.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.cze.2025 04:19:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Azot w kołach
PostNapisane: 25.lis.2004 15:15:58 
Użytkownik

Czy macie z tym jakieś doświadzenia ???
Sporo stacji wulkanizacyjnych oferuje pompowanie kół azotem i mówią że ma to sporo zalet min.mniej się zużywają opony , elementy napędu itd.
Ja posłuchałem , napompowałem i ... auto napewno jest twardsze , jest wrażenie jakby ciśnienie za duże.

Tytuł: Niby to prawda
PostNapisane: 25.lis.2004 15:55:50 
Użytkownik

Widzialem na jakiejs stronce zalety, niby szwaby przebadali i wogole super truper, ale jaos moje kormorany tylko 20000 km wytrzymaly na azocie, wiec nie zauwazylem roznicy. Ciekawe jak mozna dopompowac, pewnie za taka sama stawke jak wypelnienie calej opony, hehehehe. W powietrzu jest 78 % azotu i bulic jakies 5-8 zetow za qlko to lekka przesada. Dodam, ze podstawowym argumentem za pompowaniem samego azotu jest niezmiennosc objetosci (a wiec cisnienia w kolach) przy zmianie temp. Ale jakos mnie to nie przekonalo, patrz: kormorany.... Jak w pale dajesz to zaden azot nie pomoze...

Tytuł: Re: Niby to prawda
PostNapisane: 25.lis.2004 18:23:14 
Użytkownik

Dla mnie to z tej samej serii co magnetyzery, dodatki do paliwa, oleju itd ;)
Niby ktos to badał, niby są tego jakieś korzyści, ale jakoś masowego zastosowania nie widać... :D

PostNapisane: 25.lis.2004 20:11:57 
Użytkownik

martab99 napisał(a):
Dla mnie to z tej samej serii co magnetyzery, dodatki do paliwa, oleju itd ;)
Niby ktos to badał, niby są tego jakieś korzyści, ale jakoś masowego zastosowania nie widać... :D

no co ty gadasz! mi magnetyzer dal 10% wiecej mocy a jak mam azot w kolkach to niunia odrazu sie lepiej zbiera ;) a najlepszy jest hel, jak tym napompujesz to furka plynie 2 cm nad droga :diabel: zaden sm\nieg i lod ci nie straszny :):

a to ze kormorany sie zjechaly po tylu kilometrach to i tak jeszcze dobrze ci wytrzymaly :P

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2004 22:13:40 
Użytkownik

W normalnej eksploatacji nic się nie wyczuje. Pompujemy takim gazem opony w pracy i kosztuje 5zł od koła a dopompowanie czterech kół jak już padło takie pytanie też 5 zł kosztuje ale za wszystkie koła. To że w atmosferze i tak jest dużo azotu o niczym nie świadczy. Wystarczy pomyśleć ile oleju ze sprężarek dostaje się do opony przy normalnym pompowaniu. Mimo tego ja i tak nie stosuję azotu do swoich kółek.

PostNapisane: 26.lis.2004 01:07:17 
Użytkownik

RobertKar napisał(a):
jaos moje kormorany tylko 20000 km wytrzymaly ...

To sie powinienies cieszyć, :D u mnie w punto podobno lepsze dębice frigo po 3000 km były łyse i dlatego nigdy już nie kupię dębic, wolę używki.
A co do azotu to jedyna zaleta tego jest to ze sie nie zmienia objetosc przy roznych temp. A poza tym myślę że nie warto, bo z kół napewno ulotni się troche tego i bez sensu było by dopomowanie za taka cenę, jak przedpiszcy napisali.
pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1