.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 22:30:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Jak odkazić klimatyzację-jak dostać się do parownika
PostNapisane: 18.maja.2006 14:53:29 
Użytkownik

Witam wszystkich i proszę o pomoc .
Chciałbym odkazić parownik klimatyzacji w A6 C5 z 2000 roku . Zajrzałem wstępnie pod deskę rozdzielczą nie widać jakiejkolwiek klapki do obiegu wewnętrznego ( w starszym A4 była) .

Wiem ,ze najlepiej spryskać parownik bezpośrednio szczególnie wtedy gdy wydobywa się już nieprzyjemny zapach.

Jeżeli ktoś wie jak to działa w C5 proszę o wskazówki.

Polecam aparaturę z chemią firmy Wynns (Airco Fresh), która wytwarza ultradźwięki o częstotliwości 1.7 MHz zaeniając płyn dezynfekujący w pary o średnicy kropel około 5 mikronów. Pary wypełniają całe wnętrze samochodu, a także przedostają się do parownika usuwając zanieczyszczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 19.maja.2006 09:17:12 
Użytkownik

Na twoim miejscu wsztrymałbym się z rozbieraniem auta w celu dotarcia do parownika. Ja miałem podobną sytuację, też trochę śmierdziało, kupiłem piankę firmy SPIRIT (można znaleźć na ALLEGRO), ściągnąłem filtr przeciwpyłkowy i wpsikałem tam trochę tej pianki (zgodnie z instrukcją na pojemniku). Przestało śmierdzieć. Dla pewności powtórzyłem jeszcze raz ale tym razem tylko w wylotach nawiewu w kabinie (pojemnik wyposażony jest w wężyk, także dość głęboko można sięgnąć). Jeśli to ci nie pomoże, to w drugiej kolejności podjedź do jakiegoś serwisu klimatyzacji na tajie OKKAŻANIE. Dopiero jak to nic nie da, pomysl o dotarciu do parownika i jego mechanicznym czyszczeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 19.maja.2006 20:54:03 
Użytkownik

Mam ten sam problem Audi A6 98r przy włączonym nawiewie po wyłączeniu klimatyzaji śmierdzi mi. Kupiłem ten spray z allegro i spryskałem tak jak było napisane w instrukcji ściągnąć filtr pyłokwy itd. . Od wnętrza pojazdu strona pasażera dotarłem do nagrzewnicy tam też sobie popryskałem nic nie pomogło a smrud na jakiś czas zmienił się w smrud starego mleka. Jak dotrzeć do parownika? Czy jest może jakaś możliwość dotarcia do parownika od spodu samochodu tam gdzie wycieka woda zpływająca po wyłączeniu klimy?

Audi B3 1,8 `87

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2006 08:03:34 
Użytkownik

kakis napisał(a):
Od wnętrza pojazdu strona pasażera dotarłem do nagrzewnicy

To do czego dotarles od strony pasazera-pod schowkiem to jest wlasnie parownik.
Przedewszystki trzeba sprawdzic odplywy-czy nie sa zapchane-preparat
mozna zastosowac jesli wszytkie kanaliki sa udroznione-bo jesli sa zapchane to wilgoc zostaje w srodku pod parownikiem i zaraz na nowo zacznie wydostawac sie brzydki zapach.

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2006 16:28:56 
Użytkownik

Mam pytanie do OLES czy jeżeli wprowadze tą rurke z preparatem od spodu samochodu w miejsce gdzie wylatuje woda z klimy to uda mi sie spryskać parownik ? Kanały mam raczej drożne bo jak pryskałem od środka to odrazu zaczeło kapać pod samochodem. Jak pryskałem od strony pasażera po zdemontowaniu schowka silniczka wentylatora i jakiegoś czujnika aluminiowego z wypustkami to dotykając ten niby parownik myślałem że to raczej nagrzewnica bo było tam czysto, sucho żednej pleśni nie było ani innych śmierdzących rzeczy. Wypryskałem całą butelke chyba 400ml i nic nie pomogło tylko smrud na jakiś czas zmienił się na inny ale po kilku dniach powrócił ten sam.

Audi B3 1,8 `87

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2006 23:57:13 
Użytkownik

To co dotykales pod schowkiem to jest wlasnie parownik.
Wiec przedewszystkim to trzeba "popsikac" tym produktem

W C4 sa w obudowie klimy takie gumowe korki do serwisowania ,
w C5 moze tez sa-nie patrzylem wiec jesli sa to zdejmij ten korek
i psikaj do srodka

Oczywiscie dmuchawa wlaczona.
Ja to robie co roku na wiosne-profilaktycznie.
I nigdy nie czulem smrodku.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1