.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.maja.2025 23:25:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2.5TDI] Drgania podłogi (efekt mrowienia)
PostNapisane: 06.cze.2006 09:51:12 
Użytkownik

WItam wszystkich,

Mam problem, którego nie mogę lub nie potrafie zlokalizować a dosyc mocno mnie on irytuje. Chodzi o wyczuwalne drgania generalnie całego auta "efekt mrowienia". Dzieje sie tak zarówno na postoju jak i w czasie jazdy.

Byłem w serwisie ale tam problem zrzucono na opony i ich rozmiar :?: (225/45/R17). Jeśli chodzi o jazde to przyznam, że niski profil może miec wpływ na takie zachowanie (szczególnie przy chropowatej nawieżchni).
Nie rozumiem jednak jak w takim razie wytłumaczyć takie zachowanie w momencie kiedy auto stoi?

Miał ktoś z szanownych klubowiczów podobny problem? Czy przyczyna może leżeć gdzieć w układzie wydechowym (jakieś luzy) czy raczej poduszki pod silnikiem?

Pozdrawiam,
ZIOMAS

// "It is nice to be important, but it is more important to be nice."

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2006 10:00:15 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
1. Sprawdź stan zawieszenia, a w szczególności poduszek amortyzatorów przednich
2. Sprawdź stan zawieszenia silnika, skrzyni biegów oraz wydechu
3. W ostateczności zobacz czy coś złgo nie dzieje się z silnikiem - diagnoza VAG`iem i porządny fachura ktory wie gdzie ucho przyłożyć.

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2006 10:19:12 
Użytkownik

Sprawdz czy czasem nie masz wydechu na sztywno przymocowanego do podlogi....

Tytuł: Re: [A6 2.5TDI] Drgania podłogi (efekt mrowienia)
PostNapisane: 06.cze.2006 10:48:26 
Użytkownik

Ziomas napisał(a):
Mam problem, którego nie mogę lub nie potrafie zlokalizować a dosyc mocno mnie on irytuje. Chodzi o wyczuwalne drgania generalnie całego auta "efekt mrowienia". Dzieje sie tak zarówno na postoju jak i w czasie jazdy.

Niestety nic nie piszesz jaka dokladnie masz wersje A6. Jesli to tiptronic, to czy drgania ustaja po zmianie trybu skrzyni na N lub P ?

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2006 12:02:44 
Użytkownik

Silnik jest raczej ok. Dwa tygodnie temu mialem duzy remoncik m.in wymiana 4 walkow rozrzadu, wtryskiwacza itp (lacznie ponad jedna strona formatu A4 czesci, ktore zostaly wymienione :zly: )

Pozostaje wiec sprawdzenie tego wydechu bo poduszki na amorkach tez raczej nie powinny miec wplywu, tym bardziej jak auto stoi w miejscu a mrowienie jest wyczuwalne. Musze znalezc jakiegos fachowca bo do ASO juz nie chce jechac (powyzsze naprawy zrujnowaly mnie finansowo - w sumie kwota pieciocyfrowa do zaplaty moze dobic :/ )

Jesli chodzi o skrzynie to mam Tiptronic. Auto z konca roku 2000 wersja 180KM. Czy rodzaj skrzyni moze miec tutaj jakies znaczenie? Nie jestem specem od samochodów, stad moze moje laickie pytanie

Pzdrawiam i dziekuje,

ZIOMAS

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2006 12:22:58 
Użytkownik

Ziomas napisał(a):
Jesli chodzi o skrzynie to mam Tiptronic. Auto z konca roku 2000 wersja 180KM. Czy rodzaj skrzyni moze miec tutaj jakies znaczenie? Nie jestem specem od samochodów, stad moze moje laickie pytanie

Nie odpowiedziałeś, czy po zmianie trybu pracy skrzyni drgania nie ustepują. A pytam, ponieważ kilkakrotnie zdarzyło mi się w takim samym samochodzie podobne zjawisko. Ale było to w gęstych korkach i ustawało po przełączeniu skrzyni na inny tryb niż D. Oczywisćie po ruszeniu i przejechaniu kilkudziesięciu metrów zjawisko zanikało.

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2006 12:33:18 
Użytkownik

Wydaje mi sie, ze zmiana trybu pracy skrzyni nie miala znaczenia i drgania wystepowaly niezaleznie czy ustawione bylo D czy N czy P. Sprawdze to jednak dzisiaj dokladnie jak bede wracal z pracy (w korkach bede mial czas :) ).

Dzieki,

ZIOMAS

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2006 06:41:09 
Użytkownik

Niestety nie ma wielkiej roznicy w jakim trybie pracuje skrzynia. Choc w trybie N efekt mrowienia jest troszke mniejszy. Znika on rowniez czasami w trakcie jazdy (szczegolnie w momencie kiedy puszczam pedal gazu). Najbardziej wyczuwalny i irytujacy jest jak auto stoi. Szczegolne na kierownicy to czuc.

Gdzie jest pies pogrzebany? Znacie fachowca ktory to zdiagnozuje? (gruboskurni goscie w ASO nie widza problemu albo twierdza ze tak juz jest i koniec)

Pozdrawiam,

ZIOMAS

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1