no prosze tydzień mnie niebyło a tu już chłopak opanował LPG...
No to teraz ja coś dorzuce.
juz 2 tygodnie bedzie jak skonfigurowałem mape w swoim i faktycznie automapowanie jest o kant dupy rozbić.

osobiscie przejechałem jakieś 200km zanim dobrze skumałem oco tam chodzi i ustawiłem w miare sensowną mape zaczowszy od ustawienia odpowiednich czasów wtryskiwaczy w mapie co generalnie robi automapowanie ale na całe szczęście da się to korygować
jako że 2,6 V6 osculuje w zakresie 2,5 do 17 ms nalerzy tak zbudować mape aby obejmowała najcześciej wykorzysttywane czasy w codziennej jezdzie.
Ja zbudowałem mape w zakresie 2,5 do 16 i 16<openloop troszke mu tam dowaliłem...
spalanie w granicach 14-15 niestety podobbnie jak było poprzednio...;( ale auto się lepiej wkręca na obroty.!! i czas do 100km sie poprawił.
ostanio testowałem go w skrajnych warunkach a mianowicie zapinając mu przczepe 1,5m wyższą od auta i gnając z nia 1000km średnio 120-140km/h
wrażenia dobre i złe dobre że wogóle jechał na gazie bo przy poprzednim ustawienbiu przez gazownika (automapowanie) zdechł i wogóle na LPG nieszedł z przyczepą... teraz zasuwał jak na PB nawet niejęknoł...
Minusem niewątpliwie było zużycie LPG 20-22L ale przy analogicznym obciazeniu poprzednio spalił 15-16l PB
Generalnie to było by na tyle z jednym ale mianowicie jakiś nikt tu niezauważył że V6 ma 2 sondy lambda i tu zaczynają się schody.!
jakbyście podpieli VWToolsa i puścicili monitoring Blok 3 to wykres pieknie wam pozażę jak parametry pracy sond rozjeżdzają się na LPG. Niestety instalki 4 generacji pomimo swojego zaawansowania technicznego nieradzą sobie dobrze z motorami "V" komp sczytuje tylko czas wtrysku jednego wtryskiwacza a z następnych tylko czas otwarcia i tu jest kłopot bo druga V ma inne wskazania sondy L i adaptacja dla tej trójki się sypie...
puki co nieznalazłem sensownego sposobu wyjścia z sytuacji ale pomęcze jeszcze serwisanta LandiRenzo w Warszawie może odpowie mi na to pytanie..
jeszcze jedna sprawa spalanie PB umnie kształtowało się w granicach 10-11L natomiast LPG wacha się miedzy 14-15L ni jak się to ma do marketingowych zapewnień gazownika i LandiRenzo gdzie LPG przy mojej instalce powinien palić do 10% wieciej.