zrobić?! Trzeszczy mi np: cała obudowa zegarów(prędkościomierz,wskaźnik paliwa i temp.),trzeszczą mi wloty powietrza a w zasadzie kratki od wlotów jak również okolice przełączników regulacji temperatury,nawiewu. Drugi problem to szum dochodzący z pod deski w centralnym miejscu,czyli tam gdzie jest tzw.dmuchawa.Nawet jeśli jest wyłaczona i jadę na luzie szum cały czas jest.Czy dochodzi on z pod kół?
Przy niskich obrotach na więkrzym biegu jak chce przyśpieszyć to dodatkowo słychać takie zrzędzenie,dopiero jak wejdzie na wyższe obroty,ustaje.Może ktoś z was miał takie sytuacje i poradził sobie.Bardzo proszę o POMOC.ERNI

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 14:06:48 
Użytkownik

Cześć!!!
O jak ładnie kolega nam się przedstwawił :peace:
Zapraszam do http://forum.audiklub.org/viewforum.php?f=4 tam się przywitaj bo inaczej Cie zlinczuja ;)
Co do trzszczenia to albo masz tak dobry słuch, albo nie poskręcane autko. Mi kiedyś trzeszczała środkowa konsola i szyberdach. Pozrozbierałem elementy na częsci pierwsze i poskręcałem od nowa -> -> nastał cisza

PS. Uzupełnij podpis tj. napisz o autku jakim jeździsz

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 14:11:57 
Klubowicz

U mnie też deska zaczyna trzeszczeć, a z tyłu kabiny to coś trzeszczy już prawie od nowości. :/

Też nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Obecnie jak już mnie to nieźle denerwuje, to podkręcam głośniej radio. :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 14:39:31 
Klubowicz

Pomysł mojego taty to powkładanie w szczeliny takich klinów jak do układania flizów, chodzi o to że taki klin zmienia częstotliwość "głośnego" drgania tej części gdzie jest wepchany. Niestety są koloru pomarańczowego więc trzeba je czarnym spreyem pociągnąć. U mnie tak jest na lusterku.

Pozdrawiam

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł: Re: trzeszczące elementy kokpitu
PostNapisane: 17.lis.2004 14:43:20 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
erniw7 napisał(a):
Mam Audi 100 2.0 TDI z 1991r.

Czy nie pomyliło Ci się z 2,5 TDI lub 2,0 TD ?

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 15:44:36 
Użytkownik

Na trzszczenie i stukanie dobre są 3 rzeczy - razem lub osobno

1. Radio na max
2. Zatyczki od uszu
3. Prozac albo inny srodek :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 19:49:13 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
U mnie coś trzeszczy czasem w bagażniku (chyba teściowa). :diabel:
A pomysł klinków - zaj...sty. :peace:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2004 20:12:25 
Użytkownik

witam

hmm moj zanjomy jak odnawial swojego taunusa to
w miejsca gdzie np deska stka sie z metalem wszedzie dal filc albo mate bitumiczna

i pomoglo
dzialo to na takiej zasadzie ze jezeli jais element dotykal metalu to pod wplywem drgan odksztalcal sie i udezal w niego
gdy sie podlozy filc lub mate B to wtedy ten element poprostu wychamowywal na filcu albo macie b

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2004 10:20:41 
Użytkownik

Czesc, jesli masz deske "skrecana" to nie ma problemu - jak juz ktos napisal, rozebrac, zmontowac od nowa i powinno pomoc. Ja w swoim aucie mialem podobny problem i czesciowo zaleczylem go tasma dwustronnie klejaca piankowa (rozne grubosci 1 i 2 mm). Problem polegal na tym, ze deska jest skladana na zatrzaski i nic sie nie dalo dokrecic. Moj blad :/ rozebralem tylko to co bylo wyraznie luzne a trzeba bylo rozebrac wszystko. Teraz jest lepiej ale mam zamiar powtuzyc operacje i zrobic bardziej "doglebnie". Tasmy takie mozna nabyc w sklepach z tapetami, sluza do przyklejania listew ozdobnych,przypodlogowych itp...

Tytuł: trzeszczące elementy kokpitu
PostNapisane: 18.lis.2004 16:22:01 
Użytkownik

Łał !!!!! :) :!!: :!!: :!!: Dzieki bardzo! Niespodziewałem się aż tylu odpowiedzi! Jesteście WIELCY/EXSTRA !!! Napewno będę zagladał tu często!
Oczywiście spróbuje zastosować,którąś z proponowanych operacji i zobaczę z jakim skutkiem.Przyznam się,że zacząłem mysleć o tej ostatniej propozycji z taśmami dwustronnie klejącymi.Rozważe jednak wszystkie zanim wezmę się do roboty praktycznie.Samochód nigdy nie był uszkodony,jestem jego drugim właścicielem,dziwi mnie troche to,że są te trzaski,ale cóż może to ze starości?! Mam jednak wielki sentyment do Audii,zawsze marzyłem o 100 i jeSt.Wcześniej jeździłem 80 B3 1.9D z 1989r. Pozdrawiam!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2004 14:44:21 
Użytkownik

wypatroszyć :D deskę , potraktować balchy matą bitumiczną miejsce łączenia plastików z blachą i ze sobą możana potraktować pastą głuszącą (blachogumu śmierdzącego nie polecam ale słyszałem że tak tez robią)....

zrób tak z deską , drzwiami i bagażnikiem a świat lepszym sie stanie :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1