.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 17:10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z] 92r. problem z silnikiem
PostNapisane: 29.maja.2006 09:01:05 
Użytkownik

Witam szanownych klubowiczów stałem sie niedawno nabywcą B4 z silnikiem 1Z nie wiem czy do końca szczęśliwym bo niepokoi mnie kilka rzeczy a mnianowicie rano po uruchomieniu silnik pracuje nierównomiernie tak jakby nie na wszystkie cylindry pusczając przy tym biały strasznie śmierdzący i gryzący dum po jakiejś minucie wszystko się stabilizuje ale po przygazowaniu dalej kopci na biało.Po rozgrzaniu silnika wszystko jest w porządku nie kopci pracuje normalnie.Nie wiem czy dobrze ale pomyślałem o żle ustawionym kącie wtrysku ale po przejechaniu jakichś 700 km okazuje się że brakuje ok 0,5l oleju co mnie już bardziej zaniepokoiło.Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że na ściankach zbiorniczka wyrównawczego jest tłusta czarna maż czyli olej.Płyn jest czysty nic w nim nie pływa.Pziom płynu jest taki sam nic nie ubywa.Wygląda mi to na uszczelke pod głowicą.Jak na 100% sprawdzić czy to uszczelka a może uszczelniacze w głowicy do wymiany nie wiem prosze o jakieś sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 12:31:17 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
puki co przywitaj się w newbee.
potem będziemy radzić

EDIT
Ra_V_B3 napisał(a):
Jezeli silnik pracuje nierownomiernie to sprubuj wyregulowac obroty ...
Ale z tym dymem to wydaje mi sie ze najlepiej bedzie jak pojedziec do dobrego mechanika i on Ci powie jak jest naprawde :D

temu panu już dziękujemy WTK ass ;-)... jazda do newbee :/

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Ostatnio edytowano 29.maja.2006 15:34:15 przez Mauzer, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 13:50:25 
Użytkownik

Jezeli silnik pracuje nierownomiernie to sprubuj wyregulowac obroty ...
Ale z tym dymem to wydaje mi sie ze najlepiej bedzie jak pojedziec do dobrego mechanika i on Ci powie jak jest naprawde :D

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 15:58:32 
Użytkownik

bialy dym to napewno olej jest spalany wiec gdzies przecieka, mialem tak kiedys gdy resztki wyaplilysie juz sie to nie powtorzyloale to byl tylko jeden rpzypadek. nie wiem co to moze byc bo nie jestem obeznany...niech radza znawcy..powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2006 00:35:27 
Użytkownik

Nierówna praca z rana moze byc spowodowana przez wtryski kiedys spotkalem sie z opinia ze wtryski od 1z nawet jesli pracuja poprawnie na przzdzie potrafia sprawiac niespodzianki. W moim 1z jeden na poczatku kontroli zacza lac jakby sie przyciął a potem sie uspokoił panowie poradzili dolewanie niewielkiej ilości mixolu do paliwa ( :diabel: patent znany z opalu)
o dziwo pomoglo.
Ale najpierw wzialbym sie za ubywajacy olej wymian uszczelniaczy razem z prowadnicami jak kiedys sprawdzalem okolo 200-300.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1